Boligsøgning → Den ULTIMATIVE guide til at søge bolig (2020)

Står du i den situation, at du mangler et sted at bo, eller du ønsker at flytte ind i et nyt hjem? Så skal du ud at søge efter en bolig. Boligsøgning kan dog være rimeligt indviklet, og der er mange ting, du skal tage højde for. For hvordan foregår en boligsøgning egentlig? Hvem skal du kontakte, og hvordan får de fat i dig? Det er bare nogle af de mange spørgsmål, som du formentlig sidder med angående din boligsøgning. 

I denne guide vil du få en grundig gennemgang af alle de vigtige aspekter af en boligsøgning, så du uden tvivl vil være bedre rustet til at lede efter en ny bolig. Derfor kan du roligt læne dig tilbage og fordybe dig i teksten, og så finder du for formentlig ud af, at det egentlig ikke er så slemt igen.

Hvad er dine krav til dit kommende hjem?

Før du går i gang med din boligsøgning, er det en god idé, at du finder ud af, hvad du ønsker af dit kommende hjem. Det er med til at gøre hele processen bag din boligsøgning meget lettere. For hvad er du egentlig på udkig efter? Hvis du er på udkig efter et lejemål, så skal du have fat i en udlejer. Dette gælder, hvis du ønsker at leje en lejlighed eller et hus. I første omgang er det vigtigste, at du finder ud af, om det er en lejlighed eller et hus, du ønsker at leje. Når du har fundet ud af dette, så handler det om dine præferencer for størrelse, husleje og beliggenhed. Disse tre ting er typisk det næste step, du skal have med i dine overvejelser.

For hvis du eksempelvis ikke har det store behov for at bo centralt i byen, så kan du typisk få mere for pengene, hvis du finder et lejemål uden for byen. Det er disse spørgsmål, du skal stille dig selv, inden du går i gang med din boligsøgning.

Hvilke faciliteter skal din bolig have?

I en boligsøgning skal du ikke kun beslutte dig for, hvor stort dit kommende hjem skal være, eller hvor det skal ligge. Det er uden tvivl to af de vigtigste ting. Når du har besluttet dig for de overordnede rammer for dit hjem, så kan boligsøgningen blive mere konkret. Dette vil sige, at du skal beslutte dig for, hvilke faciliteter der skal være i dit hjem. Har du for eksempel et husdyr, så er det meget vigtigt, at du i din boligsøgning sørger for, at dit kommende hjem har tilladelse til at have husdyr. Det er ikke alle boliger, som har dette – og specielt ikke lejeboliger. Skulle der ikke stå noget om, at husdyr er tilladt, så er det en god idé at kontakte udlejer for god ordens skyld.

Ellers er det faciliteter som eksempelvis altan eller vaskeri. Det kan være, du har en helt klar drøm om, at dit næste hjem skal have en altan, da du har boet uden en altan i mange år. Det er vigtigt at få forklaret det i din ansøgning, men endnu vigtigere er det, at du husker at få det med, når du laver din søgning. Vaskeri er også en vigtig ting for de fleste. For nogle er det krav, at der både er vaskemaskine og tørretumbler i deres lejemål, men hvis du blot ønsker, at der er mulighed for at vaske tøj i bygningen, så skal du tage det med. Der er flere, der desværre spilder deres tid med at søge et lejemål, hvor der ikke er vaskeri, og hvor et lokalt vaskehus derfor skal benyttes. Andre vigtige faciliteter kan være gårdhave eller parkeringsmuligheder. Det er de daglige ting, som er vigtige, så du kan føle dig godt tilpas i dit nye hjem. Derfor er det en god idé, når du går i gang med din boligsøgning, at du har styr på, hvilke faciliteter dit kommende hjem skal have. Det sparer både dig og din udlejer en masse tid.

Ubegrænset eller tidsbegrænset lejemål?

Det er vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser om, hvorvidt du ønsker at have bo i et lejemål i en tidsbegrænset eller ubegrænset periode. Hvis du er på udkig efter en lejebolig, så er det én af de to muligheder, du formentlig kommer til at støde på. Der er visse udlejere, der ønsker at leje deres bolig ud ubegrænset. Dette vil sige, at du som udgangspunkt kan blive boende i lejemålet lige så længe, du ønsker. Her skal du dog være opmærksom på, at der i din lejekontrakt vil være bestemte regler, du skal overholde. Overholder du ikke dem, kan din udlejer smide dig ud, men som udgangspunkt kan du blive i dit lejemål, til du ikke har lyst til at bo der mere. Det er derimod anderledes, når det kommer til en tidsbegrænset lejeperiode.

