Hvad koster det egentlig at flytte?

Senest opdateret d. 26. februar 2020

Hvad koster det at flytte? Disse omkostninger skal du huske

Står du over for en flytning? Det glæder du dig sikkert til. Der kan være noget fantastisk ved at skulle have et nyt hjem. Der kan dog også være en masse omkostninger forbundet med at flytte. Det kan nogle gange blive dyrere end først forventet. 

Det kan være en god idé at få et overblik over, hvor meget det kommer til at koste, inden du flytter. På den måde bliver du ikke overrasket, når flytteomkostningerne begynder at løbe op. 

Vi vil gerne hjælpe dig med at huske alle de omkostninger, der måtte være ved en flytning. I dette indlæg svarer vi derfor på: 

  • Hvad koster det at flytte bolig generelt? 

  • Hvad koster det at flytte hjemmefra? 

  • Hvad koster det at flytte i hus fra lejlighed?

  • Hvad koster det at flytte fra en ejerbolig til en anden ejerbolig?

  • Hvad koster det at flytte fra Aarhus til København?

Læs med her, og få et bedre overblik over, hvilke udgifter du skal huske at tage højde for i forbindelse med din flytning. 

Hvad koster det at flytte bolig generelt? 

Vi starter med at kigge helt generelt på, hvor meget det koster at flytte bolig. Her ser vi på nogle af de gængse omkostninger, der nærmest altid vil komme. Vi svarer også på nogle af de spørgsmål, som mange ofte undrer sig over, når de skal flytte. 

Hvad koster det at flytte adresse? 

Når du skal flytte, skal du selvfølgelig også flytte din adresse. Det er selvfølgelig for at sikre, at dine bopælsoplysninger er opdateret. Derudover sikrer det dig også, at du kan få eftersendt post, der ellers er adresseret til din gamle adresse. 

Men hvad koster det at flytte adresse? Hvis du gør det i tide, er det faktisk ganske gratis for dig at flytte din adresse. Det er først, hvis du får det gjort for sent, at det kan blive en dyr omkostning for dig. 

Når du skal flytte, skal du senest fem dage efter din flytning have ændret din adresse på borger.dk. Du behøver dog ikke at vente med at melde din flytning, til du er flyttet. Du kan sagtens melde det i forvejen. Du har nemlig mulighed for at melde din flytning, allerede fire uger før du flytter. 

Dette kan være en god idé at gøre, inden du flytter. Der kan være mange ting, der skal holdes styr på, når diverse flyttekasser skal pakkes ud, møbler skal på plads og så videre. I rodet er det måske ikke lige anmeldelse af flytning, der står øverst på huskelisten. Det kan derfor ryge i glemmebogen. 

Hvis du ikke får meldt din flytning, senest fem dage efter du er flyttet, kan det udløse en bøde. Bøden kan være 3.000 kroner. Det er derfor helt sikkert værd at huske at få meldt din flytning, hvis du vil gøre det så billigt for dig selv som muligt.  

Hvad koster det at flytte læge? 

Når du skal flytte, kan det betyde, at du skal have en ny læge. Det afhænger selvfølgelig af, hvor langt du skal flytte. Er det bare lige rundt om hjørnet, er der sikkert ikke behov for at flytte læge. 

Skal du flytte længere væk, kan det være en fordel at skifte læge. På den måde kan du finde en læge, der ligger inden for rimelig rækkevidde af din bolig. I forbindelse med en flytning koster det ikke noget at skifte læge. 

Du bestemmer selv, om du ønsker at skifte læge eller ej. Der er derfor flere, der ønsker at vente med at skifte læge for at se, om det giver mening at beholde den nuværende læge, selvom man flytter adresse. 

Skulle du efterfølgende skifte mening, og ønsker du at skifte læge alligevel, vil det komme til at koste dig lidt. Det er dog et forholdsvist beskedent beløb, som ikke burde vælte budgettet. Det koster nemlig kun 200 kroner at skifte læge, når det ikke er i forbindelse med en flytning. 

Hyr folk, eller klar det selv? 

Når du skal flytte, skal du have flyttet alle dine ejendele fra A til B. Har du tænkt over, hvordan det skal foregå? Der er forskellige måder at gribe selve flytningen an på. 

Du kan vælge at hyre et flyttefirma, der klarer hele flytningen for dig. Du kan selv vælge at hyre en flyttebil, hvor du selv klarer flytningen. Du kan også vælge at få hjælp af folk fra nær og fjern, der har en bil og en trailer, de kan stille til rådighed. 

Disse tre forskellige løsninger er meget forskellige i prisleje. Det er derfor noget, du skal tage stilling til, når du skal flytte. 

Vælger du den første løsning, hvor du lader at flyttefirma klare det tunge læs for dig, er der tale om den dyreste løsning. Det er dog også her, at du slipper for en masse besvær. Prisen på at leje et flyttefirma afhænger af situationen. Der er nemlig flere faktorer, der påvirker prisen. 

