Er du og din familie på jagt efter en ny bolig, er I måske faldet over en villalejlighed og har overvejet, om det kunne være den rette boligform for jer? Men hvad adskiller en villalejlighed fra et hus? Og hvilke overvejelser skal man gøre sig, inden man flytter ind i en villalejlighed? Det ser vi nærmere på i denne artikel, hvor vi også kommer ind på fordelene og ulemperne ved at leje frem for at eje en villalejlighed.
Hvordan får man det tætte naboskab til at fungere?
Mange unge familier, der ønsker at få råderet over flere kvadratmeter, falder for de gamle og charmerende villalejligheder. Og det kan man godt forstå. En villalejlighed har typisk højt til loftet og smukke detaljer i form af stukloft og paneler. Samtidig er de beliggende i gamle villakvarterer, hvor der er plads til udeliv i form af en have.
Hvis du aldrig har hørt om en villalejlighed før, spørger du måske dig selv, hvad en villalejlighed er? Det ligger i ordet. En villalejlighed er en lejlighed i en villa. Derfor kaldes villalejligheder også to families ejendomme. Det gør de, fordi der er tale om én fast ejendom, hvor to familier har hver deres lejlighed med egen indgang. Villalejligheder er også kendt som ideelle anparter. En ideel anpart er en selvstændig fast ejendom i tofamiliehuse. Køber du en ideel anpart, køber du dermed en andel i bygningen og i grunden.
Hvis du og din familie gerne vil væk fra byen og samtidig have flere kvadratmeter at boltre jer på, er fordelen ved en villalejlighed til at få øje på. Især hvis du endnu ikke er klar til at gå fra at leje til at eje. Ved at leje en villalejlighed får du alle fordelene ved at bo i et hus. Du får råderet over din egen have, samtidig med at huslejen typisk er billigere end huslejen for et hus i samme område.
Hvis du og din familie flytter ind i en villalejlighed, er det vigtigt, at I gør jer nogle overvejelser om, hvad det vil sige at bo så tæt med en anden familie. Selvom I har hver jeres lejlighed, vil I eksempelvis komme til at dele have, som I er fælles om at passe. Derfor er det en god idé at tage sig nogle forholdsregler, så I sikrer jer, at det tætte naboskab med den anden familie kommer til at fungere. Alle mennesker har forskellige grænser, og de er nemme at overskride, Gamle villaer er sjældent bygget til at huse flere familier, og ofte er de ikke specielt lydisolerede. Det betyder, at trappeopgangen måske ligger midt i huset, og at I kan høre, når det andet par skændes, eller når deres børn hører høj musik.
Selvom det måske kan lyde rigtig hyggeligt at dele have med naboen, kan det hurtigt udvikle sig i en negativ retning. Det er nemlig langtfra sikkert, at I er enige om, hvordan haven skal passes, og den gode stemning kan hurtigt blive kølig, hvis I ikke får afstemt jeres forventninger.
Flytter I eksempelvis ind i en villalejlighed med to små børn, hvor beboerne i den anden lejlighed har store teenagere, er det ikke sikkert, de synes, at trampolin, sandkasse og gyngestativ i haven er den bedste pendant til hortensiaer og klatreroser. Hvis I samtidig har nok at se til med blebørn og fuldtidsarbejde, er det heller ikke sikkert, at havearbejde står højest på jeres to-do-liste, når ungerne endelig er blevet puttet.
Tilsvarende synes I måske heller ikke, det er fedt, at deres teenagere holder fest hver weekend og hører høj musik om aftenen, når ungerne skal puttes. Derfor er det en god idé at aftale, hvordan den generelle vedligeholdelse skal varetages. Det gør det muligt for jer at lave nogle klare aftaler om, hvem der ordner hvad i haven. Desuden kan det anbefales at udarbejde nogle husordensregler. Her kan I netop tage forbehold for larm, så alle i villaen overholder god skik og orden.
Fordi man udarbejder en husorden og en arbejdsfordeling i haven, er det selvfølgelig ingen garanti for, at der ikke kan opstå uoverensstemmelser. Men I er hjulpet godt på vej, hvis I bliver enige om nogle fælles regler, der gælder for alle.
At leje frem for at eje
I forbindelse med et boligskift kan det være naturligt at overveje, om man fortsat skal leje frem for at eje. Der er fordele og ulemper ved begge dele. I Danmark bor omkring halvdelen af alle indbyggere i en ejerbolig, og ejerboliger er dermed den mest populære boligtype i landet. Der er flere fordele ved at eje sin egen bolig. En af dem er, at du selv bestemmer over den. Til gengæld står du også med regningen, hvis der skal laves reparationer på boligen. De udgifter slipper du for, hvis du bor til leje. Til gengæld kan du ikke selv bestemme, hvis du ønsker at bygge om eller installere et nyt køkken. Det er udelukkende din udlejer, der bestemmer, hvis der skal ske ændringer på boligen.
Vælger du og din familie at leje en villalejlighed, er det dog en klar fordel, at det er udlejeren, der har den største del af ansvaret for vedligeholdelsen. Det skyldes ikke mindst, at man i en villalejlighed skal dele tjansen om at vedligeholde boligen med den familie, der bor i den anden villalejlighed. I den forbindelse kan der meget let opstå uoverensstemmelser mellem ejerne af de to villalejligheder. Forestil dig eksempelvis, at der kommer et hul i taget. Måske synes du, at hele taget skal skiftes, mens din underbo blot ønsker at reparere hullet. Hvem skal så afgøre, hvilken løsning det bliver? Når du bor til leje, slipper du for et dilemma som dette, da det er din udlejer, der beslutter, hvad der skal ske med hullet i taget.
Overvejer du at købe en villalejlighed frem for at leje, kan du læse om fordele og ulemper ved køb af en anpart her.