Hvis du lejer dig ind hos en udlejer, der i lejekontrakten har skrevet, at lejemålet kan lejes i en tidsbegrænset periode, så skal du være ude, når den er udløbet. Dette vil sige, at hvis der står tidsbegrænset til eksempelvis to år, så skal du have fundet et andet sted at bo, inden de to år er gået. Du kan dog med fordel være opmærksom på, om din udlejer egentlig må tidsbegrænse lejemålet. Dette er nemlig noget, som mange udlejere misforstår, og derfor er det en god idé for dig som lejer, at du har en basisviden om dette.

Det handler i høj grad om, hvorvidt udlejer kan have en saglig begrundelse for, at vedkommende udlejer lejemålet over en tidsbegrænset periode. Et eksempel på en saglig begrundelse ville eksempelvis være, at udlejer skal udstationeres i en privat virksomhed eller i militæret. Derfor vil udlejer være væk i en tidsbegrænset periode, og dette vil dermed give et sagligt grundlag for, at lejemålet også skal udlejes i denne periode. Et andet eksempel kan også blot være, hvis udlejer ønsker at flytte ind i lejemålet inden for en bestemt tidsperiode. 

Læs mere omkring reglerne for at bo i et tidsbegrænset lejemål ved at klikke her.

Sikker boligsøgning 

Når du skal i gang med din boligsøgning, så er det en god idé at have en del forholdsregler. Der findes desværre stadig en del boligsvindel, og der er stadig en del danskere, som rammes af svindel under deres boligsøgning. Derfor kan det være en rigtig god idé at anvende vores boligportal til at søge efter din bolig, da du dermed vil være sikker på, at det er reelle udlejere, du kommer i kontakt med. Derudover er det en rigtig god idé, at du bliver gode venner med de forskellige regler, der er, når du skal leje en bolig. Dette er eksempelvis lejeloven. Hvis du skal bo til leje, så er det generelt en rigtig god idé at kende til lejeloven. 

Den 1. juli 2015 trådte en ny lejelov i kraft, og den ændrede en del ting for dig som lejer. Derfor er det en god idé, at du sætter dig ind i lejeloven, så du kender de forskellige regler i din boligsøgning. På den måde er du sikker på, at du ikke bliver snydt, når du er så heldig at finde et nyt hjem. I din boligsøgning kan det til tider være svært at skelne mellem, hvad der er svindel, og hvad der er reelt. En god huskeregel er at gå med din mavefornemmelse.

Hvis din såkaldte udlejer ønsker nogle mærkelige oplysninger fra dig, så skal du aldrig give dem væk. Brug lejeloven, og find ud af, hvad du egentlig skal opgive. Der er desværre også flere falske annoncer i omløb, hvor en såkaldt udlejer kan finde på at tilbyde dig et lejemål, hvor du får tilsendt en nøgle mod et depositumsbeløb. Dette er et trick, der har narret mange, og du får aldrig tilsendt nøglen. Der er også opstået en ny type snyd, der går under navnet ”phishing”, hvor der sendes e-mails rundt til boligsøgende, der narrer dem til at videregive loginoplysninger til forskellige profiler.

Undgå svindel i din boligsøgning

Vi har samlet en masse råd, til hvordan du undgår svindel i din boligsøgning. Dette kan hjælpe dig med at blive bedre til at skelne mellem, hvad der er reelt, og hvad der er svindel. Som tidligere nævnt er et en god idé at lytte til din mavefornemmelse. Og med dette menes der også, at du skal være skeptisk over for de forskellige tilbud, du finder frem til. 

  • Kend ejeren af lejemålet

Hvis du kommer til en fremvisning af et lejemål, så er det en god idé at spørge udlejer om, hvem der egentlig ejer lejemålet. Hvorfor tænker du måske? Det er, fordi at det ikke altid er udlejer, som ejer lejemålet. Hvis du får information omkring ejer af lejemålet, så kan du bede om en skriftlig tilladelse fra ejer, hvor der står, at du må leje lejemålet. På den måde undgår du at havne i en ærgerlig situation, hvor ejer ikke ønsker, at udlejer lejer lejemålet ud til dig. 

  • Betal først, når du har set lejemålet

Der er desværre rigtig mange, der taber en del penge i deres boligsøgning, når de bliver narret til at overføre penge, før de har set lejemålet. Derfor er det meget vigtigt, at du aldrig betaler husleje, depositum eller forudbetalt leje, før du har set lejemålet i virkeligheden. Du skal heller ikke overføre penge til udlejer for at få lov til at se lejemålet. Ønsker udlejer dette, så bør du allerede springe fra.

