Spar på strømmen

Senest opdateret d. 18. december 2020

Strøm er nødvendigt at have i hjemmet, men vi vil alle gerne slippe for de store elregninger.

I Danmark kan man selv bestemme hvem der er ens el-leverandør. Priserne på strømmen vil varierer efter hvilken leverandør du vælger og om du vælger at købe strøm efter en fast eller variabel pris. Hvis du bor til leje, skal du følge op med din udlejer om du selv har ret til at vælge el-leverandør. 

Vi har samlet en liste med nogle tips til hvordan du selv kan spare på strømmen og dermed også mindske elregningen. 

1. Brug et vasketøjsstativ/tørresnor og glem tørretumbleren
Selvom det er dejligt nemt, at anvende en tørretumbler bruger disse rigtige meget strøm, selv dem med en god energimærkning! Så drop tørretumbleren og anskaf i stedet et vasketøjsstativ. 

Vidste du at, at du kan spare op til 800 DKK om året hvis, du i sommerhalvåret springer 3 tørretumblinger over om ugen og i vinterhalvåret, skal du bare bruge din tørretumbler 1 gang mindre om ugen. 
**Gælder for tørretumblere med energimærke A.

2. Sluk for kontakten og drop standby
Elektronik som blev produceret før 2009 sluger en massestrøm. Undgå derfor at have dette elektronik tilsluttet i en tændt stikkontakt uden anvende produktet, da dette kan være en stor strømsluger når det står på standby. 

3. Sluk for lyset
Som du nok ved, kan du spare en masse strøm ved at slukke lyset i et rum, hvor du alligevel ikke skal bruge det. Gør det til en vane, at slukke lyset hvis du forlader et rum som du ikke skal opholde dig i. 

PRO-TIP!: Skift til LED-pærer! En LED-pære afgiver ikke ret meget varme og de er derfor strømbesparende i forhold til en halogenpære. Du kan spare op til 80% med LED-pærer. Hvis du udskifter dine halogenpærer med LED-pære kan du spare ca 80 DKK pr pærer om året, i strøm. 

4. Vask ved lavere temperaturer
Tøj som du normalt ville vaske ved 30-10 grader, såsom bluser, bukser og t-shirts, kan du sagtens vaske ved 15-20 grader, hvis du anvender et vaskemiddel til kold vask med de rigtige enzymer. Hvis tøjet er meget beskidt, bør du ikke gå ned i temperaturer, eftersom bakterierne ikke dør ved så lave temperaturer. 

Med en vaskemaskine med energimærke A+++, kan du spare op til 230 DKK om året hvis du halverer temperaturerne. 

5. Fyld vaskemaskinen op
Danskere fylder i gennemsnit kun deres vaskemaskine med 3,2 kg tøj pr vask. Dog kan de fleste vaskemaskiner rumme mellem 5 og 8 kg. 

Med dette tip kan du både spare penge og tid! Du kan spare op til 140 DKK om året, hvis du husker at fylde vaskemaskinen! 

6. Skru ned for temperaturerne på din opvaskemaskine
Din opvaskemaskine bør kunne gøre dine tallerkener og glas rene ved 50-55 grader. Til gengæld bruger den 10-20% mindre strøm, end hvis du havde vasket ved 65 grader.

Husk! Ved at fylde opvaskemaskinen helt op og dermed i stedet kun køre 2 vaske, i stedet for 3 kan du spare op til 190 DKK om året.

7. Skru op for temperaturen i dit køleskab og fryser
Dit køleskab skal helst max være 5 grader og fryseren -18 grader, dog har rigtige mange en tendens til at vælge endnu lavere temperaturer. 

Køleskabet bruger 5% mere strøm, hver gang du sænker temperaturen med 1 grad. 
Fryseren bruger mellem 2-3% mere strøm, hver gang du sænker temperaturen med en 1 grad (under de -18 grader). 

Ved at indstille køleskabet til 5 grader kan du spare 45 DKK om året. Ved at indstille fryseren til -18 grader kan du spare 65 DKK. 

8. Skru ned for forbruget mellem 17 og 20 
Hvis du har en fjernaflæst elmåler, bliver din strømforbrug opgjort time for time. I vinterhalvåret mellem klokken 17 og 20, fordobles prisen på transporten af el. 

Undgå derfor at bruge unødvendigt strøm i dette tidsrum, for at spare på forbruget og regningen. Dette kan være rigtigt svært, men man kan f.eks. planlægge at vasketøj på andre tidspunkter eller vente med at starte opvaskemaskinen til efter kl. 20. 

Søger du bolig? Søg blandt 4.003 ledige lejeboliger i hele Danmark
Søg lejebolig her