Rapport: Her vil danskerne helst bo (2020)

Ny årlig lejeboligrapport af Findboliger.dk kortlægger de mest attraktive kommuner at bo i. 

Findboliger.dk er en af Danmarks største lejeboligportaler, med over 200.000 månedlige besøgende. Navnet Findboliger.dk er kendt i branchen og blandt boligsøgende danskere, og er et naturligt valg når der skal søges eller udlejes lejebolig. 

I undersøgelsen her præsenteres resultater baseret på over 800.000 unikke besøg, annoncer og søgeagenter, som boligsøgende i Danmark har skabt i løbet af 2019. Analysens formål er at påvise interessen for at flytte til de forskellige kommuner og regioner i Danmark, ved at regulere for forskelle i indbyggertal. (OBS: Se hele listen og model for udregning nederst i indlægget)

Top 10 – Kommuner danskerne helst vil bo i 

Sjælland dominerer toplisten
Sjælland dominerer suverænt top-10 listen som stedet danskerne helst vil bo. 6 ud af de 10 mest populære kommuner findes netop her i Region Sjælland og Hovedstaden, hvor Næstved tager en suveræn førsteplads med indekstal på hele 23,20. Ringsted og Roskilde følger skarpt med, begge med indekstal på over 20, efterfulgt af Køge og Hillerød. 

Kun få af kommunerne på fyn formår at konkurrere.

Fyn er populært blandt danskerne

På Fyn er Svendborg kommune den mest attraktive, som med et indekstal på 15,76 også er på en 6. plads når vi ser på hele Danmark, efterfulgt af Odense med 13,61.

Odder er Jyllands mest attraktive by

Til gengæld er der andet godt nyt for det øvrige Jylland. Med et indekstal på 13,18, er det tydeligt at Odder er suverænt den by folk helst vil bo i. 

Fyn er populært blandt danskerne

På Fyn er Svendborg den mest attraktive, som med et indekstal på 15,76 også er på en 6. plads når vi ser på hele Danmark, efterfulgt af Odense med 13,61.

Næstved er Sjælland – og Danmarks mest attraktive  

Som nævnt før er Sjælland dog den mest attraktive region, hvor Næstved Kommune med knap 83.000 indbyggere er populær hos danskerne. 

København er gennemsnitlig

Til trods for at efterspørgslen af boliger er høj og boligpriserne skyhøje, er København kun gennemsnitligt, når man tager højde for indbyggertallet, og ser på interessen for at bo i København.  Med et indekstal på 7,41 er København kun lige over gennemsnitlig når man sammenligner det med landsgennemsnittet på indeks 7,36.

Når vi til gengæld dykker ned i data fra region hovedstaden, er det tydeligt at interessen for kommunerne varierer en del. Kommuner som Helsingør og Vallensbæk ligger næsten 100% over landsgennemsnittet, stærkt efterfulgt af Frederikssund (indeks 10,2), Frederiksværk(indeks 9,9), og Halsnæs(indeks 9,79) mfl. Der tegner sig et billede af et populært nordsjælland, og derfor er det også overraskende at finde Gentofte som tredje sidst i hovedstaden, med et indeks på kun 3,09. 

I den tunge ende af skalen findes en række kommuner med et indekstal på langt under landsgennemsnittet. Tårnby er ikke bare den anden sidste i hele Danmark, men også den ringeste i hele Region Hovedstaden. Overraskende er det også at finde Frederiksberg Kommune, som ellers er kendt for at være danmarks dyreste kommune.

De 5 største danske byer

Når vi kigger på de største byer i Danmark, målt på indbyggertal, er der én by som danskerne finder meget attraktiv. Danmarks 4. største by, Odense, er suveræn top-scorer på vores indeks med score på hele 13,61, som er ca. dobbelt så højt som landsgennemsnittet. Med undtagelse af København, som kun lige præcis rammer, er ingen af de øvrige danske byer over landsgennemsnittet på indeks 7,36. 

Top 10 – Kommuner danskerne IKKE vil bo i:

Nordjylland er i bund

I den anden ende af skalaen finder vi en stor del kommuner fra Nordjylland. Med et gennemsnitligt indekstal på kun 4,71 for regionen, er det langt under landsgennemsnittet. Ikke en eneste kommune i Nordjylland bevæger sig over landsgennemsnittet på 7,36, kun Mariagerfjord kommune er tæt på (Indeks 7,01)

Danske øer er langt under landsgennemsnittet, men én overrasker!

De danske øer scorer generelt dårligt i analysen, hvor en håndfuld af øerne alle kan findes blandt de 10 steder i Danmark folk ikke vil bo. Ærø sniger sig dog lige uden om top 10, men ligger på en 11. plads med indekstal på kun 3,09 – 50% under landsgennemsnittet. Samsø er uden tvivl et fantastisk sted, men det er ikke et område, hvor danskerne ønsker at flytte til. Øen er faktisk det mindst populære område blandt danskerne, med et indekstal på kun 1,63. 

Danske regioner

Sjællandske kommuner

Syddanmarks kommuner

Nordjyllands kommuner

Midtjyllands kommuner

Hovedstadens kommuner

Alle kommuner i Danmark

Model for udregning:

Der tages højde for indbyggertal kontra popularitet blandt boligsøgende, ved at beregne indekstal ud fra følgende formel:

Indbyggertal / unikke sidevisninger * 100.

Resultatet herefter henviser vi undervejs til som “indekstallet”, og gør at vi kan sammenligne kommunerne på lige fod.