Det skal du være opmærksom på, når du flytter i lejebolig

Senest opdateret d. 26. februar 2020

Uanset om du står over for at flytte hjemmefra for første gang, eller du har boet flere steder før, er der mange ting at holde styr på og tage stilling til, når du skal flytte i en ny lejebolig. Det kan være svært at bevare overblikket, så nedenfor giver vi dig tre grundlæggende tips til, hvad du skal være opmærksom på, inden du skriver under på lejekontrakten. 

Det er forskelligt, hvad der betyder noget for os, når vi skal finde vores nye base, men nedenstående tre tips er ret universelle, og hvis du har styr på dem, er du et godt stykke på vej mod at få en god start på det eventyr, der venter i din nye lejebolig.

  1. Fremvisning af boligen

Det kan lyde som et overflødigt råd, men det er alligevel med på listen, da der efterhånden er flere og flere, der ender med dårlige oplevelser. Når der er mange ansøgere til en lejebolig, vælger nogle at sige ja til boligen uden at have været til fremvisning. Det giver muligvis en plads foran i køen, men det er til gengæld umuligt at vide, hvad man får. 

Det er derfor vigtigt, at du tager ud og ser lejeboligen og giver dig tid til at tænke over, om den er noget for dig, før du siger ja. Det kan være svært ikke bare at tage imod den første, der bliver tilbudt, især hvis du leder efter bolig i en af de store byer, hvor der er mange om buddet. Det er dog de færreste udlejere, der ikke har forståelse for, at det er en stor beslutning, om man derfor gerne lige vil sove på det, eller i hvert fald vende tilbage med et svar senere på dagen. 

Inden du tager til fremvisning, kan du overveje nogle spørgsmål, du kan stille udlejer. Det får dig både til at virke interesseret og velforberedt, samtidig med at du får svar på dine spørgsmål. Det kan for eksempel være spørgsmål om, hvor de nærmeste indkøbsmuligheder er, hvor du kan komme til offentlig transport, hvem der bor i de øvrige lejligheder i opgangen (ældre, familier med små børn, studerende osv.), eller hvad du synes, er vigtigt at vide.

Til fremvisningen skal du naturligvis have et overordnet indtryk af boligen, men detaljer såsom hvor tætte vinduerne er, om du kan høre overboen gå rundt ovenpå, og hvor meget bordplads der er i køkkenet, kan være gode at overveje med det samme også. Når man ser en rengjort lejlighed for første gang, er det svært ikke at blive begejstret, men det er vigtigt også at kunne tage et skridt baglæns og se på den med praktiske øjne også.

  1. Lejekontrakt

A picture containing person, cutting

Description automatically generated
Først og fremmest bør du sikre dig, at der bliver lavet en lejekontrakt, så du ikke risikerer at komme i klemme ved fraflytning, eller mens du bor i lejeboligen. 

Når du modtager kontrakten, bør du sætte dig grundigt ind i, hvad den indeholder, så der ikke opstår ubehagelige overraskelser. Mange hopper direkte til huslejen og depositummet, men resten af kontrakten er bestemt også væsentlig at læse igennem og forstå. Her står blandt andet, hvordan og hvornår du kan opsige lejemålet, om udlejer kan ophæve lejeaftalen, hvem der skal stå for istandsættelsen ved fraflytning m.m. Alt sammen noget der er vigtigt for dig som lejer at have styr på. 

Hvis du vil være sikker på, at alt er som det skal være, kan du få en professionel ejendomsmægler til at tjekke kontrakten igennem, før du skriver under. De kan først og fremmest fortælle dig, om kontrakten overholder reglerne i lejeloven, og kan ligeledes oplyse dig om, hvordan du er stillet i forhold til opsigelse af lejemålet, udbedring af skader osv. Ifølge Paulun Bolig, der er ejendomsmægler i København, opstår de fleste tvister mellem lejer og udlejer ved fraflytningen af boligen – enten fordi lejer uretmæssigt, eller i hvert fald uvidende om hvorfor, bliver opsagt af udlejer, eller fordi parterne er uenige om, hvem der skal betale for eventuelle skader på hvidevarer, vægge eller andet. Paulun har stået for køb og salg af boliger i København i mere end 30 år, så de har været i kontakt med mange, som er flyttet ud af en lejebolig og nu ønsker at eje i stedet. 

  1. Vedligeholdelse af boligen 

Det er forskelligt fra kontrakt til kontrakt, hvem der skal sørge for vedligeholdelse af boligen, mens du bor der. I nogle tilfælde er det dig selv, mens det i andre tilfælde er udlejer eller eventuelt en vicevært eller lignende. 

Indvendigt er vedligeholdelse er de ting, der kommer ud over den almindelige rengøring, såsom rens af emhætte, udskiftning af lyskilder og eventuelle udskiftninger af hårde hvidevarer, hvis de går i stykker. Udvendigt er det praktiske ting såsom at slå græs, klippe hæk og skovle sne, hvis det bliver aktuelt. Umiddelbart kan det virke som ligegyldige ting, men det er vigtigt at have styr på, så du ikke får ubehagelige overraskelser, hvis fryseren pludselig står af, eller hvis nogen glider på det vinterglatte fortov, og du er den ansvarlige.

Søger du bolig? Søg blandt 5.613 ledige lejeboliger i hele Danmark
Søg lejebolig her