Spar penge på varmeregningen med en mere miljørigtig opvarmning

Senest opdateret d. 19. maj 2020

Spar penge på varmeregningen med en mere miljørigtig opvarmning

Er du interesseret i at bruge færre penge på opvarmningen af dit hjem, bør du undersøge mulighederne for alternative, miljøvenlige varmeanlæg.

En moderne innovation, jordvarmeanlægget, udnytter den geotermiske energi. Ved at bruge en vedvarende energikilde bliver det grønne energianlæg i stand til at producere i omegnen af tre gange så meget energi, som det forbruger ved drift. Det er både gavnligt for økonomien og for klimaet.

 

Jordvarmeanlæg 101

Et jordvarmeanlæg udnytter oplagret solenergi i jordens øverste lag. Anlægget består af jordslanger, der skal nedgraves i haven eller ved en lodret konstruktion samt en varmepumpe. Solens stråler opvarmer jordens øverste lag.

Varmeenergien er således naturlig skabt - og det er denne energi, som anlægget er i stand til at udvinde, sådan at boligen også kan få glæde af energien.

Den termiske energi udnyttes via jordslangerne, hvorfra energien gennem en frostsikker væske transporteres ind i varmepumpen. De fordampede kølemidler sendes ind i et hydron-system eller et ventilatorstyret kanalanlæg.

Her bruges energien til at opvarme huset og boligens vand, men processen kan også fungere omvendt til at lede overskydende varme fra huset tilbage i jorden.

 

Energiansvarlighed - for klima og pengepung

Danmark er i gang med en større udfasning af olie og kul som energikilde. Det står for de fleste klart, at de fossile brændstoffer ikke er en energiform, som man ønsker at benytte i fremtiden.

Delvist fordi at brændstofferne slipper op, delvist fordi at de fossile energikilder forurener og udleder drivhusgasser. Klimakrisen tvinger menneskeheden til at tænke i alternative energi-løsninger - blandt andre jordvarmeanlægget.

Jordvarmeanlægget udnytter naturskabt energi ved at omskabe varmen fra jorden til energi, der kan benyttes i hjemmet. Til denne proces anvendes strøm. Alligevel er energi-løsningen både økonomisk og miljøvenlig.

Det estimeres, at der for hver kilowatt elektricitet, der tilføres anlægget, udvindes tre til tre en halv kilowatt varme. Således er systemet energi-effektivt og derved billigt i drift, samtidig med at princippet med udnyttelse af vedvarende energi bidrager til en mere klimavenlig livstil.

 

Økonomiske og praktiske overvejelser

Jordvarmeanlæggets pris kan virke dyrt ved første øjekast. Prisen er nemlig forholdsvis høj for selve anlægget, ligesom arbejdet med at anlægge systemet er omfattende. For at opvarme sit hus med et jordvarmeanlæg kræver det en omfattende nedgravning af jordslanger.

Du kan regne med, at det kræver 1,5 til 2 meter slange for hver m2 bolig, du skal have opvarmet. Det er derfor en større udgravning af haven, der er nødvendig for at installere anlægget.

Selvom prisen umiddelbart virker høj, betyder det ikke, at et varmeanlæg er en dyr energikilde. Det er derimod en investering, der over tid vil tjene sig selv ind og på længere sigt blive en yderst billig energi-løsning.

I modsætning til fossile brændstoffer vil anlægget sikre boligejeren energi og varme langt ud i fremtiden. Når først anlægget er sat i drift, er udvindingen af energi nærmest kun betinget af solens varme - og den termiske energi fra solen koster ingenting. I hovedreglen vil et jordvarmeanlæg være tjent ind igen indenfor de første ti år.

Søger du bolig? Søg blandt 5.392 ledige lejeboliger i hele Danmark
Søg lejebolig her