Sådan passer du godt på din bolig, når du tørrer tøj

Den bedste måde at tørre tøj på – både for tøjets og indeklimaets skylde – er udendørs på tørresnoren. Men det er ikke altid muligt, hvis du bor i lejlighed og ikke har adgang til udeareal, eller hvis det danske vejr driller. Så må du tørre tøjet indendørs. Når du gør det, er der nogle ting, du skal være opmærksom på, så du ikke skaber fugt i din bolig og dårligt indeklima.

Når du tørrer tøj indendørs, forhøjes luftfugtigheden i din bolig. Fugtighed øger risikoen for, at der kommer skimmelsvamp og husstøvmider. Men du kan tage nogle forholdsregler, så du passer godt på din bolig, selvom du tørrer tøj indendørs.

Brug tørretumbleren

Mange bruger tørretumbleren, når de skal tørre tøj. Det går ikke ud over indeklimaet eller forhøjer luftfugtigheden i din bolig væsentligt, hvis den er korrekt installeret. Men det er en dyr løsning. Det er gratis at hænge tøjet op på et tørrestativ.

Tør tøj i et rum med god ventilation

Når du skal tørre tøj indendørs, så vælg et rum med god ventilation, eller hvor der kan luftes godt ud.

Det er en dårlig idé at tørre tøj i soveværelset eller andre opholdsrum, da luftfugtigheden i opholdsrum oftest i forvejen er høj.

Luftfugtigheden i boligens rum bør ligge mellem 40 og 60 %. Blive den højere, er risikoen for at få skimmelsvamp til stede. Du kan evt. anskaffe dig et hygrometer, som måler luftfugtigheden, og hvis den kommer over 60, så skal du lufte ud.

Har du ventilator i badeværelset eller i bryggerset, er det et perfekt sted at tørre tøj. Eller på et tørreloft eller i en tørrekælder.

Gør tøjet klar til tørring

Giv tøjet den højeste centrifugering i vaskemaskinen, som det kan tåle. Så får du presset mere vand ud af det. Jo mindre vand der er i tøjet, jo mindre skal fordampe under tørringen – og så tager det også kortere tid at få tøjet tørt. Tøj, der ikke er ordentlig centrifugeret, kan indeholde op til 2-3 liter vand.

Ryst tøjet, inden du hænger det op. Så bliver det mere luftigt og tørrer hurtigere. Samtidig er det ikke så krøllet, når det er tørt.

Tør tøj, når du ikke er hjemme

Du er selvfølgelig nødt til at være hjemme, når du hænger tøjet op, men gør du det f.eks. om morgenen, inden du tager på arbejde, så er det tørt, når du kommer hjem. Og du kan lige lufte ud en gang.

Det er sundt både for dig selv, da høj luftfugtighed kan give hovedpine og allergi, men også for din bolig, fordi du samtidig ikke selv er med til at øge luftfugtigheden endnu mere ved at opholde dig i rummet.

Udluftning og ventilation

Udluftning og ventilation er nøgleordene, når du vil tørre tøj indendørs og samtidig passe godt på din bolig. Overvej evt. at anskaffe dig en affugter, hvis du ikke har mulighed for at lufte godt og grundigt ud eller skabe anden ventilation i det rum, hvor du tørrer dit tøj.