Indflytningsrapport - Læs vores store guide til din indflytningsrapport

Senest opdateret d. 26. februar 2020

Indflytningsrapport – alt, du skal vide

Står du i den heldige situation, at du har fundet dig et perfekt lejemål, som du nu skal flytte ind i? Så har du rigtig mange gode ting at se frem til. Der er dog også visse ting, du skal være opmærksom på, inden du flytter ind. Det er blandt andet, at du skal være med til at udfylde en indflytningsrapport, og det kan godt være lidt forvirrende. 

For hvad er en indflytningsrapport, og hvad skal du gøre? Hvad skal der stå i den? Hvad skal du være opmærksom på? Det er nogle af de spørgsmål, mange sidder med, når de hører om en indflytningsrapport. Derfor vil vi forsøge at guide dig igennem en indflytningsrapport og de mange ting, du skal være opmærksom på, så du er klar til at flytte ind i dit nye lejemål.

Hvad er en indflytningsrapport?

I første omgang er det vigtigt, at du forstår, hvad en indflytningsrapport helt basalt er. Der udarbejdes en indflytningsrapport i forbindelse med overtagelsen af et lejemål. Så hvis du har lejet dig ind i en lejlighed eksempelvis, så vil du skulle være med til at udarbejde en indflytningsrapport. Det sker på den måde, at du går dit kommende lejemål igennem med din udlejer, hvor I sammen grundigt tjekker alle rum og installationer for eventuelle fejl og mangler. Det er meget vigtigt, at du sørger for, at dette bliver gjort grundigt. I indflytningsrapporten vil der også blive noteret den generelle stand, som de forskellige rum er i. Du er dermed sikret, hvis badeværelset eksempelvis er i væsentlig dårligere stand end resten af lejemålet, at der ikke bliver lavet en overordnet vurdering af lejemålet. Så selvom resten af lejemålet står ganske fint, vil det blive noteret, at badeværelset er i dårligere stand. 

Derudover vil der stå, hvem der er ansvarlig for de eventuelle udbedringer, der skal til for at istandsætte de eventuelle skader på lejemålet. Det er i bund og grund det vigtigste med indflytningsrapporten og den helt særlige grund til, at den udarbejdes. Indflytningsrapporten er dokumentation for, at lejemålet er istandsat som aftalt i forhold til lejekontrakten. 

Hvad er forskellen på et indflytningssyn og en indflytningsrapport?

De to forskellige begreber hænger egentligt sammen, da de begge finder sted samtidigt. Et indflytningssyn bliver afholdt, når du flytter ind i dit lejemål. Det finder typisk sted den dag, du får overdraget nøglerne til din lejebolig. Når du skal have foretaget et indflytningssyn, så er det typisk sammen med din udlejer eller en repræsentant for udlejer. Som udgangspunkt er det normen, at udlejer er til stede under indflytningssynet, og at du også er det. Du kan dog også vælge ikke at være tilstede under indflytningssynet. I dette tilfælde skal du modtage en rapport om lejemålets tilstand senest 14 dage efter, at der blev afholdt indflytningssyn. 

Det er dog en rigtig god idé at være tilstede under indflytningssynet, da du har mulighed for at sikre, at lejemålet ser ud, som det skal. Det er netop i forbindelse med indflytningssynet, at der udarbejdes en indflytningsrapport, der skal dokumentere det, I observerer ved indflytningssynet. Her anvendes typisk et skema til at skabe et overblik over, hvorvidt der eksempelvis er malet tilstrækkeligt og gulvets tilstand. Indflytningsrapporten er derfor både for din og udlejers skyld, til når du en dag flytter ud. Så fungerer indflytningsrapporten som et bevis for lejemålets tilstand. Skulle der opstå en konflikt mellem dig og udlejer, eller skulle du få ny udlejer, er det meget vigtigt, at du gemmer din indflytningsrapport fra indflytningssynet. Indflytningssynet og indflytningsrapporten hænger derfor sammen, og de foregår samtidigt. 

