Hvad skal du vide når du lejer et klubværelse?

Senest opdateret d. 26. februar 2020

Klubværelse – det skal du vide, inden du lejer et klubværelse

Når du skal finde et sted at bo, er der flere forskellige typer lejemål at vælge imellem. Måske falder du over et klubværelse, men du er faktisk lidt i tvivl om, hvad der kendetegner et klubværelse. Derudover er du heller ikke helt inde i, om der er særlige regler ved klubværelser, som du skal være opmærksom på. 

Det er dog ikke noget, du behøver at frygte. Her på siden giver vi dig nemlig alt den indsigt, du har brug for omkring klubværelser. Vi gør dig klogere på klubværelser, så du trygt kan leje et uden at være i tvivl om reglerne.

Læs med her på siden og bliv klogere på, hvad du skal vide om klubværelser, inden du lejer et. 

Hvad er et klubværelse?

Der er en helt særlig betegnelse for, hvad et klubværelse er. Selvom det måske lyder som et rum, du lejer til din klub, er det langt fra tilfældet. Det kan det dog også sagtens være, men det dækker også over andre former for beboelse. 

Et klubværelse er nemlig et sted, du også kan bo. For at få en bedre forståelse af hvad et klubværelse er, kigger vi nærmere på, hvilke andre former for lejemål, der er. Når du skal finde et sted at bo, som du ønsker at leje, er der både mulighed for at leje en beboelseslejlighed, et enkeltværelse og et klubværelse. 

En beboelseslejlighed er et lejemål, hvor der er tilknyttet eget køkken og bad til lejligheden. Det er derfor ikke noget, der skal deles med andre. 

Når der er tale om et enkeltværelse, er det et værelse i en lejlighed, der lejes ud. Det særlige her er, at du lejer dig ind på et værelse, hvor udlejer også bor i det udlejede. Du skal derfor dele køkken og bad med udlejer. Det behøver dog ikke være en lejlighed. Det kan også være et værelse i et enfamiliehus eller tofamiliehus. 

Når der er tale om et klubværelse, lejer du et værelse, hvor du skal dele køkken og bad med andre. Det særlige ved klubværelser er dog, at du ikke bor med udlejer under samme tag. Det vil typisk være en lejlighed eller en værelsesgang, hvor der udlejes værelser til flere forskellige lejere, som skal deles om køkken og bad. 

Hvordan fastsættes lejen for et klubværelse?

Når lejen af et klubværelse skal fastsættes, afhænger det af, hvad det er for en type ejendom klubværelset ligger i. Det kan være en god idé at vide, da det kan give dig en fornemmelse af, hvordan lejen er sammensat for dit lejede klubværelse. 

Der er flere ting, der påvirker, hvilke regler der gælder for fastsættelsen af lejen. Det afhænger af ejendommens forhold på bestemte tidspunkter. Vi kigger her lidt nærmere på, hvordan lejen af klubværelser fastsættes. 

Der differentieres imellem, hvor mange klubværelser/beboelseslejligheder ejendommen består af på et givent tidspunkt eller efter det pågældende tidspunkt. Der kigges på ejendommens forhold pr. 1. januar 1995. 

Er der tale om en ejendom, der pr. 1. januar 1995 havde syv eller flere klubværelser/beboelseslejligheder, er der tale om omkostningsbestemt leje. Er der i stedet seks eller færre klubværelser/beboerlejligheder, skal lejen i stedet fastsættes efter reglerne i boligreguleringslovens § 29 c

Der er dog også tilfælde, hvor antallet af klubværelser/beboerlejligheder ikke har en betydning. Dette er tilfældet, hvis ejendommen pr. 1. januar 1980 bestod af 80 % erhverv. Er dette tilfældet, skal lejen fastsættes efter det lejedes værdi. 

Hvad er reglerne for opsigelse, når jeg har et klubværelse? 

Uanset hvad du lejer, er det altid en god idé at være opmærksom på, hvad reglerne for opsigelse er. Det er for eksempel i forhold til, hvor lang en opsigelse du har, hvis det er dig, der opsiger lejemålet. Det er dog også især i forhold til, hvornår udlejer har mulighed for at opsige dig, og hvor lang en opsigelse der i det tilfælde vil være. 

Da der findes forskellige typer lejemål, kan der også være forskel på reglerne for opsigelse for de enkelte lejemål. Selvom der er mange ligheder imellem et enkeltværelse og et klubværelse, er reglerne for opsigelse ikke de samme. Vi kigger her på, hvad forskellen egentlig er. 

Når der er tale om et enkeltværelse, kan udlejer forholdsvis simpelt opsige din lejekontrakt. Der er ikke nogen særlige regler for begrundelse for opsigelsen. Derudover er der en opsigelsesperiode på en måned, når der er tale om enkeltværelser. 

