Lejelejlighed eller værelse - hvad bør du vælge?

Senest opdateret d. 19. maj 2020

Lejelejlighed eller værelse? Det kan være svært at vide hvad der bedst kan betale sig. Læs her nogle af vores meninger omkring, hvornår det er bedst at vælge det ene frem for det andet.

Bør jeg bo på et værelse eller finde egen lejlighed?

Dette kan være et af de mange spørgsmål, man som ung har, når man starter jagten på en bolig. Behov kan være forskellige og det samme kan det økonomiske råderum være. For hvad er der egentlig råd til, når man som ung flytter?  Eller som single? Med denne artikel prøver vi at hjælpe dig til selv at kunne svare på titlens spørgsmål - hvad er bedst for dig og din økonomi?

 

Hvilke muligheder har man som studerende i storbyen?

Som studerende bruger man størstedelen af sin indtægt,  her primært bestående af SU, til at dække udgifter til husleje og fast forbrug. Samtidig er studerende ofte pålagt at skulle bo i Danmarks storbyer på grund af uddannelsen. I disse byer, Aarhus, København, Aalborg og Odense, stiger priserne blot - om det er værelse eller lejlighed - og lejen stiger procentvis meget mere årligt, end hvad en studerendes SU gør.

Med en SU indtægt kan det ofte kun svare sig at finde et værelse at leje. I gennemsnit koster et værelse i Aarhus omkring 3.900 kroner, hvorimod det koster omkring 5.500 for et værelse i København. I Odense og Aalborg er priserne heldigvis lavere: her kan man forvente en husleje på omkring 3.000 kroner.  Leder man efter små lejligheder kommer huslejen med det samme over SU-indtægten. Af disse årsager, bør man overveje, hvad man vægter højest: et større råderum i økonomien til mad, sjov og uforudsete udgifter, eller ens egen bolig, hvor man til gengæld er helt alene. I sådanne situationer er det vigtigt at kende sig selv og sine behov. Kan man ikke bo med andre, om det er venner eller fremmede, så skal man heller ikke. Dog kan det ofte betale sig at prøve det i en periode. Overvejer man egen lejlighed bør man kigge udover storbyen og dermed rykke ud i forstæder eller andre byer i nærheden og i stedet pendle i skole. Har man brug for at bo centralt, så er et værelse den primære løsning.

 

Hvilke muligheder har man som single i storbyen?

Rykker man fra at være fattig studerende til en fast og stabil indtægt, kan det være fristende også at rykke fra værelse til egen bolig. I sådan en situation bør lejebolig overvejes. Selvom det kan være dyrt og man føler, man blot smider penge i et sort hul, så kan det være mere befriende end at bo i et værelse. Drømmer man om at købe en lejlighed, så kræver det en stor sum penge på grund af de høje boligpriser. Samtidig betyder en ejerbolig også, at de månedlige udgifter bliver langt lavere, og at man i stedet betaler af på et lån. Jo nærmere centrum, man ønsker at bo, jo større bliver prisen også. Det kræver en stor opsparing at få lov til og mulighed for at købe fast ejendom, og derfor kan man med fordel overveje, om man kan klare at leje et værelse eller lejlighed, for at kunne starte en opsparing til boligkøb.

 

Beslut dig udfra et økonomisk overblik

Man bør huske på økonomien, lige meget om man overvejer at leje værelse eller en hel lejlighed. Med et overblik over ens behov og faste udgifter og indtægter kan man tage en objektiv beslutning uden at ruinere sig selv.


 

Søger du bolig? Søg blandt 5.392 ledige lejeboliger i hele Danmark
Søg lejebolig her