14 dage til at dokumentere yderligere skader

Det vigtige ved indflytningsrapporten er, at du dokumenterer for, at lejemålet står som aftalt, og at det ikke mangler noget, når du flytter ind. Skulle der være andre bemærkninger, så er det vigtigt at få dem skrevet ned i indflytningsrapporten. Skulle du overse visse ting, der mangler, eller noget, som har taget skade, inden du er flyttet ind, så er der ingen grund til at blive nervøs. Et indflytningssyn kan godt forløbe meget hurtigt, da mange udlejere er rutinerede i at foretage indflytningssyn. Derfor foregår hele processen formentligt meget hurtigt for dig, og du kan meget vel overse forskellige skader og mangler under indflytningssynet. Det kan selv rutinerede udlejere også, og derfor er det meget godt, at der er en frist på 14 dage til at rapportere skriftligt til udlejer om eventuelle skader og mangler, der er i lejemålet, som ikke blev fundet ved indflytningen. 

Det er derfor meget vigtigt, at du tager dig god tid til at gennemgå lejemålet de kommende dage efter indflytningssynet. Der er flere mindre skader, som ikke nødvendigvis er til at se i første omgang, som kan spare dig for en del penge. 

Tag billeder af eventuelle skader og mangler

Det er meget vigtigt, at du kan bevise de forskellige skader og mangler i dit lejemål for din udlejer. Det kan godt være lidt svært, eftersom de ikke sender repræsentanter fra udlejeren hele tiden. Her kan det være en rigtig god idé at tage billeder af de ting, du gerne vil have rapporteret i indflytningsrapporten. Når du tager billeder af skaderne, så kan udlejer også selv se, at det ikke blot er noget, du skriver. Det er efterhånden blevet normen hos mange udlejere, at de faktisk kræver, at der er billeder af hver enkelt ting, du finder. Med billederne kan du bevise de forskellige skader og mangler, og så sikrer du, at du ikke kommer til at hæfte for ekstraordinær eller unødig istandsættelse. 

Skal der udarbejdes en indflytningsrapport?

Hvis du bliver lejer i almene lejemål, så er det obligatorisk, at din udlejer udarbejder en indflytningsrapport sammen med dig som lejer. Skulle du derfor stå i en situation, hvor udlejer ikke har overvejet at udarbejde en indflytningsrapport sammen med dig, når du skal flytte, så er det en god idé selv at tage affære og kræve det. Det vil kun være i meget usædvanlige tilfælde, at udlejer ikke går med til dette, da det som tidligere nævnt er obligatorisk ved almene lejemål. Hvis du skulle blive udsat for det, så kan det faktisk også være, fordi det er et privat lejemål. Her har udlejeren nemlig ikke nogen pligt til at skulle gennemgå dit lejemål med dig som lejer. Derfor er det en god idé at undersøge dette inden. 

Indflytningsrapporten skal være nøjagtig

Som lejer er det utroligt vigtigt, at du gennemgår indflytningsrapporten, så den giver det rigtige billede af lejemålets stand på indflytningstidspunktet. Det er vigtigt, da du som lejer skal aflevere lejemålet i den tilstand, som lejemålet var i, da du overtog lejemålet. Dette er selvfølgelig foruden almindeligt slid og ælde. Derfor er det meget vigtigt, at du undersøger lejemålet nøje, så din indflytningsrapport kan give et helt klart billede af lejemålet. Dermed undgår du også at skulle betale for noget, som du ikke har kendskab til. 

