Må man bytte lejebolig?

Latest update: May 19, 2020

Læs omkring reglerne for, at bytte lejeboliger i opslaget her.

Boligbytte er en rigtig smart løsning, hvis ens behov ændres. Din familie kan for eksempel pludselig blive udvidet med flere personer, hvilket kræver mere plads. Her er det en ideel løsning, at du kan bytte med nogle i en større bolig, som måske ønsker noget mindre. Dette betyder også, at begge parter kan undgå at skulle ud på det store boligmarked eller skrives op til andre boliger. 

Reglerne for at bytte lejebolig står i lejelovens paragraf 73 og 74, og her står der som udgangspunkt, at enhver lejer har ret til at bytte lejlighed med en anden lejer. Der står som udgangspunkt også, at dette ikke er begrænset til lejebolig under samme ejendom, opgang eller udlejer, og at det gælder på tværs af landet. Men hvad står der ellers? Læs med her og bliv klogere på reglerne, skulle du nogensinde tænke dig at bytte bolig. 

Betingelserne for at bytte bolig 

Der er nogle specifikke betingelser, som du skal opfylde, for at få lov til at bytte bolig. Du skal have boet i lejeboligen i minimum tre år. Bor udlejer i ejendommen, har lejer kun bytteret, hvis der er mindst syv andre beboelseslejligheder i ejendommen. Bor udlejer ikke i ejendommen har lejer bytteret ligegyldigt antallet af beboelseslejligheder i ejendommen. Antallet af beboere skal passe antallet af beboelsesrum. Dette betyder, at der efter bytning kun må bo to personer i lejeboligen, hvis det er en toværelses, tre personer i en treværelses, og så videre. Det er også vigtigt at overholde, at beboeren før og efter flytning er studerende, hvis boligen er en studiebolig. Det samme gælder, hvis det er en ældrebolig, eller bolig til en med handicap. 

Hvis udlejer siger nej

Hvis udlejer modsætter sig et bytte, kræver det en begrundelse, som i følge lejeloven er “en rimelig grund herfor”. Det kan for eksempel være, hvis udlejer har en dårlig historie med den kommende lejer om misligholdelse. Det kræver altså en god grund fra udlejer, hvis du ikke skal have lov til at bytte med en anden lejer. Du må dog ikke lave et trekantsbytte - bytte mellem flere parter - du må kun bytte lige over med en anden. Udlejer har mulighed for at lave en prisstigning på lejeboligen mellem din udflytning og den nye lejers indflytning. Dette er i forbindelse med en istandsættelse og forbedring af lejeboligen. Ellers er det de eksisterende lejeaftaler som gælder, selvom lejer bytter med en anden lejer, og dermed er ny. 

Sådan gør bytter du bolig

Et boligbytte er ligesom enhver almindelig flytning. Dette betyder, at du stadig skal opsige din lejekontrakt, at der skal laves en flyttegodtgørelse, og du skal betale for en normalistandsættelse af boligen, hvis det står i kontrakten. I kan altså ikke bare bytte bolig, som boligen er, men skal følge de almindelige opsigelseskrav fra lejeloven. Samtidig skal der laves nye kontrakter til dig og den nye lejer. Du kan altså komme foran i boligkøen, hvis du bytter bolig i stedet for at kaste dig ud i endnu en lang, boligjagt. Du skal blot huske at leve op til kravene.

Are you looking for a rental? Search among 5,612 available rentals in all of Denmark
Search now