Vejfest: sådan holder I den perfekte aften

Vejfester er superhyggelige, det er en rigtig god måde at komme tættere på ens naboer. Tro til den danske kultur er vi ofte ikke de mest sociale mennesker, og det er ikke altid ligetil at skulle gå op og snakke med fremmede mennesker.

En vejfest er dog en god mulighed for det. Vejfester er dog ikke helt ligetil at skulle arrangere og holde. Det er nogle regler for, hvordan man skal holde det, og hvordan er det endeligt bedst at holde sådan en fest. Læs her råd til, hvordan du holder den bedste vejfest.

Du skal først have tilladelse

Før du holder en vejfest, skal du have tilladelse. Det skal du gøre hos den vejmyndighed, som ejer vejen. I de fleste tilfælde skal du søge tilladelse hos kommunen, som har ansvaret for de fleste veje. Det er de kommunale veje, stier, fortove og private veje i byzoner.

Vejdirektoratet er vejmyndighed for statsveje, hvilket kun er 5 procent af alle veje, så det er sandsynligvis ikke dem, du skal kontakte. Hvis du bor på landet, skal du både søge tilladelse hos de private ejere og politiet, som også skal give dig tilladelse til at afspærre vejene.

Du skal førhen selvfølgelig først finde ud af, hvem der ejer vejen. På vejdirektoratet.dk kan du finde en oversigt over alle statsveje og de fleste kommuneveje og kan også ofte se, hvem der er vejbestyrer. Hvis du ikke kan finde oplysningerne der, kan du spørge hos din kommune.

Du søger tilladelse ved at gå ind på siden borger.dk eller virk.dk, hvor du skal logge ind med NemID. Du skal så oplyse, hvilken vej, som du gerne vil holde vejfesten på, hvilken dato vejfesten skal afholdes, og dine egne kontaktoplysninger og adresse, da du er ansøgeren.

Som regel vil din ansøgning blive behandlet inden for 14 dage, hvor du så får svar. Der er dog ikke nogen faste regler for, hvornår du får svar. Du burde dog sende din ansøgning, mindst 4 ugers tid inden du skal holde vejfesten.

Vær opmærksom på, at du skal have en ekstra tilladelse, hvis du vil servere alkohol til vejfesten. Det skal du søge politiet som tilladelse om, hvilket du kan gøre på politi.dk. Derudover har fødevarestyrelsen nogle krav omkring maden, hvis du også vil servere mad til vejfesten.

Hvordan arrangerer du en vejfest?

Der er en masse ting, som skal arrangeres til en vejfest. Det første, du skal gøre, er at beslutte, hvordan du vil holde festen. Skal festen holdes på åben himmel, en varm sommeraften eller skal du overveje teltudlejning. Det er nok også en god ide at informere alle i nærheden om, at du holder en vejfest.

Så er de klar over, at der vil være afspærret og måske lidt larm til sent om aftenen. Dette er selvfølgelig ikke et krav, men det er bare flinkt at gøre. Før du holder en vejfest, så find ud af om foreningen har økonomi til vejfesten. Det vil selvfølgelig kun fungere, hvis der er penge til det.

Det, næste, du skal beslutte, er, hvilken mad du vil servere, og om du vil servere alkohol. Da det er en vejfest for folk, som ikke kender hinanden meget godt, foreslås det ikke at servere stærk alkohol, men festen bliver altid lidt hyggeligere med en god vin.

Maden skal du nok finde nogle, som du kan bestille det hos, det er nemmere at få det i så store mængder på den måde. Det er en god ide at servere nogle af de danske klassikere, som alle kan lide, så alle er tilfredse med maden og kan få noget at spise. Du gør også godt i at sørge for nogle veganske, glutenfri eller laktosefri muligheder, så det ikke stopper nogle fra at komme, hvis de har specielle spisevaner eller allergier.

Du skal nok også sørge for noget, underholdning, dette kan være alt fra en guitar i hjørnet, som du eller alle andre kan tage fat i på et hvert givet tidspunkt til en hyret tryllekunstner. Det kommer meget an på hvilken slags vej du bor på, og hvilken slags vejfest du holder.

Hvis vejfesten er meget stor, skal du overveje noget mere ekstravagant underholdning. Fordi så mange mennesker kan ikke rigtig samle sig omkring en enkelt guitar. Til gengæld hvis det er mindre vejfest, kan du planlægge noget mere simpelt, som ikke kræver så meget.

Der er generelt rimelig meget at planlægge, derfor er det bedst, hvis du ikke er alene om det. Du kan slå dig sammen med andre på vejen og lave en fest sammen. Det bliver en langt bedre fest, hvis I er sammen om det. Det bliver også alt for meget arbejde for en person, og en vej er jo et lille samfund, så det er bedre at være sammen om det.