Indflytningsrapport – skabelonen

Der findes heldigvis mange forskellige skabeloner på internettet, du med fordel kan tjekke, så du bliver godt klædt på til dit indflytningssyn. De indeholder typisk mange af de samme punkter. Det kan selvfølgelig være, at du bliver udsat for at modtage en indflytningsrapport med bestemte punkter, du ikke har kendskab til. Derfor er det et god idé, at du prøver at gennemgå flere forskellige versioner af forskellige indflytningsrapporter. På den måde undgår du muligvis at blive udsat for punkter, du ikke har kendskab til. I de følgende afsnit vil et eksempel på en indflytningsrapport blive gennemgået ud fra den version, som Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har liggende. 

Hvis du ønsker at læse yderligere omkring indflytningsrapporten fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, kan du klikke dig videre her. 

Gennemgang af indflytningsrapport

Hvis du er i tvivl om, hvordan en indflytningsrapport kan se ud, så vil der blive gennemgået et eksempel fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen her. Det første, du vil støde på, er en generel oversigt over flere formelle ting. Dette er lejemålets nummer og beliggenhed, der er med til at sikre, at det er det rigtige lejemål, som er blevet tjekket ved indflytningssynet. Dette skulle der gerne være styr på, men eftersom din udlejer formentligt har mange andre ejendomme, så kan det godt ske, at der bliver byttet rundt på indflytningsrapporterne. Derfor er det en rigtig god idé, at du lige dobbelttjekker, at det er dit lejemål, som står i indflytningsrapporten. 

Herefter står der, hvem udlejer er, og hvem lejer er samt indflytningsdato og dato for besigtigelse. Dette er også informationer, som selvfølgelig gerne skulle være i orden, da du formentligt har været i en længere dialog med udlejer, hvor disse forskellige oplysninger er blevet overdraget. Derfor er det dog stadig en god idé, at du lige dobbelttjekker, at disse informationer også står korrekt. Det næste step er en oversigt over, hvordan de forskellige ting i lejligheden vurderes. 

Hvad vil blive vurderet i indflytningsrapporten?

Vil alt blive vurderet i dit lejemål, eller er det kun udvalgte ting? Det kan godt være lidt svært at finde rundt i. I indflytningsrapporten vil der være tre forskellige skemaer, der hver især indeholder forskelligt indhold i forskellige rum i dit lejemål. Det er disse ting, der vil blive vurderet i din indflytningsrapport. Grunden til, at de er blevet delt op, er for at give dig og udlejer et bedre overblik over lejemålets tilstand i de forskellige rum. Der er eksempelvis loft i alle dine rum, men loftets tilstand kan sagtens variere, alt efter hvilket rum der er tale om. I det første skema vil der typisk stå ”Værelser og entre”. 

Det er dermed indholdet i de rum, der vil blive vurderet. I disse rum vil der typisk stå følgende i skemaet: loft, vægge med tapet, vægge med maling, gulvtæppe, træværk, vinduer m.v., radiatorer/rør, elafbrydere/stik, døre. Skema 2 vil typisk være dedikeret til køkken, bad og toilet. Her er der en del, som godt kan være dyrt at hæfte for. Derfor er det meget vigtigt, at du er enig med vurderingen. Dette skema vil typisk indeholde følgende: loft, vægge, gulve, vinduer, træværk, elafbrydere/stik, radiatorer/rør, wc-kumme, cisterne, vaskekumme, badekar, bruseniche/-kabine, vandhaner, køkkenbord, køkkenvask m.v., køkkenskabe, døre. Skema 3 indeholder lejemålets inventar. Dette skema vil typisk indeholde disse: komfur, emhætte, køleskab, opvaskemaskine, vaskemaskine, tørretumbler m.v., porttelefon m.v., antennestik, låse/nøgler. 

Under hvert skema vil der være mulighed for at skrive særlige bemærkninger om vedligeholdelsestilstanden. Dette kan være nogle generelle bemærkninger til rummenes generelle tilstand, som kræver en uddybende beskrivelse. Det kan også være mere specifikke ting, som ikke er er blandt tingene i skemaet. Her er der mulighed for, at du kan få noteret, hvis der eksempelvis er knækket et stykke af en vindueskarm, eller hvis der er et hak i køkkenbordet. Det er disse små ting, der i sidste ende kan være rigtig smart, at du har nævnt i indflytningsrapporten. Hvis de ikke står i indflytningsrapporten, kan du nemlig komme til at hæfte for dem. Derfor er dette felt med særlige bemærkninger en god mulighed for at få noteret flere af disse ting. 

