Tips til indretning af din studiebolig!

Latest update: February 26, 2020

Gode tips til studiebolig-indretning

Er du lige startet på studie, og skal du derfor til at flytte ind i din nye studiebolig? Eller er du allerede flere år inde i dit studieforløb og er bosiddende i en lejlighed, som bare trænger til lidt fornyelse eller bedre udnyttelse af den trange plads? Uanset hvilken boligsituation du står i, og uanset hvilke behov og udfordringer du måtte have, er det vist på tide at overveje, hvordan du kommer godt på plads – det vil sige, hvordan du opnår den bedste studiebolig-indretning.

Denne opgave er dog lettere sagt end gjort. Når man flytter ind i en ny bolig eller vil give den eksisterende boligindretning en vaskeægte ”makeover”, er der et væld af forhold og omstændigheder, man skal tage stilling til. Der er vigtige valg, der skal træffes, og det kan hurtigt gå hen og virke helt uoverskueligt. Kan du nikke genkendende til denne beskrivelse? I så fald er du landet det helt rette sted.

I dette blogindlæg har vi nemlig samlet en lang række super skarpe og yderst brugbare tips og tricks til, hvordan du kommer godt og sikkert i mål med indretning af studieboligen – uden at det koster dig hele børneopsparingen eller øger dit SU-lån. Læs med nedenfor, og bliv klogere på, hvordan du nemt, hurtigt og simpelt kan skabe de ideelle fysiske rammer omkring hele din studietid.

God læselyst!  

Indretning af studiebolig – et spørgsmål om personlige behov og smagspræferencer

Når man skal prikke hul på den store ”indretningsbyld”, kan projektet virke relativt uoverkommeligt. Det kan være vanskeligt at gennemskue, hvor man skal starte – og slutte. Og hvordan man overhovedet kommer helt i mål.

Men sådan behøver det ikke nødvendigvis at være. Vi har nemlig svaret på den gode start på indretningsprojektet, der kan skabe ro, retning og god stemning gennem hele forløbet. Det allerførste, du skal gøre i processen, er at lave en indledende og grundig afklaring og forventningsafstemning – enten med dig selv eller dine samboer. Studiebolig-indretning er nemlig et dybt individuelt foretagende, der ultimativt beror på den enkelte persons behov og smagspræferencer.

Derfor er det afgørende, at du får klarlagt fra starten, hvad du/I forventer af indretningen – både i forhold til visuel-æstetisk stil, brugsfunktionalitet og ikke mindst det økonomiske aspekt. Med en sådan afklaring får du sat en fast kurs fra første sekund og undgår et slutresultat, der skuffer dig selv, din kæreste eller andre samboer.

Men lad os komme til sagen. Nedenfor får du en række gratis idéer til indretning af studiebolig, som du med fordel kan lade dig inspirere af.

Pladsbesparende og smarte indretningsløsninger

Foruden at finde en bolig i første omgang er én af de største udfordringer som studerende at finde en bolig, der rent faktisk har god og tilstrækkelig plads. Antal kvadratmeter er ofte en sparsom ressource for de studerende. Det er en decideret mangelvare, som er i ekstremt høj kurs – særligt for dem, der bor sammen som par eller flere personer.

Pladsen kan hurtigt blive trang, og det kan give anledning til kontroverser, konflikter og irritationsmomenter. Disse pladsudfordringer er der heldigvis råd for, og de er ikke nødvendigvis dyre. Der findes nemlig en masse smarte, praktiske og pladsbesparende indretningsløsninger, som enten fysisk skaber mere rum eller giver en oplevet fornemmelse af et større rum.

For det første kan du med fordel overveje, hvordan du kan frigøre mest mulig gulvplads i lejligheden. Her er det eksempelvis formålstjenligt at erstatte større gulvplacerede møbler med ophængs-udgaver, hvis det er muligt. Har du en stor, gammel gulvlampe, som fylder for meget i stuen? Prøv at skifte den ud med en lofts- eller væglampe. 

Eller optager den store reol på studieværelset halvdelen af pladsen? Udskift den med nogle fikse og rummelige hylder, hvor du kan stille alt lige fra studiebøger til pynte- og nipsgenstande. Det kan også være, at du/I generelt bare har problemer med alt for mange sko, der ligger og flyder og irriterer i den lille gang? I så fald kan du overveje at investere i en væghængt skohylde eller et skoskab, hvor du nemt og hurtigt kan gemme skoene væk fra overfladen og skabe mere pladsfornemmelse og gulvplads.

Med andre ord: Tænk i praktiske, smarte og pladsbesparende indretningsløsninger, der giver dig ”ekstra” kvadratmeter for alle pengene – eller i hvert fald følelsen af det.

Giv den lille lejlighed en større rumfornemmelse

I direkte forlængelse af ovenstående er et andet godt trick til at skabe større rumfornemmelse i den lille studielejlighed at investere i diverse spejle. Et spejl eller flere af slagsen er en super effektiv måde at ”forlænge” rummet og skabe illusionen om mere luft og et større areal.

