Kan man få håndværkerfradrag i lejebolig?

Latest update: May 19, 2020

Læs med her og bliv klogere på, hvordan og hvornår du kan benytte dig af håndværkerfradrag - så du kan spare penge. 

Vidste du, at håndværkerfradraget også kan komme dig som lejer til gode? Det er nemlig ikke kun ejer som kan bruge håndværkerfradraget. Du som lejer kan nemlig også få fradrag for udvalgte serviceydelser og håndværkerydelser, som du får udført i den bolig, du lejer. Læs med her og bliv klogere på, hvordan og hvornår du kan benytte dig af håndværkerfradrag - så du kan spare penge. 

Hvad er håndværkerfradrag?

Håndværkerfradrag bliver også kaldt servicefradrag, eller boligjobordning. Med dette fradrag har alle danskere over 18 år mulighed for et årligt fradrag på op til 18.300 for ydelser der kan sættes i forbindelse med vedligeholdelse af en bolig. 12.200 kroner skal gå til håndværksydelser, og de resterende 6.100 kroner skal gå til serviceydelser - dette er bestemt og kan ikke laves om på. 

Det er lige meget om du er ejer eller lejer, så har du mulighed for dette fradrag. Når du er lejer kræves det dog, at selve istandsættelsen, vedligeholdelsespligten, er dækket og betalt af dig. For at du kan bruge håndværkerfradraget kræves det, at det er dig selv, som betaler for det udførte arbejde. Det gælder altså ikke for arbejde betalt over vedligeholdelseskonto eller husleje. I din kontrakt skal der stå, at det er dig som har retten eller pligten til vedligeholdelse, og denne ret skal høre indenfor både boligens ydre med også indre rammer. Dette betyder altså, at du som lejer kan tage brug af håndværkerfradraget, hvis du selv skal betale for istandsættelse ved fraflytning, eller mens du stadig bor i boligen. Med dette betyder også, at du kan bruge håndværkerfradrag i forbindelse med dit depositum. Du skal blot kunne dokumentere og bevise, at udgiften er trukket fra dit depositum.

Hvad dækker håndværkerfradrag?

Der er flere forskellige ydelser som dækkes gennem håndværkerfradraget. Som nævnt tidligere, bliver disse delt op i service- og håndværksydelser. Håndværkerydelser gælder energirenovering, energiforsyning, klimatilpasning, grøn vedligehold, installation af tyverialarm og tilslutning af bredbånd. Som lejer betyder det altså, at du ofte ikke får noget ud af fradraget for håndværkerydelser, men i stedet bør kigge på fradraget for serviceydelse. Fradraget for serviceydelser dækker almindelig rengøring, vinduespudsning, almindeligt havearbejde, børnepasning samt hente og bringe børn. 

Almindelig rengøring dækker daglig, ugentlig eller månedlig rengøring, men også grundig hovedrengøring. Dette betyder altså, at du kan få fradrag for vask og aftørring af overflader i bolig, rengøring af toilet og badeværelse, støvsugning, gulvvask, opvask, tøjvask, strygning og rensning af tæpper, persienner og gardiner. Du kan ikke trække materialer fra, men kun arbejdskraften. Derfor skal du sørge for, at der eksplicit i regningen står, hvad der er materialer, og hvad der er arbejde. 

Vinduespudsning dækker både pudsning af vinduer inde og ude. Igen er det ikke muligt at frække materialer fra, men altså kun arbejdstimerne, hvorfor du igen skal sørge for en regning, hvorpå det står. 

Børnepasning dækker brugen af babysitter samt en som henter og bringer børn til og fra skole, institutioner, fritidsaktiviteter og klubber. Det er vigtigt at børnepasseren er fyldt 18 år, eller har en virksomhed med CVR-nummer. Dette fradrag gælder ikke almindelig kommunal børnepasning, vuggestue eller dagpleje udenfor hjemmet. Almindeligt havearbejde gælder græsslåning, hækklipning, lugning, beskæring og snerydning, og igen bliver materialer ikke dækket. 

Sådan indberetter du

Som allerede nævnt, er det vigtigt, at du får regninger, hvorpå der præcis står beløbet for arbejdet uden materialer, da materialer altså ikke er dækket af fradraget. Det er altså arbejdsløn plus moms, du får fradrag for. Du skal også være opmærksom på, at du kun kan få fradrag, hvis betalingerne er elektroniske, altså Dankort, netbank eller MobilePay, og ikke med kontanter. Du skal altid gemme al dokumentation for arbejdet - skulle SKAT bede om det, skal du kunne fremvise dem. Fradragets værdi er på cirka 26%, så du sparer næsten en tredjedel i SKAT. Fristen for at indberette for det forgangne er i Februarmåned. Fradraget på 18.300 er per person. Dette betyder, at hvis I er flere under samme tag, og har fællesøkonomi, kan i dele fradraget, som I har lyst. Her skal I selv indtase hver jeres andel. 

Når du er klar til at indberette, logger du på SKATs tastselv, ændrer opgørelsen og skriver den samlede udgift til arbejdsløn i rubrik 460. På SKATs hjemmeside kan du samtidig holde dig opdateret på ændringer. Ofte sker der nemlig ændringer på, hvad håndværkerfradraget dækker og ikke dækker længere.

Are you looking for a rental? Search among 5,400 available rentals in all of Denmark
Search now