Hvordan bliver tingene vurderet i indflytningsrapporten?

Der er rigtig mange, som tror, at de forskellige rum og ting i rummet vil blive vurderet ud fra tal som eksempelvis fra 1-10, alt efter hvor god stand de befinder sig i. Dette er dog ikke tilfældet. Dette er på grund af, at det ofte ikke bare kan sættes som et tal. Det kræver gerne en mere uddybende vurdering. Derfor har de fleste udlejere valgt, at det sker ud fra bogstaver. 

Ifølge eksemplet fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen bliver det også angivet med bogstaver. Disse bogstaver vil derefter blive angivet en eller flere gange i hver rubrik, som symboliserer tilstanden af det, der bedømmes. De forskellige bogstaver vil blive gennemgået her:

  • N = Nyistandsat

Får dine vægge eksempelvis et ”N”, så betyder det, at de er blevet vurderet til at være i nyistandsat. Dette er selvfølgelig være noget, som du erklærer dig enig i. Der er dog ofte en klar aftale om, hvorvidt lejemålet overtages generelt som nyistandsat eller ej. Selvom den umiddelbare aftale er, at du skal leje et nyistandsat lejemål, så er det stadig en god idé at tjekke lejemålet efter. Det kan være, at du har aftalt med udlejer, at hele lejemålet skal være nyistandsat, men det viser sig, at vinduerne er gamle og slidte, så skal dette med i indflytningsrapporten. 

  • G = God stand

Det er vigtigt, at du selv er opmærksom på, at hvis lejemålet eksempelvis ikke er ny istandsat, men det er i god stand. Dette vil sige, at lejemålet egentligt fremstår godt, men det er dog ikke helt nyt. Her vil der formentligt ligesom med et lejemål, der er ny istandsat, ikke rigtig være nogen mangler under indflytningssynet. Dette vil dermed også fremgå af indflytningsrapporten. Det er igen vigtigt at pointere, at det ikke nødvendigvis er hele dit lejemål, som fremstår i god stand. Det kan være det meste, men du skal stadig være opmærksom på, at der kan være rum, som ikke fremstår i denne tilstand. Her er det vigtigt, at dette bliver pointeret, så det ikke bliver misvisende i indflytningsrapporten.  

  • D = Dårlig stand

Det modsatte vil dog være, hvis der er nogle ting, der får et ”D”. Hvis det skulle være tilfældet, så er det, fordi det er blevet vurderet til at være i dårlig stand. Når der er noget, som får denne vurdering, vil det også blive vurderet, hvorvidt der skal gøres noget ved det. Det kan være, at det er i dårlig stand, men stadig kan benyttes, og så vil dette blot blive noteret. Så er du sikker på, at du ikke skal hæfte for dette, da det allerede var i dårlig stand, da du overtog lejemålet. Dette kan være større ridser, mærker eller meget synlige spor efter slid og ælde. 

  • S = Slidt, men brugbar

Dette leder fint videre til det næste bogstav til at vurdere tilstanden på indholdet i dit lejemål. ”S” står for, at der er tale om noget, som er slidt, men stadigvæk brugbart. Det er lige niveauet bedre end et ”D”. Når noget er slidt, men brugbart, så betyder det ofte, at det fremstår i den stand, der må forventes i forhold til alderen. Dette kan eksempelvis være et ældre køkken, som ikke er blevet skiftet i mange år. Dette vil typisk være slidt, men det fungerer højst sandsynligt alligevel. Derfor vil det typisk få et ”S”. 