Prøv eksempelvis at hænge et stort og højt spejl for enden af din smalle entré eller gang. Dette vil kunne snyde øjet og skabe en større rumfornemmelse. Og ønsker du en endnu stærkere effekt, kan du eksperimentere med et spejl i hver ende af rummet, så der nærmest opstår en forstærkende effekt og større dybde i rummet.

Et andet smart trick til større rumfornemmelse er at tapetsere det pågældende rum i boligen med stribemønstret tapet. Hvis du vælger at hænge dit tapet op, så linjerne bevæger sig horisontalt, er tapetet med til at skabe en oplevelse af et længere og bredere rum. Omvendt vil vertikale linjer tilskrive rummet en fornemmelse af ekstra højde, så du og dine gæster føler, at der er højt til loftet.

Når studiebolig-indretningens funktionalitet og æstetik går hånd i hånd

Et rigtig godt råd, når du skal i gang med studiebolig-indretningen, er ikke at lade sig fuldstændig forblinde af, hvordan indretningselementerne og -tiltagene ser ud rent visuelt og æstetisk. Æstetik er én ting – og også en meget vigtig ting – men i en studiebolig er det vigtigt, at æstetikken bliver komplementeret af funktionalitet. Eller formuleret lidt anderledes: Det smukke, moderne og moderigtige design skal helst også have et formål.

Dette bliver særligt vigtigt, når du tager stilling til eller overvejer, hvordan du skal udnytte boligens rum og gulvplads. I mange studieboliger er det ofte et grundvilkår, at flere typer rum, som i et større hus normalt ville være adskilte, er sammensmeltet i ét grundet begrænset plads. Det betyder også, at ét rum let kan afspejle flere ”funktioner” forstået som flere forskellige brugsformål, som det skal tjene til. Det kan eksempelvis være køkkenet, hvor der skal laves mad, spisestuen, hvor du og dine samboer mødes og spiser, læseværelset, hvor der skal studeres, tv-stuen, hvor der flades ud foran skærmen om aftenen og meget andet.

Det lyder måske lidt forvirrende og rodet, men det behøver det langt fra at være. Med lidt indretningsmæssig snilde og strategisk tænkning kan du nemt få organiseret rummet og udnyttet dets mange funktioner. Hvordan? Eksempelvis ved hjælp af noget så simpelt som tæpper.

Tæpper er en yderst populær kategori inden for interiør og boligindretning. Det skyldes ikke mindst, at tæpper kombinerer et væld af gode fordele. De er for det første komfortoptimerende, så det aldrig bliver fodkoldt, men det tværtimod er varmt, blødt og lækkert at bevæge sig rundt i boligen – selv med bare tæer. For det andet er de æstetisk smukke at se på og kan afhængigt af farvesammensætning, stof og design tilskrive boligen et helt unikt og personligt udtryk. Og for det tredje kan de faktisk også bidrage til at inddele og organisere rummet rent funktionelt, hvilket man måske ikke lige overvejer i første omgang.

Ved at placere dine tæpper strategisk i rummet kan du enten adskille og afgrænse bestemte områder, der skal tjene til et bestemt brugsformål, eller forbinde bestemte dele af rummet efter behov og ønske. Tæpper er altså et smart redskab til at markere områder såsom hyggekrogen, læsehjørnet, spiseområdet eller et helt fjerde areal.

Altså en funktionel og samtidig æstetisk opdeling af rummet, der udgør et billigt alternativ til at skulle lave helt nye skillevægge. Og hvis du vil gøre det endnu billigere, kan du med fordel gå i en genbrugsbutik, hvor der ofte er et velassorteret udvalg af fine tæpper til favorable tilbuds- og lavpriser.

Organiseret kaos – få styr på rodet

Når det roder i boligen, så roder det også i hovedet. Sådan har rigtig mange det – unge såvel som voksne. Som studerende tilbringer man typisk mange af døgnets timer hjemme i boligen, hvor der skal læses på pensum, skrives opgaver og laves gruppearbejde. Derfor gælder det om at skabe de bedst tænkelige rammer for et sundt og roligt studiemiljø – uden for meget, der forstyrrer og generer. Og dét er lige netop, hvad rod og kaos gør. 

Et sådant rodende scenarie kan dog relativt simpelt kommes til livs ved at tænke lidt anderledes, kreativt og løsningsorienteret i forhold til indretning af studieboligen. Ét af de spidsbelastede og mest udsatte områder for rod er entréen eller gangen.

Du har sikkert alt for ofte oplevet at komme hjem til din lejlighed, hvor døren nærmest ikke kan åbnes i den smalle gang, fordi knagerækken med overtøj lige bag døren fylder alt for meget. Eller at du gentagne gange snubler over sko, jakker og bunker af andet overtøj og tasker, der er opstået, fordi du selv og dine samboer ikke lige orker at lægge det på plads, når I kommer hjem fra en lang dag på studiet.

