Giv boligen nyt liv: Slib dit trægulv! (Guide)

Senest opdateret d. 16. marts 2020

Er du træt af dit grimme og slidte trægulv? Ved du ikke, hvad du skal stille op med det? Måske tænker du, at du bliver nødt til at skifte det, men det er ikke sikkert, at du behøver gå så drastisk til værks. Rigtig ofte kan det gøre underværker hvis gulvet bliver slebet – og det er meget billigere! Læs med og få nogle gode inputs til, hvad du kan gøre for at få et pænt gulv igen, og hvorfor det er vigtigt med et flot gulv i boligen.

Dagligdagen sætter sine spor

Det er næsten umuligt at undgå, at et trægulv med tiden bliver medtaget og kedeligt at se på. Mange års brug – måske af en familie med børn – sætter sine aftryk på et gulv. Der tabes ting, der slæbes ting over gulvet, en hund laver mærker, der spildes eller afsættes mærker i træet efter vandingen af gulvpotteplanter osv. Dermed opstår alle dagligdagens hakker, ridser og pletter. Til sidst er gulvet bare ikke pænt mere, og der må gøres noget for at hjemmet igen får en pæn gulvflade.

Sørg for et pænt fundament

Gulvfladen kan jo på en måde kaldes for hjemmets og indretningens ”fundament”. Det er det alle møblerne skal gøre sig godt på og det skal gerne bringe harmoni og hygge ind i boligen. Det er svært, hvis det er blevet slidt og grimt. Så ser hele indretningen hurtigt lidt lurvet ud og dine pæne møbler kommer slet ikke til sin ret. Så hvis du har et medtaget trægulv, så er det bare med at få det frisket op med en gulvafslibning, så du kan få et hjem, du føler dig godt tilpas i. Det er vigtigt for din hverdag og trivsel, at du er glad for dit hjem.

De fleste trægulve kan slibes

Langt de fleste trægulve kan tåle en afslibning. Du skal selvfølgelig lige tjekke, at det er et trægulv du har og ikke et laminatgulv, der ligner et trægulv. Har du et trægulv – enten et af massive planker, et parketgulv eller et lamelgulv, hvor det kun er det øverste lag – også kaldet slidlaget – der er af det rigtige træ, kan det tåle at blive slebet. Har du et lamelgulv skal du dog lige være opmærksom på, at mange af dem ikke kan tåle at blive slebet mere end to gange. Det kommer an på hvor tykt slidlaget er. Så hvis ikke du selv har lagt gulvet skal du prøve at undersøge, hvor meget af slidlaget, der er tilbage. Det kan du for eksempel gøre ved at fjerne et gulvpanel eller dørtrin og se om du kan se kanten af plankerne. Få eventuelt en fra en gulvslibervirksomhed til at kigge på gulvet og få en professionel gulvmands mening.

Gør-det selv eller professionel gulvmand?

Du kan sagtens slibe dit gulv selv. Det er naturligvis billigere end at få en gulvmand til at udføre arbejdet. Det, du skal overveje, er, hvor stor håndværksmæssig snilde du har og om du er tryg ved at håndtere de elektriske slibemaskiner, der skal bruges under arbejdet. Især den store gulvslibemaskine kan måske virke lidt skræmmende og uhåndterlig. Hvis du sliber gulvet selv skal du undersøge grundigt, hvordan gulvslibemaskinen bruges. Du må for eksempel under ingen omstændigheder holde den stille på samme sted, da den så kan lave mærker i gulvet, der ikke kan fjernes. Så er du usikker, er det nok bedst at få en professionel gulvmand til at slibe gulvet. Det er dyrere, men så er du til gengæld sikker på, at resultatet bliver flot, og du ikke ender med mærker eller med i værste fald at skulle skifte gulvet, fordi det er blevet ødelagt. Det er helt sikkert den dyreste løsning.

Søger du bolig? Søg blandt 4.212 ledige lejeboliger i hele Danmark
Søg lejebolig her