  • Brug altid din bank til at overføre penge

Det er generelt en god idé, at du ikke overfører nogle penge til din udlejer, før du har en underskrevet lejekontrakt fra både udlejer og dig. Du skal med andre ord ikke overføre nogle penge, før aftalen er i hus. Når aftalen så kommer i hus, så bør du altid anvende din bank til at overføre pengene. Brug aldrig online betalingstjenester som eksempelvis Western Union, da det ikke er muligt at spore transaktionen, og det er heller ikke muligt at tilbageføre pengene. Hvis du bruger din bank, så kan transaktionen spores. 

  • Hold øje med udlejernes sprog

Der er desværre mange falske annoncer i omløb, og svindlerne er blevet bedre til at gemme sig bag dem. Annoncerne har formentlig været en tur gennem Google Translate, så de står på nogenlunde dansk. Når du så kommer i kontakt med udlejer, og personen skriver på engelsk og har udenlandsk telefonnummer og adresse i udlandet, så er det formentlig svindel. Du kan undgå dette ved at bruge anerkendte søgeportaler i Danmark. 

Gratis boligsøgning

Hvis du er på udkig efter en ny lejebolig, så har du faktisk rigtig gode muligheder for at finde frem til dit kommende drømmehjem her på siden. Her er der faktisk mulighed for, at du kan søge efter en bolig ganske gratis. Du kan derfor med fordel undersøge markedet for ved hjælp af vores gratis boligsøgning, og finde ud af om der er en bolig efter din smag. Eftersom vores boligsøgning er gratis, så har den også den styrke, at vi har utrolig meget trafik på vores side og derfor også mange forskellige boligmuligheder. Sandsynligheden for, at du finder din kommende bolig ved at anvende vores gratis boligsøgning vil derfor være ganske stor.

Hvis du finder en bolig i din gratis boligsøgning, som du godt kunne tænke dig at leje, så handler det om at være hurtigt på tasterne. Der er formentligt en del andre end dig, der også har øje på netop denne bolig. Derfor handler det også om, at du er nødt til at tage nogle chancer og være hurtigt ude med en god ansøgning. Her på siden finder du vores gratis boligsøgning, som kan hjælpe dig med at få et overblik over, hvad du er på udkig efter i din boligsøgning, men hvis du ønsker at tage skridtet videre, så skal du lave en profil her på siden. Når du laver en profil på siden, så betaler du et beløb for at kunne komme i kontakt med udlejer.

Dette er med til at sikre, at der ikke er mange udefra, der kommer foran dig i køen, når du har fundet din drømmebolig via vores gratis boligsøgning. Det vil derfor kun være vores medlemmer, der kan tage skridtet videre, og det har hjulpet rigtig mange med at komme igennem til udlejeren af deres drømmebolig. 

Boligsøgning i København

Hvis du er boligsøgende i København, så har det sine fordele og ulemper. København er Danmarks hovedstad, og derfor er der rigtig mange, der vælger at flytte dertil. Derfor kan der godt være stor konkurrence om boligerne i hovedstadsområdet. Du skal derfor være ekstra skarp i din boligsøgning, hvis du ønsker en bolig i hovedstaden. Derfor er det meget vigtigt, at du har gjort dit forarbejde godt, inden du går i gang med boligsøgningen. Er du på udkig efter en lejlighed i et af de populære områder? Så skal du vide, at lejen formentlig kan være meget høj. Og det er højst sandsynligt en høj leje i en mindre bolig. 

Dette er som regel virkeligheden, hvis man vil have en god beliggenhed i København. Derfor handler det også i højere grad om beliggenhed end at få et stort lejemål med masser af plads. Da København er det største boligmarked i Danmark, er det ensbetydende med, at der er rigtig mange boliger. Og der er rigtig mange af dem, du kan leje eller købe. Her kan du med fordel anvende vores rigtig gode boligportal, der kan hjælpe dig med at finde frem til din kommende bolig i København. Vi har rigtig mange annoncer fra udlejere i Hovedstadsområdet, der ønsker at udleje deres bolig til netop dig. Derfor er det en god idé, at skynder dig at oprette dig som bruger, så du hurtigst muligt kan komme i kontakt med den udlejer i København, der har din drømmebolig til leje.

