Ny eller kommende lejer: Ved du hvad der er værd at vide om boligstøtte?

Hvad enten det er gennem en samtale med en nær ven eller noget du har hørt i forbifarten fra medierne, er du sandsynligvis familiær med ordet ”boligstøtte”. Trods dette, er der dog ligeledes en stor chance for at du ligesom mange andre danskere ikke er helt sikker på præcist hvad boligstøtte er og hvordan boligstøtte kan påvirke dig og din økonomi.

Hvem kan få boligstøtte?

Er du enlig, lavtlønnet, pensionist eller på anden måde i en økonomisk situation hvor det kan være svært at få pengene til at strække sig til hele måneden, er boligstøtte et buzzword du bør have hjertet nært – for det kan blive den lille håndsrækning fra Moder Danmark der gør det muligt at få huslejen betalt og stadig have penge tilovers til en god søndagsmiddag sidst på måneden. 

Boligstøtte er et offentligt skattefrit tilskud til betaling af huslejen. Alt efter din situation kan ydelsen hedde boligsikring, boligydelse eller noget helt tredje. Det primære er dog, at det offentlige betaler en part af din husleje, så du kan blive boende selvom din økonomi er presset.

Boligstøtte søges gennem borger.dk. Du kan generelt altid få boligstøtte, hvis du bor i en lejebolig (der har eget køkken). 

Du kan ikke få boligstøtte, hvis du selv ejer det hus eller den lejlighed du befinder dig i (andelsboliger regnes som eget hus). Der gælder dog særlige regler for pensionister og førtidspensionister!

Hvor meget kan jeg få i boligstøtte?

Størrelse af din boligstøtte afhænger i høj grad af en række faktorer såsom hvad husstandens indkomst og formue er, antallet af børn i hjemmet, hvor meget du betaler i leje og hvad boligens areal er.  Boligstøtte stiger generelt med 5% pr. barn.

Har du børn i hjemmet over 18 år tælles deres formue og indtægter imod din boligstøtte, da det forventes at barnet betaler husleje til dig.

Hvad angår boligens areal, er det muligt at få tilskud fra det offentlige til 65 kvadratmeter hvis du bor alene – er din lejlighed større end dette, får du ikke tilskud til betaling af de resterende kvadratmeter. Bor du sammen med en partner, lægges der 20 kvadratmeter pr. person oven i.

Men disse tal er jo ikke i kroner, så lad os dykke ned i de tal du ønsker at se:

Boligstøtte afhænger, som du har kunne læse dig til, af mange faktorer lige fra boligens areal til din formue. Generelt vil den dog befinde sig et sted mellem et par hundrede til et par tusinde kroner.

Er du alene uden børn eller roomies, kan din boligstøtte dog højest komme op på 1.026 kr. i måneden. Dette beløb ligger på 3611 hvis du har 1-3 børn. Førtidspensionister og folkepensionister får en del mere, med en maksydelse på henholdsvis 3611 og 4134 kr.  i måneden.