Spar penge på vandregningen

Det du skal vide omkring at spare penge på vandregningen

Vi vil alle gerne spare penge, især hvis det er nemt og ligetil. Som lejer betaler man typisk vand og varme over huslejen, eller aconto som det kaldes. Aconto er et fastlagt beløb, du betaler på forskud, som er udregnet på baggrund af et tidligere skøn af dit forbrug. Dit faktiske forbrug bliver opgjort 1 x årligt – og det er selvfølgelig her, vi gerne vil have nogle af pengene tilbagebetalt.

Her får du lidt fif til, hvordan du bedst muligt kan spare penge på dit vandforbrug.

Et typisk forbrug af vand

I Danmark har vi rig adgang til vand, og mange af os tænker egentlig ikke videre over, at vores vandressourcer faktisk er knappe, og det skyldes, at vi pumper mere vand op, end der tilføres i form af regnvand.

En almindelig dansker forbruger i gennemsnit 118 L vand i døgnet til madlavning, bad, tøjvask, opvask og toiletskyl. Dette tal er blevet kraftigt reduceret de sidste 30 år, fordi vi er blevet bedre til at tage de nødvendige forholdsregler. I dag reagerer vi prompte på en dryppende vandhane eller et løbende toilet, for vi ved godt, at det er penge lige ud ad vinduet.

Gode råd til billigere vandregning

  • Madlavning – brug kun lidt vand, når du koger æg, kartofler mv. Låget gør, at vandets fordampning har samme effekt som vand. Skyl ikke service, inden de sættes i opvaskemaskinen. Brug en balje med lidt vand til kartoffelskrælningen i stedet for at bruge rindende vand.

  • Stil vand på køl i køleskabet.

  • Tag kun korte bade (maks. 5 minutter) og sluk mens du sæber dig ind – og tag generelt altid brusebade fremfor karbade. Sæt evt. uret, så du ikke overskrider tiden.

  • Erstat brusebadet ind i mellem med en etagevask – det står ikke mejslet i sten nogen steder, at man partout skal i bad dagligt.

  • Sluk for vandhanen, når du børster tænder.

  • Udskift brusehoveder og vandhaner med vandbesparende enheder.

  • Fyld altid vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op.

  • Benyt en regnvandstønde og vand blomsterne i haven med vand fra den om aftenen i sommerperioden.

  • Overvej om det kan være en god idé at udskifte et gammelt toilet, vaskemaskine eller opvaskemaskine med en nyere mere energivenlig en af slagsen. Der kan være store økonomiske fordele ved at vælge mere energivenlige hårde hvidevarer.

Aflæs vandmåleren

Aflæs din vandmåler minimum en gang om måneden, så du kan holde øje med usædvanlige udsving i dit forbrug. På denne måde kan du nemt holde styr på dit forbrug – og du får ingen ubehagelige overraskelser. Forbrugsudsving skal altid holdes op mod omstændigheder som vejr, ferie, gæster mv.  Det kan spare dig mange penge årligt, hvis du følger med i dit forbrug. Utætheder kan koste mange penge! Ved problemer, skal du kontakte din udlejer.

Det er bare med at komme i gang med de forskellige tiltag, så du hurtigst muligt kan begynde at spare penge på din vandregning. Ikke alene vil du med garanti spare penge, du vil samtidig være en vigtig brik i den globale reducering af energiforbruget og dermed udledningen af drivhusgasser.

Søger du bolig? Søg blandt 5000+ ledige lejeboliger i hele Danmark
Søg lejebolig her
42 90 32 51 (Alle hverdage 9.30 - 12.00)
info@findboliger.dk (Alle hverdage 10.00 - 16.00)
Cookies hjælper os til at give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores ydelse, accepterer du vores cookies. Lær mere