Aconto - eller A conto eller AC - er lidt af et spøjst udtryk, som du nok har set eller kommer til at se på nogle af de regninger, som du kommer til at modtage i forbindelse med din bolig. Men hvad betyder det egentlig? Læs med her, hvis du vil blive lidt klogere på dine regninger i forbindelse med din boligsituation.
Kort og godt om aconto
A conto stammer fra italiensk, hvor ordet conto betyder ‘at tælle sammen’. I Danmark bruger vi det som et udtryk for at betale et beløb på forskud. Dette beløb er nøje beregnet og fastsat, men er stadigvæk et skøn og derfor også et cirkatal. Udtrykket bliver brugt på udgifter så som el, vand og varme, som er delt op enten som en månedlig betaling, men også årlig-, halvårlig- eller som kvartalbetaling. Det kan fastsættes ud fra sidste års forbrug, som ofte giver et ret præcis estimat for, hvad man skal betale. Det kan også udregnes ud fra tidligere lejeres forbrug, hvilket er knap så præcis, netop fordi vi har forskellige forbrugsmønstre og situationer ændrer sig. Fordi a conto er et estimat, så betyder det også, at man kan forvente en efterregning eller en tilbagebetaling, når forbruget bliver gjort op, hvilket det cirka gør én gang om året. Her er det ikke en selv, som gør det op, men firmaet som leverer el, eller vand og varme til boligen.
Hvordan ser det så ud?
Ofte ser man ordet a conto indgå i en boligannonce, hvor der står, hvad man kan forvente at skulle betale i husleje, og hvad man kan forvente at skulle betale a conto. Her betyder a conto altså, hvad man kan forvente at skulle betale til el, vand og/eller varme.
Et eksempel kan være, at man hvert kvartal betaler 1.200 kroner til el. Dette betyder, at man har en månedlig udgift på el på 400 kroner. Har man brugt mere eller mindre end dette beløb, så kontakter elselskabet en efter et regnskabsår, og opkræver eller tilbagebetaler et beløb. Med hensyn til el, er det vigtigt at vide, at el kun må være en del af a conto, hvis der er en måler til ens forbrug. Hvis der altså ikke er en specifik måler til forbrug i ens lejlighed, så kan man ikke blive opkrævet for ens forbrug. I stedet skal det være en del af ens huslejebeløb. Det samme gælder også for vandforbrug, men gælder det varmeregningen, så kan der opkræves a conto-betaling både ud fra en forbrugsmåling, men også ud fra en kvadratmeterberegning. De fleste boliger har dog en varmemåler.
Hvad kan du gøre for at undgå en efterregning?
Hvis man bliver opkrævet a conto-betaling for vand, el og varme, og gerne vil undgå en stor regning til efterbetaling, kan det være en god idé at prøve at sænke ens forbrug. Nogle gode råd kan være:
-
Tag korte bade ved lavere temperatur
-
Sluk for vandet, når du er i gang med noget andet, for eksempel mens du putter shampoo i håret eller børster tænder
-
Sluk for lyset, når du ikke er i rummet
-
Sluk for varmen, når du er væk i længere tid, for eksempel mens du er på ferie
-
Sluk for dine devices på stikkontakten, så de ikke står standby