  • F = Forefindes ikke

Hvis der er noget, som får et ”F”, så er det, fordi det ikke er til stede i lejemålet. Derfor vil det ikke blive vurderet. De fleste udlejere vil dog formentligt ikke have ting på i deres skemaer, som ikke vil være til stede i det kommende lejemål. Det kan dog sagtens ske, da der også er mange udlejere, der typisk bare benytter sig af en standard skabelon af en indflytningsrapport. 

  • U = Udbedres for udlejers regning

De næste to bogstaver er henholdsvis ”U” og ”UI”. De er ikke med til at vurdere tilstanden af de forskellige ting i lejemålet, de er derimod med til at vurdere, hvorvidt der er anledning til udbedring af det vurderede. Når der står ”U” ud fra dit loft i køkkenet, så betyder det, at køkkenets loft vil blive udbedret for udlejers regning. Dette vil typisk være, hvis der er noget, som er i så dårlig stand, at det skal ordnes, før du kan flytte ind. 

  • UI = Udbedres ikke

Dette vil så være det modsatte af ovenstående. Her vil der være blive vurderet, at der ikke er nogen grund til at udbedre de forskellige ting i det udvalgte rum i skemaet. Det er vigtigt, at du som lejer forholder dig kritisk i disse situationer, men det skal selvfølgelig være retfærdigt. Du skal blot have det i baghovedet, at det er dig, som skal bo i lejemålet. Derfor skal tingene selvfølgelig være i orden og fungere. Dette ønsker din udlejer formentligt også, derfor er det vigtigt at have en dialog med din udlejer omkring disse ting i god tid. På den måde er du sikker på, at din udlejer er klar over lejemålets tilstand, og hvad der bør udbedres.

Skal du være enig i indflytningsrapportens indhold?

Når du skal gennemgå dit indflytningssyn, så kan det blive en kamp mellem dig og udlejer om, hvordan tingenes tilstand er. Det er dog kun i meget få tilfælde, at det ender med at blive sådan. Derfor behøver du heller ikke at bekymre dig om dette. Det er dog godt at være opmærksom på, hvis du opdager, at udlejer er noget utilregnelig i sin vurdering af lejemålets tilstand. Her har du retten til at være uenig og komme med din vurdering. Det er dog ikke sikkert, at du ender med at blive enig i vurderingen, og det er faktisk heller ikke noget krav. 

Hvis du skulle ende i den situation, at du faktisk er uenig med indflytningsrapportens tilstand, så har du mulighed for at sende dine kommentarer til udlejeren. Dette skal blot ske hurtigst muligt, efter du har modtaget indflytningsrapporten. På den måde kan din udlejer også reagere hurtigt, så I kan komme problemet til livs. Det er vigtigt, at du husker på reglen om de to uger, som også tidligere er blevet nævnt øverst i dette blogindlæg. Det giver dig nemlig muligheden for at understrege, hvis der er ting, der er mangelfulde ved lejemålet, når du flytter ind. 

Specielle krav til indflytningsrapporten

Nu er du blevet godt klædt på til at kunne gennemgå dit indflytningssyn, hvor du skal kunne aflæse en indflytningsrapport. Det sidste punkt, du vil blive præsenteret for, omhandler nogle af de specielle krav, der er til en indflytningsrapport. Dette er eksempelvis, at din indflytningsrapport skal være skriftlig. Du skal derfor modtage den i hånden, når du møder op til indflytningssynet. Hvis du ikke ønsker at modtage den skriftligt, så kan du godt aftale med din udlejer, at indflytningsrapporten udfærdiges digitalt. Herefter vil du typisk modtage den via din mail. 

Dette kan du aftale med din udlejer før og under indflytningssynet, og det er en god idé at modtage en form for bevis på, at I har aftalt dette.


 

Søger du bolig? Søg blandt 5.613 ledige lejeboliger i hele Danmark
Søg lejebolig her