Det kan være utrolig svært at gennemskue den samlede pris på indflytning, for det er ikke kun er huslejen, der skal betales den første måned. Langt fra. Huslejebeløbet har indflydelse på, hvor stor indflytningsprisen bliver, og mange får et mindre chok, når de hører det store engangsbeløb, som i starten skal betales til udlejeren.
En lejeboligs indflytningspris dækker over følgende:
-
Første måneds husleje
-
Depositum
-
Forudbetalt husleje
Du slipper nok ikke for at betale depositum, for det er nemlig udlejers garanti for, at udgifter til istandsættelse ved fraflytning kan betales. Er der penge tilbage efter istandsættelsen, får du som lejer det resterende beløb tilbagebetalt. Ifølge lejeloven er det dog ikke et krav at lejemål indgået efter 1. juli 2015, afleveres total nyistandsat ved fraflytning, men at der derimod kun laves den nødvendige vedligeholdelse, eller hvis der har været misvedligeholdelse i forbindelse med lejemålet. Der er derfor en stor chance for, at du kan være så heldig at få tilbagebetalt store dele af dit depositum ved fraflytning. Depositum må højst udgøre et beløb, der svarer til tre måneders husleje ekskl. forbrug.
Forudbetalt leje er udlejers garanti for, at huslejen bliver betalt – også selvom lejer opsiger lejemålet. Desværre får du ikke tilbagebetalt dette beløb, men det betyder, at du ikke skal betale husleje i det antal måneder, som din udlejer har opkrævet af dig. Har du f.eks. betalt 3 måneders forudbetalt husleje, så skal du ikke betale husleje de sidste 3 måneder du bor i lejemålet – det vil så sige, at du har 3 måneders opsigelsesvarsel.
Stor forskel på indflytningspris
Der er stor forskel på, hvor meget du skal betale i indskud i de forskellige byer. BoligPortal.dk har lavet en opgørelse, som viser, hvad du i gennemsnit skal betale, når du flytter til en lejebolig i de største danske byer. I København er gennemsnitsprisen over 70.000 kr. og i Odense er den 36.669 kr. Indflytningsprisen er næsten dobbelt så høj i København!
Lån penge på fornuftig vis
Det er ikke alle, der lige har en stor børneopsparing med hjemmefra, som man kan trække på, når indflytningsprisen skal indbetales. Det bedste råd i det tilfælde er, at låne et mindre beløb af familien eller optage et SU-lån, hvis du altså er studerende, så du kan undgå at låne hele beløbet i banken og kæmpe de efterfølgende år med renterne fra et banklån. Det er også vigtigt at have for øje, at det ikke er et evigtgyldigt farvel til alle pengene, og du kan derfor godt forvente at se en del af pengene igen, når du fraflytter din lejebolig.
Øvrige udgifter ved indflytning
Det kan stærkt anbefales, at du tegner en indboforsikring og en ansvarsforsikring, når du flytter hjemmefra. Ved brand, tyveri eller i forbindelse med ødelæggelser i selve lejemålet, som er forårsaget af dig eller dine gæster, er du dermed forsikret. Der findes et stort udvalg af diverse billige forsikringer til studerende – undersøg markedet, inden du beslutter dig. Der kan være mange penge sparet ved at være grundig og omhyggelig i sit valg af forsikringsselskab.