Lejekontrakt → Gratis skabeloner + gode råd og tips!

Senest opdateret d. 22. april 2020

Står du i en situation, hvor du behøver at skrive eller gennemse en lejekontrakt, kan det være svært at finde den nødvendige information. Her på siden finder du dog en detaljeret og letlæselig gennemgang af, hvad en lejekontrakt præcis er, og hvad den bør indeholde. Det kan være nødvendigt at nærlæse en lejekontrakt, hvis du for eksempel er ved at flytte hjemmefra, eller hvis det er første gang, du nogensinde skal bo alene. Det er nemlig vigtigt at være velinformeret og forstå præcis, hvad der står i ens lejekontrakt, både som lejer og udlejer.

Denne artikel henvender sig hovedsageligt til lejere eller fremtidige lejere, men der vil også være en god del information, som kan gavne en potentiel udlejer.

Generelt om lejekontrakter

En lejekontrakt er en bindende og lovbaseret sikkerhedsforanstaltning både for lejer og udlejer. Derfor er det vigtigt, at du, som lejer eller udlejer, er sikker på, at du forstår alt, der står i din lejekontrakt, samt at du er enig med alt, hvad der står i den. Når du har skrevet under, er den nemlig bindende, og det vil nok være svært, hvis ikke umuligt, at ændre på indholdet.

Det er din ret som udlejer eller lejer at få lavet en lejeaftale eller lejekontrakt skriftligt, så begge parter har en fysisk kopi med håndskreven underskrift, som det er forklaret af Transport- og Boligministeriet. Selvom en digital lejekontrakt er fuldstændig legal gældende og bindende, føler mange stadig, at så stor en beslutning bør nedskrives på fysisk papir. På denne måde har lejer og udlejer desuden en fysisk kopi til et arkiv, hvilket kan hjælpe mange, da de færreste har et online- eller cloud-baseret arkiv.

Alt efter om man lejer privat eller alment, er der forskel på ens lejekontrakt og ikke mindst, hvad man kan ændre på i sin lejekontrakt. Derfor er det vigtigt, at man er bevidst om disse forskelle. Du kan læse mere specifikt om disse længere nede på siden. Helt overordnet er der dog nogle reglementer, som skal overholdes.

Hvordan ser en skabelon på en standard lejekontrakt ud?

En standard lejekontrakt kan enten underskrives fysisk eller digitalt. Begge er, som nævnt, bindende. Hvis du vil søge lejebolig fra et boligselskab, får du typisk blot en lejekontrakt stukket i hånden (eller i din e-mail-indbakke), og det er sjældent muligt at få lavet ændringer til den færdige lejekontrakt.

Hvis du derimod skal leje eller udleje privat, findes der en god skabelon, som I kan benytte. Langt de fleste private udlejere tager afsæt i Transport- og Boligministeriets standardlejekontrakt, Typeformular A9. Typeformular A9 er en skabelon, der er nem at læse og udfylde, men det er vigtigt, at du er klar og præcis i dine formuleringer. Hvis du eksempelvis noterer at husdyr er tilladt, er der altså ingen øvre grænse for antal husdyr. Hvis du som udlejer gerne vil undgå mindre zoologiske haver i dine lejemål, er det derfor en god idé at præcisere antal, type og/eller størrelse. 

Hvis du ønsker at lave din egen lejekontrakt, er der flere steder at finde en lejekontrakt skabelon. Her på siden tilbyder vi vores helt egen skabelon til lejekontrakt, som selvfølgelig er både nem og sikker at bruge. Du kan downloade skabelonen nedenfor.

Forskel på privat og almen lejekontrakt

Almen leje er det, som de fleste forstår ved leje. Almen leje er, når man lejer en bolig af et boligselskab. Typisk foregår det ved, at man betaler et årligt kontingent for at stå på en venteliste til visse boligtyper. Man kan typisk vælge imellem de forskellige typer bolig fra boligselskabets hjemmeside, såsom lejlighed, rækkehus eller hus til leje. Den lejekontrakt, som man bliver tilbudt til en almennyttig bolig, kan man kun sjældent ændre på som lejer. Almene lejeboliger har desuden ry for at være billigere i husleje og depositum, men det afhænger selvfølgelig af boligen.

Almene boliger kaldes almene, fordi ethvert menneske kan få lov at leje disse boliger. Det eneste, der har indflydelse på de boliger, boligselskabet tilbyder dig, er dit nummer i køen på ventelisten. Der eksisterer dog også mere specifikke typer lejemål, såsom studieboliger og ældreboliger. Disse typer boliger har mere præcise lejekontrakter og reglementer, og du kan læse mere om dem længere nede i denne artikel.