Det vil for eksempel afhænge af, hvor meget du skal have flyttet, og hvor lang tid flyttemændene skal bruge på at bære ting ned i flyttebilen. Mængden af ejendele kan også have betydning for, hvor stor en flyttebil flyttefirmaet skal stille til rådighed. 

Skal der flyttes store og tunge møbler, vil det typisk være dyrere. Det vil nemlig kræve, at der kommer minimum to mand ud på opgaven. Derudover vil afstanden mellem dit gamle hjem og dit nye hjem selvfølgelig også påvirke prisen. 

Ønsker du at benytte et flyttefirma, er det derfor en god idé at indhente nogle tilbud fra forskellige firmaer. Det kan give dig en bedre indikation af, hvilket prisleje din flytning ligger i. 

Så er der situationen, hvor du selv lejer en flyttebil. Her afhænger prisen af, hvor stor en bil du har brug for, og hvor lang tid du har brug for at leje den. Igen vil der derfor også være forskel på prisen. 

Den sidste løsning er klart den billigste. Her skal der kun betales brændstof. Vil du gøre det så billigt som muligt, er det derfor bedst at få hjælp af folk fra nær og fjern, der har bil og trailer, de kan stille til rådighed. 

Hvad med dine flyttemedhjælpere?

Når du skal flytte, står du sikkert ikke med det alene. Du har sikkert nogle flyttemedhjælpere, der giver en hånd med. Det kan for eksempel være venner og familie. 

Det er jo rigtig dejligt, at de vil bruge en hel dag eller weekend på at hjælpe dig med at flytte. Det er derfor også vigtigt, at du sørger for noget forplejning til dem. 

Der skal noget mad og drikke til at holde dine medhjælpere til ilden. Hvis du ikke disker op med noget, kan du være helt sikker på, at det bliver sidste gang, de hjælper dig. Det er derfor en god idé, at du afsætter lidt penge til mad og drikke til dem. 

Det kan være alt fra et par pizzaer og sandwich til den helt store middag, når I endelig er færdige. Det kan jo løbe op, alt efter hvor mange du har med til at hjælpe med din flytning. Det er derfor noget, du skal have taget højde for, hvis du ikke vil ende med en overraskelse. 

Hvad koster det at flytte hjemmefra?

Nu har vi været omkring nogle af de generelle udgifter, der er ved langt de fleste flytninger. Vi dykker nu ned i nogle af de lidt mere specifikke flytninger. Vi starter med at kigge på, hvad det koster at flytte hjemmefra. 

Når du skal flytte hjemmefra, er der mange forskellige udgifter, du skal have med i budgettet. For mange vil det nemlig være en helt ny tilværelse, der er tale om, hvor der vil komme en masse nye udgifter ind i billedet. 

Du har måske ikke gjort dig de store tanker om, hvad det egentlig koster at flytte hjemmefra. Det kan dog blive en dyr affære. Lad os kigge nærmere på, hvad du skal huske af udgifter, når du skal flytte hjemmefra. 

Når du skal flytte hjemmefra, har du måske fundet et kollegieværelse, et værelse i en lejlighed, et bofællesskab eller en hel lejlighed for dig selv. På dit nuværende værelse hjemme ved mor og far har du sikkert nogle få møbler stående, men er det nok til at fylde dit nye hjem ud med? 

Der er mange, der har behov for at købe en del nye møbler, når de skal flytte hjemmefra. Det er derfor en udgift, du skal tage højde for. Derudover er der også de mere praktiske ting som køkkenudstyr, håndklæder, viskestykker, støvsuger og så videre, som du også skal have anskaffet. Her kan der derfor ligge en betydelig udgift blot til alt det basale. 

Når du skal flytte hjemmefra, er der også en del penge, du skal betale til udlejer til at starte med. Når du flytter ind, skal du typisk betale den første måneds husleje. Det er dog ikke det eneste. Der kan også være udgifter til depositum og forudbetalt husleje. 

Depositum kan maksimum udgøre, hvad der svarer til tre måneders husleje. Dette er også tilfældet med forudbetalt husleje. Det kan derfor betyde, at du skal betale op imod seks måneders husleje til udlejer, den dag du flytter ind. 

Udover disse omkostninger er der selvfølgelig også de gængse omkostninger til en flytning, som blev nævnt tidligere. Så hvad koster det at flytte hjemmefra? En del. Det er dog svært at sætte et præcist tal på, da det kan variere fra person til person. 

Hvad koster det at flytte i hus fra lejlighed?

Vi har nu været inde på en af de første flytninger, du selvstændigt skal tage dig af i dit liv. Når du kommer længere hen i livet, kan det være, du pludselig skal flytte fra en lejlighed og til et hus. Men hvad koster det at flytte i hus fra lejlighed? 

Anskaffelsesomkostninger

Her tager vi udgangspunkt i, at du har siddet til leje i en lejlighed og nu ønsker at købe et hus. Der kan være flere forskellige omkostninger forbundet med at købe et hus. 

