Fremlejekontrakt | Alt du bør vide

Latest update: May 19, 2020

Det du skal vide om fremlejekontrakt ift. din lejebolig

En god fremlejekontrakt er alfa omega for starten på en god aftale mellem udlejer og fremlejer. Der er mange generiske skabeloner til en fremlejekontrakt på internettet, men man skal huske at tilpasse den så den matcher til ens fremleje-situation. Brug tid på at udarbejde en god og skudsikker fremlejekontrakt - det kommer man til at sætte pris på senere. Der er en del ting man skal huske når man udarbejder en fremlejekontrakt - de gennemgås her. Det er nemlig vigtig at du holder dig indenfor de foreskrevne regler for fremleje, da du i tilfælde af at du bryder dem kan risikere at komme i problemer. Her kommer en lynguide til hvad du skal huske, når du laver en fremlejekontrakt.

Almindelig lejekontrakt vs. fremlejekontrakt

En almindelig lejekontrakt og en fremlejekontrakt er i princippet det samme, men har forskellige definitioner. Fremleje er nemlig gældende for situationer, hvor du ønsker at leje en del af boligen ud imens du selv er boende i huset eller lejligheden. Det kan også være, hvis du ønsker at leje en hel bolig ud, mens du for øjeblikket ikke selv skal bruge lejligheden til beboelse.  Forskellige regler gælder i forhold til fremleje og der er ting du skal sikre dig før du laver en fremlejekontrakt samt fremlejer din bolig ud.

Ved udlejning af et værelse, mens man selv bor i lejligheden er der også tale om fremleje. Det er dog en regel at du maksimalt må fremleje 50 % af lejligheden ud. Det vil sige, at for at lave en gyldig fremlejekontrakt, så er det en nødvendighed at man selv bor i minimum halvdelen af  lejligheden.

Fremlejekontrakt ved udlejning af hele boligen

Midlertidig fremlejning af hele lejligheden, kan være en periode på op til to år. Der er tre grundlægge kriterier der skal overholdes for, at lejligheden kan være kvalificeret til at blive fremlejet ud. Det første kriterium er, at lejligheden kun kan benyttes til beboelse.

Det kan altså ikke lade sig gøre at fremleje ud til virksomheder eller andre erhvervsdrivende. Dernæst skal man have en gyldig grund til at kunne fremleje sin lejlighed ud. Det kunne f.eks. være man skulle arbejde eller studere i udlandet og derfor ikke kan bo i lejligheden imens. Derfor skal man sikre sig at have en grund som retten anser som saglig for at kunne fremleje sin lejlighed ud. Det er yderst vigtigt at grunden til fremlejen fremgår i lejekontrakten mellem fremlejer og lejer. Sidste kriterium for at kunne fremleje hele sin lejlighed ud, består i at hele ejendommen, som man ønsker at fremleje ud minimum må have 13 lejligheder. Hvis ikke der er som minimum 13 lejligheder i ejendomskomplekset, så har udlejer ret til at modsætte sig aftalen mellem fremlejer og ny lejer. Det er vigtigt at pointere at uanset hvad, så skal en fremlejekontrakt indgås skriftligt via en kontrakt. Både lejer, fremlejer og udlejer skal alle være i besiddelse af kontrakten og være bekendt med dens indhold. Ved udarbejdelsen af en fremlejekontrakt kan man med fordel tage udgangspunkt i sin egen lejekontrakt eller hente en af de mange skabeloner som florerer på internettet. Det er dog vigtigt, at man husker at den skal udformes som en fremlejekontrakt og altså ikke en almindelig fremleje kontrakt.

Sidst, men ikke mindst er det generelt en rigtig god idé at kende til juraen på området, når det gælder udlejning, fremlejning og lignende situationer, så der ikke opstår problemer i lejeperioden. Få styr på lejekontrakten og vær klar til at skrive under med ny lejer. Så er du good to go i forhold til at leje dit værelse eller hele lejligheden ud.

Are you looking for a rental? Search among 5,612 available rentals in all of Denmark
Search now