3 ting du skal være opmærksom på, når du lejer hus

Latest update: September 03, 2020

Drømmer du om et hus med have og egen indkørsel? Det er faktisk muligt, selvom der er lange udsigter til køb. Du kan leje et hus og få nøjagtig de samme fordele, blot uden de uforudsete udgifter til vedligehold og reparation. Din lokale ejendomsmægler kan være din genvej til et større udvalg af lejehuse. Læs mere om de 3 ting du bør være opmærksom på, når du lejer et hus.

Denne artikel er skrevet i samarbejde med home ejendomsmæglerne i Glostrup – Albertslund og Brøndby.

Nyd fordelene ved at leje et helt hus i stedet for en lejlighed, men vær opmærksom på at styre uden om de potentielle faldgruber, der kan være i forbindelse med lejeboliger. 

Sørg f.eks. altid for at tage billeder og dokumentere fejl og mangler i boligen allerede ved indflytning. Betal aldrig depositum eller husleje kontant, og få alle aftaler med udlejer ned på skrift. 

Kontakt ejendomsmægleren, og få hjælp i din søgen.

Overvejer du at leje et hus?

Leje af hus er ikke væsentlig forskelligt fra at leje en lejlighed. Reglerne i lejeloven gælder alle typer lejeboliger, også fremleje. Der er dog nogle fordele ved at leje et hus fremfor en lejlighed, som du måske kan tage med i dine overvejelser, hvis du søger en lejebolig.  

Én af fordelene ved at leje et hus er, at du får hele boligen for dig selv. Du har i mange tilfælde mulighed for at få have, og du slipper for at skulle indgå i eller betale ekstra til vedligehold af fællesområder som opgang og trapper ved en lejlighed. At leje et hus føles som at eje et hus – blot uden de uforudsete udgifter til løbende vedligehold. 

Udover de fordele, der er ved at leje et helt hus i stedet for en lejlighed, er der også nogle ting, du bør være opmærksom på. 

Kend lejeloven, når du skal leje et hus

Det er altid en god idé at sætte sig ind i lejeloven, når du skal leje et hus. Overordnet set kan du dog sikre dig selv ret godt, hvis du er opmærksom på disse 3 ting, når du lejer et hus:

  • Dokumentér boligens stand 

  • Betal ikke for meget i depositum

  • Sørg for at få aftaler på skrift

Hav altid et kamera ved hånden og notér evt. fejl og mangler i boligen ned, når du flytter ind. Betal ikke mere end loven tillader i depositum, og sørg altid for at alle aftaler (også) foregår på skrift. 

Tag billeder af boligens stand!

Det er en god idé, altid at dokumentere boligens stand med billeder – særlig ved indflytning. Hvis det er muligt, bør du gennemgå huset sammen med udlejer ved indflytning. Sådan et indflyttereftersyn kan være lige så vigtigt som et fraflyttereftersyn, særligt for dig som lejer. Tag billeder undervejs, og husk også at tjekke installationer. 

Lejer du et møbleret hus, skal du også huske at få fotograferet alle møblerne – og alle andre former for løsøre, som du kan risikere at blive bedt om at erstatte.

Hos indsigelsesfristen på 14 dage

Du har altid 14 dage til at gøre indsigelser, når du flytter ind i en lejebolig. Falder du i løbet af de 14 dage over fejl, skader eller mangler, som var der allerede ved indflytning, skal du klage skriftligt. Den skriftlige klage skal udformes i en fejl- og mangelrapport, der bør suppleres med fotos af de omtalte klagepunkter. 

Hvis du ikke sørger for at tjekke huset, som du har lejet, for evt. fejl og mangler og rapportere dem inden 14 dage, risikerer du selv at stå med regningen for at udbedre fejlene ved fraflytning. 

Hvad stort er et maksimalt depositum?

Der er intet fast beløb for, hvad du skal betale i depositum, men der er en øvre grænse for depositum på lejeboliger. Det kan maksimalt udgøre, hvad der svarer til 3 måneders husleje. Det er med andre ord ikke tilladt for en udlejer at opkræve et beløb i depositum, som overstiger 3 måneders husleje. 

Og husk: Det er 3 måneders husleje uden forbrug. Det vil sige, hvis du betaler f.eks. varme eller vand aconto, skal de fratrækkes de 3 måneders husleje i depositum. 

Derudover bruger mange udlejere i dag, at få indbetalt husleje up front for din opsigelsesperiode. Så har du 3 måneders opsigelse kan lejer faktisk også opkræve dig disse tre måneders husleje, før du flytter ind i din lejebolig!

Betalt aldrig kontant

Betal aldrig noget i kontanter til en udlejer – hverken depositum eller forudbetalt leje. Indbetal altid til en dansk bankkonto, så du efterfølgende har bevis for det indbetalte. 

På den måde undgårdu, at udlejer kan tilbageholde dit depositum i forbindelse med en tvist ved fraflytning. Eller i værste fald påstå, at du slet ikke har betalt noget depositum, som du har krav på at få returneret. 

Få alle aftaler på skrift

En lejekontrakt på det hus, du ønsker at leje, er en nødvendighed – ligesom alle andre aftaler i forbindelse med leje af et hus bør foregå på skrift. Du kan sagtens starte med at lave en mundtlig aftale om noget vedrørende dit lejede hus. Så længe det ved den endelig indgåelse af aftalen udmønter sig i noget skriftligt. Mundtlige aftaler er juridisk lige så bindende som skriftlige. De er blot sværere at bevise, hvis du skulle få brug for det. 

Har du en særaftale med udlejer omkring vedligehold af huset, som ikke er nævnt i lejekontrakten, er det således en god idé både at få det på skrift og supplere med evt. billeder. 

Har I f.eks. en aftale om, at du skal holde haven i den stand, som den var ved indflytning? Så sørg for at tage et billede af haven og lægge det ved den skriftlige aftale. Udlejer kan på den måde ikke påstå, at du ikke har overholdt aftalen, eller kræve, at en hæk bliver klippet længere ned eller lignende. 

Har du brug for professionel rådgivning?

Det kan være et godt tip at alliere sig med fagfolk, når du søger et hus til leje. En ejendomsmægler kender branchen, og har i mange tilfælde adgang til lejehuse, der ikke bliver annonceret for andre steder. 

Du kan få hjælp til at finde det helt rigtige hus med de behov og krav, som du har til f.eks. størrelse, beliggenhed, lejeperiode og husleje. 

Så kontakt din lokale ejendomsmægler, og få en snak om dine ønsker om et lejehus. Hvem ved, måske har de lige den rigtige lejebolig liggende på skrivebordet? 


 

Are you looking for a rental? Search among 5,269 available rentals in all of Denmark
Search now