Tips og tricks til dig der overvejer at flytte til Sverige

Vi har samlet et par tips og tricks til dig, der overvejer at flytte til Sverige

Der kan være mange årsager til, at danskere tager springet over Øresund til det svenske land. På mange måder har de nogle ret gode ting til at tilbyde derovre. Det kunne for eksempel være hyggelig svensk idyl på røde gårde i Skåne eller romantiske Gamla Stan i Stockholm. Samtidig er det landet som har givet os H&M, IKEA, Astrid Lindgren og ikke mindst noget så formidabelt som Köttbullar og Kanelsnurra. Der kan altså være mange fordele ved Sverige, og derfor er der i dag over 41.000 danskere bosat i landet. Hvis du overvejer det samme, så læs med her. 

Få styr på boligsituationen først 

Når du flytter til Sverige, skal du først og fremmest have anskaffet dig en bolig. Med en permanent adresse kommer alle mulighederne. I Sverige anbefaler man generelt at leje boliger frem for at eje. Dette er fordi, at det i Sverige er dyrt at eje en bolig, da man skal betale indkomstskat af boligsalg og der desuden ikke findes nogle kreditforeninger. Som mange andre jagt efter lejebolig, kan det anbefales, at du starter på nettet. I Sverige findes der boligsites som bostadshub.se eller bostadslistan.se, hvor du kan finde forskellige lejeboliger. Dette kan være alt fra hus til lejlighed, værelse eller studiebolig.  Ved svenske lejeboliger glæder ofte de samme regler som i Danmark, for eksempel det at betale depositum. Derfor kan det være en fordel at se lejligheden, inden lejekontrakten bliver skrevet under. 

Bank, ID og indregistrering 

Efter du har fundet din bolig, kan du flytte til Sverige. Med en lejekontrakt og det danske pas i hånden, kan du derefter besøge det svenske folkeregister, Folkbokföring, hos Skatteverket i byen, du flytter til. Her bliver du registeret som boende i Sverige, og du får tildelt et personnummer med posten. Med dette personnummer i hånden kan du tage tilbage til Skatteverket og bede om et ID. Et svensk ID-kort er vigtigt at eje, når du bor i Sverige men ikke er svensk statsborger. Dette kort koster 400 svenske kroner. Med dette kort kan du lade dit pas blive hjemme, rejser du et smut til Danmark. Det kan nemlig bruges som ID ved grænsekontrol. Det kan også bruges, når du skal have oprettet internet eller et mobilabonnement. Vigtigst af alt bruges det, når du skal have oprettet en svensk bankkonto. Vil du altså tjene penge i Sverige, skal du igennem denne proces først og fremmest. 

Med arbejde følger også Skat, hvor du bliver beskattet efter de almindelige svenske regler for indkomstskat.  Dette fungerer altså meget, som i Danmark. Det samme gør det svenske sundhedsvæsen. Når du har fundet din bolig og skal til læge første gang, opsøger du selv en læge, som er dig nærmest. Denne lægepraksis bliver din Vårdcentral, hvor du altså går til lægen fremover. Skal du have lægehjælp akut, ringer du, som i Danmark, 112. 

Når du er indregistreret i Sverige, må du automatisk stemme til alle valg i landet. Dette er altså både EP, kommunal-, regionsvalg men også til Landstinget. Du skal altså ikke undre dig, hvis du får en stemmeseddel ind af brevsprækken, næste gang svenskerne skal til valg efter en ny statsminister.


 

Søger du bolig? Søg blandt 5000+ ledige lejeboliger i hele Danmark
Søg lejebolig her
42 90 32 51 (Alle hverdage 9.30 - 12.00)
info@findboliger.dk (Alle hverdage 10.00 - 16.00)