Guide til Hjemfaldspligt | Læs alt du bør vide her

Latest update: May 19, 2020

Det du skal vide omkring hjemfaldspligt

Hjemfaldspligt er et retligt arrangement, som giver sælger ret til at tilbagekøbe ejendomme på et senere tidspunkt til et forudbetalt beløb. Det er en såkaldt klausul, som sælger i visse tilfælde kan gøre brug af, hvis de ønsker at tilbagekøbe ejendommen. Det er relativt sjældent brugt blandt privatpersoner og ejendomsforvaltere, men offentlige institutioner har været flittige til at benytte sig af hjemfaldspligten. Det betyder f.eks. at Århus eller Københavns kommune kan bede om, at ejeren af lejligheden eller huset leverer tilbage til kommunens ejerskab - ofte til en meget lavere ejendomsværdi end den nuværende.

Det er især Københavns kommune der gennem tiden har brugt hjemfaldspligt, til at købe ejendomme tilbage og på den måde generere penge. Som de selv nævner, så er det mest normale at de sætter et bestemt årstal for hvor de fastfryser den pris, de kan købe ejendommen tilbage for. Der er i nogle aftaler om hjemfaldspligt tale om, at kommunen kan købe ejendommen tilbage, men har pligt til at betale bygningserstatning. Hjemfaldspligt er tinglyst, så du kan med alt sandsynlighed finde ud af om der er hjemfaldspligt på din ejendom. Det fremgår nemlig af tingbogen.

Er man fanget i en hjemfaldspligt?

Det korte svar er nej. Dog er frikøb af hjemfaldspligt politisk vedtaget, så det er et spørgsmål om gældende lovgivning. Det er langt fra i alle tilfælde hvor hjemfaldspligt er involveret, hvor man ikke kan slippe ud af klausulen. Der er i dag, rigtig mange hjemfaldspligts-aftaler, hvor der er en frikøbs- eller udskydelsesklausul. På den måde kan man, baseret på en mæglervurdering, købe sig ud af den hjemfaldspligt som er tilknyttet ejendommen. Frikøbet medfører en deklaration, hvorpå det fremgår, at hjemfaldspligten er annulleret og ikke længere gældende. Det kan i altså godt lade sig gøre, at undgå hjemfaldspligten og i sidste ende eje sin egen bolig uden at nogen kan overtage den. Lovgivningen vedrørende hjemfaldspligt og frikøb heraf kan dog ændre sig med tiden, da det som nævnt i indledningen er en politisk beslutning. Det kan derfor anbefales at man holder øje med, hvordan loven arter sig på sin kommunes hjemmeside eller lignende. For eksempel ændrede Københavns kommune deres regler for frikøb og udskydelse af hjemfaldspligt i april 2017 sig, hvor den tidligere lovgivning blev erstattet med en midlertidig ny frikøbsordning.

Hvad koster det at købe sig fri af hjemfaldspligt?

Det kan siges relativt simpelt, hvis du er boende i Københavns Kommune. Frikøb foregår ved at du betaler et beløb kontant - det beregnes på denne måde:

Hvis du har fundet ud af, at din ejendom har hjemfaldspligt, men at kommunen er forpligtet til at erstatte bygningen udregnes det således. Grundværdien som fremgår af mæglervurderingen reduceres med tilbagekøbssummen. Når man har fundet ud af det, så afvejer man vurderingen fra det år man købte ejendommen og til det år man ønsker at komme fri af hjemfaldspligt med en rente på to % om året.

Uden den erstatning fra kommunen, beregnes det således. Mæglerens ejendomsvurdering reduceres med tilbagekøbssummen. Beløbet udregnes på samme måde fra tilbagekøbsåret og til nuværende år med en to % rente.

Det tager i gennemsnit mellem 8-14 hverdage at få en sådan sag behandlet, hvilket er en virkelig hurtig sagsbehandlingstid. De skal dog pointeres, at et nyt beregningsår starter ved april og derfor kan behandlingstiden på det tidspunkt være længere end normalt.

Are you looking for a rental? Search among 4,277 available rentals in all of Denmark
Search now