Boligsøgning i Aarhus

Aarhus er på samme måde som København et af de mest attraktive steder at bo i landet. Aarhus er Danmarks andenstørste by, og der er rigtig mange, som vælger at tage til den største by i Jylland frem for hovedstaden. Dette kan være på grund af, at København godt kan virke for stor og uoverskuelig. Hvis du har været i København og følte, at det var en for stor by til dig, så er Aarhus måske et godt match. Aarhus er en af Danmarks største studiebyer, og derfor er der rigtig mange unge, som bor der. 

Dette vil også sige, at der stor rift om lejlighederne inde i centrum af byen, og det kan være rigtig svært at finde en lejlighed i nogle af de attraktive områder. Her skal du også være opmærksom på, at lejen/prisen ofte hænger sammen med, hvor populært et område du vil flytte til. Her minder Aarhus på mange måder om København. Dog er København stadig et noget dyrere sted at bo, hvis du gerne vil have adresse i et af de helt populære og centrale områder. 

I Aarhus kan du også benytte dig af vores gratis boligsøgning for derefter at lave en profil til at finde din kommende bolig. Det er med til at gøre hele din boligsøgning meget lettere, end hvis du selv skal ud at lede.

Tips til boligsøgningen

Når du kommer i gang med din boligsøgning, så går det formentlig op for dig, at det er en svær proces. Der er utroligt meget konkurrence om boligerne rundt omkring i Danmark. Der er mange, som sammenligner processen bag en boligsøgning med processen bag at søge et job. Du skal med andre ord sælge dig selv for en udlejer.

Derfor er det også vigtigt, at du anvender forskellige tips til din boligsøgning. Her er et af de gode tips, at du får skrevet en god beskrivelse af dig selv, som du sender med til udlejerne. Det er ofte et krav fra udlejerne, at du skal sende en kort beskrivelse af dig selv og din eventuelle bofælle. Dette vælger udlejerne for at kunne vurdere, om du kommer til at være en god lejer, der kan betale sin husleje og være med til at bevare den gode husorden i boligen. 

Derfor skal du skrive, hvem du er som person, men du skal samtidigt også skrive, hvilke krav du har til din kommende bolig. Din ansøgning skal med andre ord have en fin balance mellem, hvad du ønsker, og hvad du kan bidrage med. Eftersom der er stor konkurrence i boligsøgningen, kan du med fordel prøve at skille dig ud i din ansøgning. Dette er det samme som i jobansøgninger, hvor det kan være smart at lave en ansøgning, der ikke lige bliver glemt. Der er er mange gode muligheder for at skille sig ud i ansøgningen, og du får her fire forskellige eksempler.

  • Brug billeder

Generelt er billeder gode i ansøgninger til din boligsøgning. Billeder kan vise, hvordan du ser ud, men billeder kan også meget mere. Hvis du er kreativt anlagt og god til forskellige billedredigeringsprogrammer, så kan du lige så godt udnytte det. Det er en rigtig god måde at skille sig ud, hvis du vælger at gøre din ansøgning visuelt flot at se på. Med denne type ansøgning er det kun fantasien, der sætter grænser. Der er flere lejere, som har valgt at redigere et billede af et hus, hvor de har indsat sig selv i det med deres krav og kompetencer stående ved siden af dem. Har du en rigtig god idé til, hvordan du kan gøre en ansøgning flot ved brug af billeder, så er det bare at give det et skud. Billeder er desuden også rigtig gode til at fange opmærksomheden hos de mange udlejere.

  • Lav en video

Det kan være rigtig svært at forklare, hvem du er, og hvad du helt konkret søger i en bolig, når du skriver en ansøgning. Derfor er der faktisk mange, der vælger at lave en video, der forklarer det. Det er blevet en ny tendens, at de unge vælger at redigere videoer, som de deler på YouTube, hvorefter de kan sende linket til eventuelle udlejere. Denne kreative løsning har hjulpet rigtig mange med at finde en ny bolig, og det er angiveligt både på grund af det visuelle, men også på grund af muligheden for at gøre det ekstra personligt. Alt efter hvordan du vælger at lave din video, så kan du nemlig inddrage dig selv noget mere, end hvis du lavede et billede eller en normal tekst. Med en video kan du selv deltage i videoen, hvor udlejer kan se dig og høre din personlige stemme forklare, hvad du ønsker, og hvad du kan bidrage med. Du kan også vælge at visualisere det med en lille tegnefilm. Det er igen kun fantasien, der sætter grænser, og jo mere du skiller dig ud, jo større sandsynlighed er der for, at de husker dig.

