Kollektiv → Hvad vil det sige at bo på Kollektiv?

Senest opdateret d. 19. maj 2020

Det du skal vide omkring livet i kollektiv

Går du rundt med en drøm om at dele hverdagen sammen med flere i en større bolig, hvor der er fokus på fællesskabet og en hjælpende hånd i dagligdagen – ja, så er et kollektiv, eller et bofællesskab, som det også kan hedde, måske lige sagen for dig. Tid til det nære, tid til sig selv og børnene og en trang til at hoppe af det traditionelle hamsterhjul. Der er sket en markant stigning i antallet af kollektiver i Danmark de senere år. Der kan være mange årsager til det, men blandt andet kan det forbrugssamfund, som vi alle er en del af, og den nation af individualister, som vi også mere er i dag end tidligere, være nogle af grundende til den stigende efterspørgsel på kollektiver/bofællesskaber.

Hvad vil det sige, at være en del af et kollektiv?

Vælger du at bo i et kollektiv, siger du også ja til en mere social boligform, hvor du på lige fod med de andre, er fælles om de daglige pligter og de huslige gøremål. Der kan være mange forskellige måder at bo sammen på i et kollektiv. Har du f.eks. børn, kan det være en stor fordel at bo på denne måde, da man kan afhjælpe hinanden i hverdagen – både med pasning, hvis det kniber at nå hjem, inden afhentningen eller noget andet. I dag er der mange fraskilte, der vælger at bosætte sig i et kollektiv, og bor du tilmed langt fra bedsteforældrene, så kan bofællerne i et kollektiv være en stor hjælp i hverdagen, når det hele spidser til.

Det er også meget forskelligt, hvor meget man er sammen socialt i hverdagen. Nogle spiser sammen hver aften, næsten som en slags udvidet familie. Det er i hvert fald vigtigt at forventningsafstemme, inden man flytter ind i et kollektiv sammen med mange andre mennesker – især, hvis man ikke kender hinanden i forvejen.

Klare aftaler fra start af

Det er vigtigt, at man gør sig nogle tanker om, hvilket kollektiv man ønsker at være en del af, inden man flytter ind sammen i en større bolig.

  • Hvor mange beboere skal der bo i kollektivet?

  • Hvor ønsker I at bo henne?

  • Skal der være have og natur i området?

  • Må der være dyr?

  • Hverdagens pligter og gøremål – hvordan skal det fordeles?

  • Husorden og vedtægter skal skrives ned.

Der er ressourcer at spare ved at flytte i et kollektiv, og det er også ofte en af grundene til, hvorfor folk vælger at flytte i et kollektiv. De stordriftsfordele, der er ved at købe større ind og være fælles om de større udgifter, virker appellerende for mange.

Kollektivet – den populære boform

Det er populært at bo i kollektiv, og der er langt flere bofællesskabs-søgende end der er bofælleskaber til rådighed. Du skal derfor være ret opsøgende, hvis du vil gå efter drømmen om at bo i et kollektiv. Ønsker du derimod at starte et kollektiv op selv fra bunden af, så kan du med fordel søge nogle af de mange større lejeboliger på findboliger.dk, hvor der er mere end 6000+ ledige huse, lejligheder og rækkehuse til leje, og der kommer flere til hver eneste dag! Vil du være blandt de første til at kontakte udlejere, når din leje drømmebolig dukker op, så:

Opret dig selv med en Premium Boligsøgerprofil på Findboliger – få fuld adgang i 3 dage for kun 9,95 DKK.


 

Søger du bolig? Søg blandt 5.392 ledige lejeboliger i hele Danmark
Søg lejebolig her