De færreste vil have alle pengene kontant til at kunne købe et hus. Der er derfor typisk brug for at tage et lån. Det er desværre ikke gratis at tage et lån til køb af hus. Der er omkostninger til tinglysning, optagelse af banklån og så videre. Der vil derfor gå en del penge til at kunne købe huset. 

Indretningsomkostninger 

Det er dog ikke det eneste, du skal bruge penge på, når du flytter fra lejlighed til hus. Hvis du køber et ”brugt” hus – altså et hus, der ikke er nybygget, er der måske nogle ting, der skal laves, inden du kan flytte ind. Det kan være, der trænger til at blive skiftet vinduer, eller der skal nyt gulv i stuen. Det kan også blot være udgifter til maling i hele hytten. 

Der kan være mange forskellige udgifter, alt efter hvilket hus du køber, og hvilken stand det har. Det er derfor noget, du skal tage højde for. 

Derudover kommer der også nogle andre typer udgifter. Når du går fra en lejlighed til et hus, vil der i langt de fleste tilfælde være en betydelig størrelsesforskel. Mange vælger jo netop at købe et hus for at få mere plads. 

Når der er mere plads, skal du også have fyldt pladsen ud med møbler og diverse former for boligtilbehør. Her kan der også komme en betydelig udgift. Det er også noget, der kan øge omkostningerne. Det er derfor ikke billigt at flytte fra lejlighed til hus. 

Hvad koster det at flytte fra en ejerbolig til en anden ejerbolig? 

Vi bevæger os videre i livet, og måske er der brug for at flytte fra et hus til et andet hus. Det kan både skyldes, at der er brug for endnu mere plads, eller der er brug for mindre plads. Det afhænger typisk af, hvor i livet du er. 

Uanset om du skal flytte til noget større eller mindre, vil der være nogle omkostninger til flytningen. Det er svært at komme udenom. 

Når du skal flytte fra et hus til et andet, er du først nødt til at få solgt dit eget hus, før du kan flytte ind i det andet. Det kan være lidt af en proces at sælge et hus. Der er nemlig mange forskellige folk, der skal indover. 

Ved salg af hus vælger de flest at alliere sig med en ejendomsmægler. En ejendomsmægler kan nemlig hjælpe med at få solgt huset noget nemmere, end hvis du selv skulle gøre det. De sørger nemlig for at stå for alt det praktiske. 

Det er ikke gratis at få en ejendomsmægler til at hjælpe med at sælge et hus. Det kan sagtens løbe op i 40.000 til 80.000 kroner. Det er derfor ikke billigt at sælge dit hus. Dette er dog ikke den eneste udgift. 

Der kan også være udgifter til tilstandsrapport, elrapport, energimærkning og lignende, som ofte skal være udarbejdet for at kunne sælge en bolig. 

Når du skal sælge, skal du typisk også have en advokat med. Dette er også tilfældet, når du skal købe. Det er en fordel at få en advokat til at læse kontrakten igennem, inden du skriver under på noget. Det gælder, når du skal købe og sælge. Der vil derfor være en dobbeltudgift til advokaten, når du flytter fra et hus til et andet. 

Når du skal købe, kommer der igen udgifter til tinglysning og lignende. Derudover skal du typisk have lagt dit lån om, hvilket også koster lidt. Der kan derfor være en del omkostninger ved at flytte fra hus til hus. 

Hvad koster det at flytte fra Aarhus til København?

Nu har vi kigget meget på, hvad det koster at flytte, i forhold til når du flytter mellem forskellige typer boliger. Nu kigger vi lidt nærmere på, hvad det koster, når du flytter fra én geografisk placering til en anden. 

Vi kigger på, hvad det koster at flytte fra Aarhus til København. Det særlige, når du skal flytte fra én landsdel til en anden, kan være, at der er forskel på boligpriserne i de forskellige områder. 

Når vi kigger på, hvad det koster at flytte fra Aarhus til København, vil København være noget dyrere at bo i sammenlignet med Aarhus. Boligpriserne er nemlig noget højere i København sammenlignet med Aarhus. Det er én ting. 

Da du skal flytte langt, vil der være en del højere transportomkostninger. Dette gælder, uanset hvilken form for flytning du vælger. Vælger du at stå for flytningen selv, vil der være en betydeligt højere udgift til brændstof. 

Dette er dog ikke det eneste. For at komme fra Aarhus til København er du nødt til at køre over Storebæltsbroen eller tage en færge. Begge dele koster lidt, hvilket du også skal have regnet med i omkostningerne. Skal der mere end én bil til at flytte det hele, kan det hurtigt løbe op. 

Når du skal flytte langt rent geografisk, er det derfor en god idé, at du får taget højde for disse omkostninger. Det kan nemlig blive dyrere, end du lige regner med. 


 

Søger du bolig? Søg blandt 4.088 ledige lejeboliger i hele Danmark
Søg lejebolig her