  • Fængende tekst

Det kan dog også sagtens være, at det slet ikke er nødvendigt for dig at lave en video eller redigere et billede. Det kan være, at det virker bedre for dig, at du skriver en personlig tekst. Så er det vigtigt, at du er velformuleret, når du laver teksten til din ansøgning. Teksten skal indeholde alle de vigtige ting om dig, og hvad du søger i din kommende bolig. Det er dog en god idé, hvis du kan holde en sjov tone i teksten, hvor du kan komme med et par sjove eksempler fra din hverdag, der siger lidt om dig. Det er med til at gøre, at du skiller dig ud fra de andre. Det gør samtidigt teksten mere personlig. 

Brug tid på din boligsøgning

Når du skal finde din kommende bolig, er det vigtigt, at du giver dig tid til din boligsøgning. Det kræver ofte mere tid, end man lige forventer. Der ligger meget arbejde bag en boligsøgning, og derfor kan det være en god idé, at du sætter tid af til det. Der er mange, der vælger at inkorporere deres boligsøgning i deres daglige skema og dermed sætter tid af i løbet af ugen til at lede efter boliger. Det er en rigtig smart idé, hvis du i forvejen har rigeligt at se til. Du finder nemlig hurtigt ud af, at det ikke er nok bare at sidde lidt i ny og næ og kigge på boliger og skrive lidt rundt. Hvis der ikke kommer nogen nye lejemål på krogen, så kan det være en god idé at ændre lidt på måden, hvorpå du kontakter udlejerne. Dette kan eksempelvis være, at du med fordel kan variere lidt i en profiltekst. Eller måske gå fra at lave en tekst til at lave en video. Boligsøgning er omfattende, og du er er formentlig nødt til at prøve dig frem med flere forskellige metoder. Det kræver mere af dig, end du formentlig lige tror. 

Selvom boligsøgningen kan kræve meget af dig, er det vigtigt, at du ikke giver op. Det kan være rigtig hårdt til tider, men der er en bolig derude til dig. Det handler om at være positivt indstillet, også selvom du får mange afslag. 

Sammenlign priser

Der er utrolig meget konkurrence på boligmarkedet, og de forskellige udlejere ligger i hård konkurrence med hinanden. Du føler måske, at det er dig, der skal kæmpe for dem, men det fungerer faktisk også omvendt. For udlejerne ønsker ikke, at deres lejemål skal stå tomme, for så taber de penge. De skal gerne fremstå så attraktive som overhovedet muligt. Derfor bør du også være kritisk overfor, hvad du vælger. Dette kan selvfølgelig være svært, alt efter hvor presset du er med at finde en bolig. Hvis du har tiden og overskuddet, så er det godt givet ud, at du også selv er lidt kræsen. Det kan samtidigt være en rigtig god idé, hvis du finder forskellige lejemål og sammenligner dem hinanden. Når du sammenligner boligerne på kryds og tværs, så bliver du mere klar over, hvad du egentlig er på udkig efter. Sandsynligheden for, at du finder dit perfekte match, er formentlig også større. Der er også mange penge at spare, hvis du er god til at sammenligne boligerne i din boligsøgning. Her kan du hurtigt finde ud af, hvorhenne i byen du ønsker at bo. Med vores boligportal fremstår du også helt anonym, når du anvender vores gratis boligsøgning. Du kan derfor med fordel sammenligne boligerne uden at føle, at der er nogen, som holder øje med dine søgninger. 

Opret en boligagent i din boligsøgning

Det kan også være, at du har et meget presset skema det meste af ugen, og du egentlig ikke er nået til det punkt, hvor du desperat skal bruge en bolig. Du ved måske, at du ude i fremtiden skal have en ny bolig, og derfor vil du gerne vide, hvornår der kommer ledige boliger. Her er det en fordel at oprette en boligagent, hvilket er muligt her på siden. Det er den nemme løsning, hvor boligagenten gør det meste af arbejdet for dig. Når du opretter en boligagent i din boligsøgning, så laver du nogle standardindstillinger, der matcher dine behov for en bolig. Du kan derfor roligt tage på arbejde og lade din boligagent gøre arbejdet for dig. Du vil få at vide, når der kommer nye boliger, der matcher din søgning. Derefter er det dig selv, der typisk skal tage det næste skridt. Det er i denne situation, du vælger den måde, du ønsker at kontakte udlejer på. Her kan du vælge at lave en en omfattende beskrivelse af dig selv, og hvad du laver til hverdag, og samtidigt hvorfor du er den perfekte lejer af det ønskede lejemål. Hvis dette ikke virker, kan du vælge andre kreative måder at kontakte udlejer på, som også er nævnt tidligere i denne guide.