Leje eller købe? Ting du skal vide inden du køber

Det er en rigtig stor beslutning at købe et hus eller en lejlighed. Det koster mange penge, og du kommer måske til at bo der i mange år fremover. Det kræver meget tid og meget planlægning, når man køber en bolig. Der er også nogle ting, man skal overveje, før du køber et hus. Hvis du forbereder dig rigtigt, bliver det en meget bedre oplevelse, som du ikke kommer til at fortryde efterfølgende.

Du skal have styr på din økonomi, før du går i banken

Før du går i banken, og skal have lavet et lån, er det vigtigt, at du har styr på alle detaljerne af din økonomi. Du skal have svarene til alle de relevante spørgsmål klar dette gælder for det første din løn og din jobsituation. Der kan dog også komme spørgsmål omkring din livsstil, så som om du har en dyr hobby eller dyre spisevaner, og de kan spørge om, hvor meget det koster om måneden.

Størrelsen af det beløb, du kan låne, afhænger af din månedsløn. Bankerne kigger specielt på dit rådighedsbeløb, altså det beløb, du har til overs hver måned til mad, tøj og andre fornøjelser. Jo højere dit antal penge hver måned er efter forsikringer, fagforeninger og alle andre faste udgifter jo højere vil det beløb, du kan låne være.

Banken kigger også rigtig meget på din gæld. Gældsfaktoren er, hvad der viser, hvor kreditværdig du er. Banken dividerer din gæld med din bruttoindkomst, jo lavere tallet er, jo bedre, er dine chancer for et godt lån. Læs mere om boligkøb her, før du køber din bolig. 

Hvordan vælger man det bedste boliglån?

Du skal undersøge grundigt, før du beslutter dig for et boliglån. Det boliglån, du vælger, kan have rigtig stor betydning for din fremtidige økonomi. Det, du allerførst skal kigge på, er det, som hedder de årlige omkostninger i procent, det forkortes ÅOP.

Dette tal fortæller, hvor meget lånet koster for dig om året. Det vil sige renterne, gebyrer osv., jo lavere dette tal er, jo bedre, er det. Mange bruger komplicerede måder at beskrive deres lån, som går det svært at vide, hvad der er godt, og hvad der er skidt. Men hvis du kigger på ÅOP, vil det give dig et tydeligt billede af, hvilken slags lån det er, du har med at gøre.

Når du kigger på de årlige omkostninger i procent og sammenligner to forskellige lån, skal du huske at kigge på, hvor lang tid de løber, og om de løber den samme længde. ÅOP vil nemlig selvfølgelig være lavere på et lån, som løber i kortere tid.

Du skal også huske på, at to lån med den samme ÅOP, ikke nødvendigvis er lige gode. Et lån kan have højere gebyrer, og et kan have højere renter. Derfor skal du ikke blindt kigge på ÅOP, men være opmærksom både, når du sammenligner lån, og når du skal vælge et lån.

Hvordan beslutter man, hvor man skal købe en bolig?

Du har sikkert et arbejde eller en skole eller noget, familie, du gerne vil være tæt på, men du skal også overveje en ekstra gang, før du blindt vælger et sted i nærheden. Der er nogle områder, der er billigere end andre, og det skal du undersøge, før du beslutter dig for, hvilken bolig du skal købe.

Det mest vigtige er, at du er tæt å, de ting, som du skal hver eneste dag, det er dit arbejde osv. Hvis du ikke har bil, er det også vigtigt, at du kan komme nemt rundt med offentlig transport. Det er vigtigt, at du ikke tager en impulsiv beslutning, fordi du har set et hus eller lejlighed, som du rigtig godt kunne lide.

Du skal undersøge, hvilke transportmuligheder der er, og hvilken slags område det er. Du skal også kigge på flere en bare en bolig, fordi, selvom du ser en bolig, du rigtig godt kan lide, kan der være andre, der er bedre, passer bedre til dig og ligger et bedre sted.

Hvis du har børn eller planlægger, at få børn skal du kigge efter, om der er gode skoler og børnehaver i nærheden. Det samme gælder, hvis du har hund eller andre kæledyr, der skal være gode arealer, til at gå tur, når man har en hund, og det får du ikke alle steder. 

Der er mange ting, du skal overveje, når du vælger et område, derfor skal du bruge længe på det, specielt hvis det er et område, som du ikke har boet i nærheden af før. Når du har besluttet dig for en bolig, så find designs til din nye bolig på Boliglivet.dk