Til dig der overvejer at flytte til Sverige

Vi har samlet det vigtigste at være opmærksom på, hvis du overvejer at flytte til Sverige

Overvejer du  at flytte til Sverige? Det kan der nemlig være flere grunde til, og der er mange danskere som tager springet over Øresund. For eksempel er der i følge DR næsten 8.000 danskere blot bosat i Malmø, lige på den anden side af broen, og omkring 41.000 danskere fordelt ud på hele det svenske land. Det kan nemlig være en fordel som dansker at hoppe til Sverige, da mange ting er billigere i det svenske. Dette gælder for eksempel bolig, indkøb, bil og institutioner. Samtidig kan man som dansker bosat i for eksempel Skåne stadig passe sit danske job. En togtur fra Malmø Central til Københavns Hovedbanegård tager nemlig ikke mere en 30 minutter. Men hvad kræver så en flytning fra Danmark til Sverige? 

Find en billig bolig

Et godt udgangspunkt er at starte med at finde et sted at bo. Her kan det være en fordel, hvis du starter med at leje en bolig. Så har du frihed til at lære din kommende svenske by at kende uden binding. Der findes forskellige boligportaler på nettet til at finde en lejebolig. Det kan for eksempel være bostadshub.se eller bostadslistan.se, hvor der findes et væld af boliger fordelt rundt i hele Sverige. 

Flytning 

Når du er flyttet til Sverige, skal du melde dig på Skatteverket, under Folkbokföring. Dette sted er Sveriges svar på Folkeregisteret, og her skal du huske at medbringe dit danske pas samt lejekontrakt på din nye, svenske bolig. Ydermere kan det være en fordel at medbringe en ansættelseskontrakt, hvis du flytter til Sverige på grund af arbejde. Du behøver altså ikke søge om opholdstilladelse, når du som dansker flytter til Sverige, fordi du er EU-statsborger, og desuden Nordisk. Skatteverket skal du besøge fysisk, hvor de fordelt rundt i byerne, de har nemlig ikke på samme måde noget som borger.dk, som vi ofte bruger her i Danmark. 

Banken og ID-kort

I Sverige er det meget vigtigt at have et ID-kort. Det er med dette kort, du får alle dine rettigheder som svensk borger, og samtidig fungerer det som legitimation. Dette kort skal også søges fra Skatteverket, og kræver ofte lidt tålmodighed. Igen skal du medbringe pas og lejekontrakt, og altså komme i fysisk forstand. Det er først, når du har skaffet dit ID-kort, at du kan åbne en bankkonto i Sverige. Dette kræver nemlig dit ID-nummer, som er deres svar på CPR-nummeret, som vi bruger i Danmark. Kommer du til at pendle meget mellem Danmark og Sverige, kan du også bruge dette kort som dit ID til grænsekontrol, og dermed lade dit pas blive hjemme. Der er nemlig grænsekontrol mellem Danmark og Sverige, hvor du grundigt bliver tjekket, om du er i bil, bus eller tog.

Din svenske stemmeret

Når du er flyttet til Sverige og meldt i folkeregisteret, må du stemme til de svenske valg. Dette gælder både kommunal- og regionalvalg, EP-valg og ikke mindst folketingsvalg, som i Sverige er landstingsvalg. Hvis du ønsker at stemme i Danmark, skal du ansøge om at få lov til dette som udenlandsdansker.


 

Søger du bolig? Søg blandt 5000+ ledige lejeboliger i hele Danmark
Søg lejebolig her
42 90 32 51 (Alle hverdage 9.30 - 12.00)
info@findboliger.dk (Alle hverdage 10.00 - 16.00)