Dette er ikke tilfældet, når det kommer til klubværelser. Her kan udlejer ikke bare opsige dig, hvis vedkommende lige føler for det. Der skal være opfyldt nogle særlige krav, før dette er muligt. 

Der er flere situationer, hvor det er muligt for udlejer at opsige din lejekontrakt for et klubværelse. Disse er angivet i lejelovens § 83. Her står blandt andet, at det kan være i situationer, hvor udlejer selv skal bruge lejemålet, eller hvis ejendommen skal rives ned. Derudover kan du selvfølgelig også få opsagt din lejekontrakt, hvis du misligholder aftalerne i kontrakten. 

Skulle udlejer have ret til at opsige din lejekontrakt, har du dog en opsigelsesperiode på minimum et år. 

Skulle du selv ønske at opsige lejekontrakten, behøver du ikke en bestemt grund for det. I det tilfælde har du typisk en opsigelsesperiode på tre måneder. 

Er der særlige regler for klubværelser, jeg skal være opmærksom på?

Når der er tale om klubværelser, er det vigtigt, at du er meget opmærksom på, at det ikke er det samme som et enkeltværelse. Der er nemlig forskellige regler for de to typer værelser. Det er derfor den vigtigste sondring, du skal lave, når du finde et sted at bo. 

Reglerne for klubværelser er dog meget de samme som reglerne for beboelseslejligheder. Kender du allerede reglerne for beboelseslejligheder, er du derfor godt klædt på til at kende reglerne for klubværelser. 

Det betyder også, at der er rigtig mange bestemmelser i lejeloven, der er gældende for dig, når du lejer et klubværelse. 

Hvordan finder jeg et klubværelse til leje?

Når du skal finde et klubværelse, kan det være en smule svært at finde. Ofte er der tale om beboelseslejligheder, der lejes ud. Derudover er der også rigtig mange enkeltværelser, der lejes ud. 

Leder du efter et klubværelse, er det typisk i de større byer, du skal kigge. Mange udlejere kan se fordelen i at investere i større lejligheder, for eksempel herskabslejligheder, hvor værelserne kan lejes ud som klubværelser. 

Det kan være svært at finde klubværelser til leje. De kan nemlig være yderst eftertragtede. Klubværelser er typisk billigere end beboelseslejligheder. Derudover er der mange, der finder det tiltalende at kunne bo i et bofællesskab, uden der er tale om et kollegie, hvor der er mange om fællesfaciliteterne. 

Brug dit netværk

Når et klubværelse bliver ledigt, er det sjældent, at udlejer skal vente længe på at få dem udlejet. Ofte kender en af de nuværende lejere af et andet klubværelse i lejligheden eller på gangen en, der står og mangler et klubværelse. 

For at finde et klubværelse er det derfor en god idé at have sit netværk i orden. Det er især, hvis du ønsker at leje et klubværelse i København eller specielle områder af København, for eksempel et klubværelse på Østerbro. I København er der virkelig rift om alle former for lejemål. Dette gælder også klubværelser. 

For at øge dine chancer for at finde klubværelser er det en god idé at nævne for alle, du kender i det pågældende område, at du er på udkig efter et klubværelse. Kender du allerede nogen, der bor på et klubværelse, kan det også være en fordel at nævne for vedkommende, at han eller hun skal have dig in mente, hvis der skulle komme et ledigt klubværelse. 

Det kan ikke siges nok. Netværk er bare vigtigt, når det kommer til at skulle finde et klubværelse. 

Kom i gang med research-arbejdet 

Alternativt kan det også være en fordel at lave lidt research selv. Du kan med fordel undersøge, hvem der udlejer klubværelser i det ønskede område. Ved at finde ud af hvem der især sidder på markedet for klubværelser, kan du selv rette henvendelse til vedkommende. 

Det kunne jo være, at udlejeren lige har modtaget en opsigelse. Udlejeren har altid en hensigt om at finde en ny lejer så hurtigt som muligt. Det kan nemlig være dyrt at have et lejemål til at stå tomt. 

Selvom der måske ikke lige er et ledigt lejemål, kan det være, at udlejeren vil registrere dine oplysninger. På den måde kan du komme på en form for venteliste. Det betyder, at udlejer har dig i baghånden, hvis der skulle blive noget ledigt. 

Hvis du gør dette ved flere forskellige udlejere, øger du dine chancer for at finde et klubværelse hurtigere betydeligt. Og hvem ved? Det kan være, at der allerede er en udlejer, der står og mangler en lejer til et tomt klubværelse. 

Det kan derfor betale sig at være lidt aggressiv i din søgning efter et klubværelse. Det kommer nemlig langt fra af sig selv, hvis du er på udkig efter klubværelse i København eller Århus for den sags skyld. Gør derfor en ihærdig indsats for at gøre folk omkring dig opmærksom på, at du søger et klubværelse. 


 

Søger du bolig? Søg blandt 5.394 ledige lejeboliger i hele Danmark
Søg lejebolig her