Privat leje, derimod, har sjældent ventelister. Typisk er der tale om forskellige ejerboliger, hvilket kan betyde, at man får bedre beliggenhed og lignende, når man lejer fra en privat udlejer. 

Førhen var det almindeligt kendt, at udlejer skrev kontrakten, men efter en revision af lovgivningen i 2015 kan du som lejer benytte en standardiseret lejekontrakt, som både er nem at udfylde og forstå. Så er det nemt for dig at forstå præcis hvad det er, du skriver under på.

Skal man have en lejekontrakt?

Strengt taget er en lejekontrakt ikke nødvendig eller påbudt under dansk lov. Det er blot en rigtig god idé at have, så begge parter er indforståede med lejemålets natur og begge parters ansvar i forbindelse med udlejningen. I Danmark har vi en lov, der hedder Lejeloven. Alle udlejninger af bolig, ligegyldigt specifikationer i lejekontrakten, er underlagt Lejelovens almindelige regler. Eksempelvis vil der uden en lejekontrakt ikke være en slutdato på lejeperioden. I sådan et tilfælde uden en lejekontrakt kan udlejer ikke lige så nemt få nye lejere.

Det er almindeligt forstået, at lejeperioden uden en lejekontrakt maksimalt varer 2 år. Dette er der dog ikke hold i overhovedet. Denne regel er nemlig kun gældende for fremleje. Du kan læse mere om fremleje og finde en skabelon til en fremlejekontrakt længere nede på siden. Er en lejer først flyttet ind i en privat udlejet bolig, er det for sent at ændre i kontrakten (eller indføre en lejekontrakt overhovedet), hvilket tit kan gå ud over udlejer.

En lejekontrakt er både en sikkerhedsforanstaltning for udlejer og lejer, og derfor kan det betale sig for begge parter at læse kontrakten igennem inden lejemålet indgås. Som nævnt ovenfor er det oftest nemmere som lejer at argumentere punkter i lejekontrakten med en privat udlejer end med en boligforening, og dette er også en faktor, som en potentiel lejer kan tænke over, mens de leder efter ny lejebolig. De punkter, der oftest revurderes af lejer, er typisk i forhold til længden af lejeperioden, renovering eller lignende inden lejeperiodens begyndelse samt forhold omkring husdyrhold.

Et godt råd til den korrekte lejekontrakt

Hvis du som lejer modtager en lejekontrakt fra en privat udlejer, der tydeligt er baseret på Typeformular A9, er det første og bedste råd at nærlæse § 11. I denne paragraf vil de undtagelser, som din udlejer gerne vil foretage for din lejeperiode, nemlig stå. Husk, at du ikke er bundet til lejemålet, før du har skrevet under, både på godt og ondt. Ligeledes er det vigtigt, at du kun skriver under på lejekontrakten, hvis du er fuldstændigt indforstået og afklaret med lejekontraktens indhold. Der eksisterer nemlig ingen fortrydelsesret på lejekontrakter.

Særlig lejekontrakt: Fremlejekontrakt, studiebolig og lignende

Ud over de overvejende typer lejebolig, privat leje og alment leje, findes der også særlige boliger. Medmindre du som potentiel lejer lever op til de særlige krav, som disse boliger stiller deres lejere, vil det ikke være muligt for dig at leje en af disse boliger. Eksempelvis er handicapvenlige lejeboliger kun til mennesker med forskellige handicap. Disse typer boliger er bygget eller ombygget med et særligt behov i tankerne, og derfor er de ikke på samme måde almene boliger, men de er altid udlejet af boligselskaber.

Helt overordnet fungerer fremleje ligesom en almindelig lejekontrakt. Eftersom fremleje som oftest sker på en midlertidig basis, er der en paragraf i lejeloven, som begrænser lejekontrakter på fremleje til 2 år. Skriver I som fremlejere selv en lejekontrakt, kan lejeperioden selvfølgelig sættes til præcis den periode, som vil passe jer. Er den bolig, I vil fremleje, almen, kan I benytte Typeformular A standardlejekontrakt, som er ideel til formålet.

Udleje af studiebolig er meget lig almindelig udleje, men der er nogle mindre forskelle. Eksempelvis har studieboliger sin egen standardlejekontrakt, nemlig den der kaldes Typeformular U. Både værelser og lejligheder kan udlejes som studieboliger.

Søger du bolig? Søg blandt 5.392 ledige lejeboliger i hele Danmark
Søg lejebolig her