Lejligheder uden bopælspligt → Klik og forstå reglerne i denne guide!

Latest update: May 19, 2020

Det du skal vide omkring lejligheder uden bopælspligt

En person, der ejer en helårsbolig, har ifølge Boligreguleringsloven, pligt til at sørge for, at boligen er beboet i mindst 180 dage om året. Du kan dog godt tage på en årelang ferie uden at leje boligen ud, blot du stadig er tilmeldt folkeregistret. Denne lov er indtrådt for at undgå, at der sker forfald i yderområderne, så de såkaldte ”spøgelsesbyer” ikke opstår og affolker områder og gør dem ubeboelige. Det er op til den enkelte kommune at bestemme, hvilke helårsboliger, der har bopælspligt – det er altså ikke boligejeren selv, der kan afgøre det.

At bo i en bolig uden bopælspligt betyder, at der ikke er tilmeldt en beboer på adressen i folkeregistret, men man kan altså godt have postadresse der. Det er især udenlandsdanskere, pendlere, firmaer og lignende, denne type bolig kan være velegnet til. I mange nyere områder, vil du især støde på fænomenet ”boliger uden bopælspligt”. I forbindelse med nybyggerier vedtager mange kommuner ofte, at de nyopførte boliger ikke er omfattet af bopælspligten, indtil første ejer sælger boligen igen. Det er nemlig først et krav, der træder i kraft, når der én gang har været en tilmelding til Folkeregistret på adressen.

Bopælspligt i de forskellige boligformer

Hovedreglen er, at alle boliger, der har været benyttet helt eller delvist til helårsbeboelse, er omfattet bopælspligten. Sommerhuse er dog ikke omfattet reglerne om bopælspligten. Læs mere om sommerhuse som helårsbeboelse længere nede.

Fleksibel udlejningsmetode for udlejeren

At leje sin bolig ud uden bopælspligt, er en fleksibel udlejningsmetode for udlejeren, da udlejeren både kan sælge boligen som en helårs- og en fritidsbolig. Denne boligudlejningsform bekymrer bl.a. flere politikere, da flere opgørelser viser, at mange attraktive bydele er gået hen og blevet investeringsprojekter med skyhøje priser, og det kan afskrække folk og affolke store områder, som igen kan påvirke nærmiljøet i en uheldig retning. Der vil nemlig ikke være det store kundegrundlag til butikker, caféer etc.

Det kan være svært at finde boliger uden bopælspligt

Det er ikke lige så nemt at finde en bolig uden bopælspligt, som en almindelig bolig. Du kan ikke på samme måde gå ind på boligportaler og søge efter lejligheder. Typisk er disse boliger også dyrere at leje, og det kan være svært at navigere i og få sig et overblik over. Er du derimod ude for at købe en bolig uden bopælspligt, kan det være en meget god idé at gøre brug af noget professionel køberrådgivning. Husk altid at få udarbejdet en lejekontrakt i det tilfælde, at du udlejer eller lejer en bolig uden bopælspligt.
 

Sommerhus som helårsbolig

Det er kun lovligt at bo i sommerhus fra d. 1. marts til d. 31. oktober.

Denne regel har man bl.a. for at undgå, at sommerhusområder udvikler sig til parcelhuskvarterer.

Der er dog nogle særlige regler for pensionister, der har ejet deres eget sommerhus i mere end ét år. Men igen, er du det mindst i tvivl, om dit sommerhus egner sig som helårsbolig, så skal du kontakte en fagmand på området, der kan vurdere og kontrollere forholdene for sundhed, energi og sikkerhed i dit sommerhus. Fagmanden kan også få udarbejdet tilstandsrapport, elinstallationsrapport og fastsætte et energimærke på dit sommerhus.

Are you looking for a rental? Search among 4,095 available rentals in all of Denmark
Search now