Et rigtig smart indretningstip er her at investere i for eksempel en række hylder, hvorpå du kan placere sko og lignende oppe i højden, hvor de ikke generer. Dette kan tilmed være et æstetisk flot indspark til indretningsstilen, da du selv kan sætte hylderne op i forskellige formationer og højder – forskudt såvel som på lige linje efter smag.

Praktiske opbevaringsløsninger, der er en fryd for øjet

Et andet udsat område i boligen er soveværelset. Det er de færreste, der bruger soveværelset meget mere end til at sove i. Men som studerende er det ikke sjældent, at ens værelse rent faktisk er ens soveværelse, og derfor kan der let ophobe sig bunker af tøj, bøger, skolesager og lignende, hvilket forstyrrer i hverdagen.

Derfor er det afgørende, at du tænker i smarte og praktiske opbevaringsløsninger, så rodet holdes nede. Det skal være nemt og hurtigt at kunne gemme tingene væk og finde dem frem igen, når der er behov for det. 

Tag for eksempel selve sengen. Det er langt fra altid, man lige har tid til at redde sengen, inden man skal ud ad døren om morgenen, og det kan hurtigt komme til at flyde med sengetæppe, puder, pynteplaider osv. Her kan du med fordel investere i et praktisk og tilpasset magasin til under sengen, så du i en hurtig vending kan gemme puder og tæpper væk. Eller alternativt købe en smart sovesofa, der nemt og ubesværet kan klappes op om morgenen, så du har en funktionel sofa til dagtimerne, og lige så nemt kan den foldes ud igen til en seng, når det bliver aften.

Er du typen, der tenderer til at rode alt for meget tøj ud til daglig uden at få det på plads i skabet eller skufferne igen? I så fald kan du måske prøve at nytænke din garderobeløsning lidt. Det behøver ikke at være klassisk skabsopbevaring. Hvad med at indrette et hjørne i værelset som en åben garderobe – et slags selvlavet ”walk in closet” – hvor du kombinerer ophængte hylder til dine flotte sko med stativer, hvorpå du kan hænge dit fine tøj og hverdagstøj. Nemt, praktisk og lige ved hånden. 

Og så er det samtidig en smart måde at ”udnytte” rodet på ved at udstille det og gøre det synligt for øjet, når man træder ind i lokalet. Rod og kaos kan faktisk godt være æstetisk flot – hvis det bare er organiseret rod og kaos.

Sæt en behagelig stemning med hyggebelysning

Sidst, men ikke mindst, kommer vi ikke uden om lige at runde belysningen i forbindelse med studiebolig-indretning. Et lille enkeltværelse eller en mindre lejlighed kan hurtigt gå hen og blive lidt mørk og trist at befinde sig i – særligt i de kolde vintermåneder. 

Derfor er det vigtigt at gøre noget ud af belysningen, så du får sikret et behageligt og funktionelt lys i boligens rum. Et godt trick til at skabe vaskeægte hyggestemning for meget få penge er at købe nogle fine lyskæder, som du hurtigt kan hænge op langs loftets kant, over sofaen eller krøllet sammen i en metal- eller sivkurv. Lyskæder bidrager til en rolig, behagelig og afslappet stemning – perfekt til når du har studiekammeraterne på besøg.

Få styr på (mini) køkkenet

Dit køkken er sandsynligvis ikke af den helt store slags, så derfor handler det her specielt om at udnytte pladsen specielt godt. I de fleste studieboliger har du ikke plads til både stavblendere, røremaskiner, foodprocessorer og lign., så i stedet bør du udvælge dig de vigtigste stykker køkkenredskaber/maskiner. Prioriter i stedet at få vigtige maskiner som en god toaster, mikrobølgeovn/miniovn, sandwichmaskine eller en god elkedel - du kan bl.a. finde en oversigt over de bedste elkedler her

Lyt til din æstetiske mavefornemmelse – og din pengepung

Vi håber, at du med ovenstående tips og tricks til studiebolig-indretning er blevet lidt klogere på, hvordan du selv kan gribe din personlige indretning an. Noget af det allervigtigste, som vi gerne vil afrunde med at understrege, er følgende pointe: 

Det er din studiebolig og derfor også dit valg med hensyn til indretningsstilen. Lyt derfor til din egen æstetiske mavefornemmelse – og ikke mindst din egen pengepung, da du jo helst gerne skal kunne finansiere indretningsløsningerne og dit interiør.

Men før du kan påbegynde indretningsprojektet, skal du selvfølgelig først have styr på selve boligen og lejeforholdene. Ønsker du information om, hvad dine juridiske rettigheder er i forhold til leje, og vil du være sikker på reglerne på området, kan du med fordel orientere dig i lejelovens paragraffer.

Held og lykke med jagten – og indretningen af din studiebolig.



 

Are you looking for a rental? Search among 5,612 available rentals in all of Denmark
Search now