Forudbetalt leje | Hvad er det, og hvad betyder det for dig og din lejebolig?

Det du skal vide omkring forudbetalt leje

Det kan være meget almindeligt, at man skal af med et større beløb, når man har fundet sig en lejebolig eller et lejet værelse. Ofte, så betaler man et depositum for at stille en økonomisk sikkerhed til vedligeholdelse, som er tilsvarende til tre måneders husleje. Oveni dette betaler man husleje ved overtagelse, og ofte, så betaler man også tre måneders forudbetalt leje. Dette betyder, at man kan ende med at betale hele syv måneders leje ved overtagelse, som ofte ender ud i et meget stort beløb. Denne artikel prøver at forklare, hvad det er, man betaler, når man indbetaler en forudbetalt husleje, efter man har underskrevet en lejekontrakt.

Kort og godt om forudbetalt leje

Normalt, så siger man, at der er to former for forudbetalt husleje:

  1. En forudbetalt husleje ved lejekontraktens start som bliver modregnet i opsigelsesperioden

  2. At betale sin husleje forud, for eksempel at betale sin husleje per kvartal i stedet for per måned.

Almindeligvis, så er det den første form, man mener, når man snakker om forudbetalt leje - altså at det er til at betale husleje ved opsigelse. I lejeloven står der:

§ 34: Udlejer kan ved lejemålets indgåelse desuden kræve lejen forudbetalt for et tidsrum op til tre måneder. Ved forudbetalt leje forstås i denne forbindelse det beløb, der umiddelbart inden de aftalte betalingsterminer henstår som indbetalt hos udlejeren. Er lejeaftalen opsagt eller ophævet, kan lejeren modregne det beløb, der er forudbetalt efter 5. pkt., i den sidste del af lejeperioden.

Med dette forstås det selvsamme, netop at det er en modregning af leje, når lejeperioden opsiges. Samtidig så står der også, at beløbet på den forudbetalte leje ofte svarer til tre måneders husleje. Dette beløb er dermed også maksbeløbet, men der kan sagtens aftales et mindre beløb, afhængig af hvor lang opsigelsesperioden skal være. Fordi beløbet er forudbetalt, så betyder det også, at det er noget man betaler ved lejekontraktens start, så udlejer er dækket af en ophævelses- eller opsigelsesperiode, når lejer vælger at flytte fra boligen eller værelset.  

Når man flytter fra boligen

Den forudbetalte husleje dækker de sidste måneder, hvor man er i boligen. Betaler man for eksempel tre måneders leje forud, så betyder det, at man ikke skal betale leje i de sidste tre måneder, hvor man er i boligen. Flytter man fra boligen før, og udlejer har fundet en ny lejer, så har man krav på at få sin resterende forudbetalte leje tilbage - udlejer må ikke få to lejeindtægter på samme tid. Forudbetalt leje kan heller ikke bruges som depositum eller andet. Derfor er man altid sikret de penge, som man har betalt i forudbetalt leje.

Det er rigtigt vigtigt, at man læser sin lejekontrakt, så man udtrykkeligt ved, hvad det er, man betaler til, når man overfører en stor sum penge til udlejer inden tilflytning. Det er vigtigt at vide, hvor meget af det beløb er depositum, og hvor meget er forudbetalt leje, så man ved, hvor man står, når man vælger at opsige lejekontrakten. Med en forståelse for det store engangsbeløb, som man betaler ved overtagelse af bolig, så ved man også lige præcis hvorfor, man betaler så stort et beløb.

Søger du bolig? Søg blandt 5000+ ledige lejeboliger i hele Danmark
Søg lejebolig her
42 90 32 51 (Alle hverdage 9.30 - 12.00)
info@findboliger.dk (Alle hverdage 10.00 - 16.00)