Hvad skal man være opmærksom på når man flytter i lejlighed?

Når sommeren kommer til vejs ende, er der rigtig mange studerende i Danmark der står og skal flytte i lejligheder rundt omkring i studiebyerne. Det kan være en udfordring at finde en lejelbolig i de store byer, hvorved man ofte finder en i sidste øjeblik. 

Der er dog ting man skal være opmærksom på når man flytter i en lejebolig. Hvis ikke man er forsigtigt kan det nemlig gå hen og blive en dyr omgang at flytte fra lejligheden igen. Mange førstegangs lejere er simpelthen så spændte på deres første lejligheden, at de ikke tænker på at gøre sig lidt klog på reglerne før indflytning. Nedenfor vil jeg gennemgå et par ting, som man hurtigt og overskueligt skal sætte sig ind i. 

Lejekontrakten paragraf §11

Først og fremmest skal man forholde sig de forhold der står i den standard A9 kontrakt, som de fleste udlejere skal bruge. Her skal man være opmærksom på hvem der står for vedligeholdelse af ejendommen indvendig. Der skælner man mellem A og B metoden, hvor man som lejer skal være helt indforstået med hvad det vil betyde at stå for den indvendige vedligeholdelse, og hvad det vil sige IKKE at stå for den indvendige vedligeholdelse. 

Når man har sat sig ind i de basale forhold i kontrakten, er det rigtig vigtigt at man læser §11 igennem, da det egentlig er der hvor udlejer kan indskrive diverse unikke krav og ønsker. Det betyder altså at udlejer i princippet kan gå udenom lejeloven her, og indskrive diverse krav og hæftelser. Det er meget vigtigt at du er enig i, eller i hvert fald indforstået med de ting der står i §11 så du ikke bliver snydt. 

Indflytning og udflytningssyn 

Hvis din udlejer har flere ejendomme, så skal der foregå et indflytningssyn såvel som udflytningssyn. Indflytningssynet har til formål at konstatere lejlighedens stand ved indflytning såvel som mangler og eventuelle indsigelser man som lejer må have. Det er rigtig vigtigt at man som lejer tager billeder af lejligheden og sender til udlejer indenfor 14 dage efter indflytning. Ved at gøre det, har du beviser for lejlighedens stand og hæfter ikke for frobedring heraf, når du flytter ud. Bliver der ikke ført indflytningssyn har udlejer ikke krav på, at du betaler for istandsættelse af lejemålet ved udflytning. 

Bo til leje med ro i sindet

Når du har sat dig ind i reglerne, og fået skrevet under på en kontrakt du er tilfreds med, så kan du nyde dine housewarming gaver og slappe af i din nye lejlighed med ro i sindet og ikke at skulle tænke på hvorvidt dit depositum bliver spist op, eller om du får en efter regning. Det kan altså betale sig at sætte sig lidt ind i reglerne!