Hvem har ret til lejebolig ved skilsmisse?

Senest opdateret d. 19. maj 2020

Det du skal vide omkring ret til lejebolig ved skilsmisse

I tilfælde af separation eller skilsmisse, så skal man finde ud af, hvem der skal blive boende i lejligheden og hvem der skal flytte ud. Det kan ikke altid være lige let at blive enige, men her finder du en guide til hvad i eventuelt kan gøre ved spørgsmålet “hvem har ret til lejebolig ved skilsmisse?”. Der er forskellige løsninger, afhængig af situationen - nogle er forholdsvis fredelige, mens andre skal en tur gennem retssystemet for at få sagen afklaret.

Hvis man har en lejet lejlighed hos en privat udlejer eller et almennyttigt boligselskab, så skal situationen løses omkring hvem der fortsat skal have retten til at blive boende i lejligheden. Det klart letteste i forbindelse med at man går fra hinanden, og skal finde ud af hvem har ret til lejebolig ved skilsmisse er at blive enige om, hvem der skal blive boende. Afvej argumenterne for og imod at hver part bliver boende og sammenlign argumenter. Stil spørgsmålet omkring, hvem det giver mest mening for at blive boende og flytte ud. Det bør nævnes, at denne løsning klart er at foretrække, da det spare både tid og penge.

Har i prøvet at blive enige, men det ikke er lykkedes skal sagen afgøres rettens vej. Nemlig igennem en ægteskabssag. Her skal retten vurdere spørgsmålet “hvem har ret til lejebolig ved skilsmisse”, og ud fra deres anvisninger kan det så afklares, hvem som bliver boende og hvem som flytter.

Hvem har ret til lejebolig ved skilsmisse? - Sådan afgøres det

For retten, er det i mange tilfælde ligegyldig, hvem der står på lejekontrakten. Rettens valg er baseret på hvem der har det største behov for at bruge lejeboligen. Så i stedet for, at i selv løser situationen går det rettens vej og de vurderer hvem der har de bedste argumenter for at blive boende i lejligheden. Her er f.eks. forældremyndigheden et trumfkort, at have på hånden og i mange tilfælde vil det også betyde forbedrede chancer for at få retten til at bo i lejligheden.  Disse regler gælder uanset hvad. Det betyder at selvom en af parterne har et særeje i f.eks. en andelslejlighed, så kan retten til at bo i lejligheden godt overgå til den anden part. Andelsbeviset bliver stadig hos den ejende part, men retten til at bo i andelslejlighed tilkommer altså ikke den ejende parten selv.

Husk også at informere udlejer omkring hvad der bestemmes, med hensyn til hvem der bliver boende. Det gælder hvad enten det er bestemt på egen hånd eller om retten har afgjort sagen. Det er blot til information om et eventuelt lejerskifte, da det ikke er muligt for udlejer at bestemme hvem af parterne der skal flytte. Når lejerskiftet er trådt i kraft, så overtager den boende part samtidigt alle forpligtelser og rettigheder der er ved lejeboligen. Det gælder både indskud og depositum samt eventuelle istandsættelsespligter og disse beløb medregnes selvfølgelig, når bodelingen skal gøres op i sidste ende.

Uagtet hvem der bliver boende, så er det uden tvivl nemmest selv at finde ud af, hvem har ret til lejebolig ved skilsmisse. Det er en tids- og penge-krævende proces at få retten til at afgøre det, men det kan være den eneste mulighed, hvis man ikke kan blive enige.


 

Søger du bolig? Søg blandt 5.613 ledige lejeboliger i hele Danmark
Søg lejebolig her