Værd at vide om møl i køkkenet

Senest opdateret d. 19. maj 2020

Her har vi samlet gode råd og andre ting, som er værd at vide om møl i køkkenet. Du kan også læse, hvordan du kan udrydde og én gang for alle slippe af med det ubehagelige bæst.

En af de mest irriterende plager i boligen er møl i køkkenet. De små bæster fortærer dine madvarer og efterlader sig decideret ulækre spor i dit køkken. De kan ødelægge emballagen på dine nyligt købte madvarer og efterlade ting i dem. Det kan være utroligt belastende at lave mad i et mølbesat køkken, og derfor er det vigtigt at forsøge at undgå, at insektet kommer ind i dit køkken. Her har vi samlet gode råd og andre ting, som er værd at vide om møl i køkkenet. Du kan også læse, hvordan du kan udrydde og én gang for alle slippe af med det ubehagelige bæst.

Sådan spotter du møl i køkkenet

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit køkken er angrebet af møl, så er det et par ting du kan kigge efter. Møl i køkkenet kan nemlig spottes relativt hurtigt, hvis du oplever, at der er huller i emballagen på produkter. Det kan også være, at du har har undret dig over at, der er spindelvævslignende materialer inde i produktet, eller du sågar har fundet tilklistrede produkter. Så er den sikker - du har møl i køkkenet. Det er som regel gennem økologisk mel, nødder og gryn du kan opleve at produkterne klistrer til emballagen. Du kan dog også finde møl i ikke køkken-relaterede produkter som dyrefoder til fugle, marsvin, kaniner osv. Hvis du kan konkludere, at du har møl køkkenet, så er der nedenunder en lynguide til, hvordan du kommer af med problemet.

Fakta om møl i køkkenet

Det mest hyppige møl, du kan få besøg af i dit køkken hedder “det tofarvede frømøl”. Det er enten lysegråt, rødbrunt eller en kombination af farverne. Det kan blive op til en centimeter lang og lever i forholdsvis kort tid. Møllet er en plage, da det går i madvarer som kornprodukter, nødder og tørrede frugter. Generelt er naturprodukter møllets foretrukne gemmested. Hun-møllet kan ligge langt over 100 æg, og det er som regel de udklækkede æg, der gør at plagen med møl i køkkenet kan være en ubehagelig og ulækker oplevelse. Larverne fra æggene kan nemlig ofte opholde sig relativt usynligt i de ovenstående madvarer. Det skyldes at de borer sig ind i eksempelvis ubehandlede havregryns-flager eller mandler og forpupper sig, når de har optaget tilstrækkelig fedt. Således kan man altså tage sig en pose økologiske mandler med hjem, uvidende om, hvilke bæster som opholder sig skjult i den.  

God hygiejne er nøglen

Er man så uheldig, at man allerede har fået besøg af de genstridige og hærgende uhyrer, så er det heldigvis relativt nemt at komme af med møl i køkkenet. Her er god hygiejne og rengøring en ubestridt kritisk punkt. Du skal starte med at smide det produkt, som er årsag til møl-angrebet så langt væk som overhovedet muligt. Det gælder også hvis møllene har angrebet andre produkter - alle sammen skal i givet fald ud. Du slipper ganske enkelt ikke af med møl i køkkenet, hvis ikke du gør ordentligt rent efter roden til problemet. Når du har skaffet dig af med de angrebne produkter, så skal du tømme alle køkkenskabe og gøre rent i alle hjørner fra inderst til yderst. Støvsug køkkenskabene, tør støv af og systematisk gennemgå alle afkroge for, at der ikke kan lægge æg eller pupper og gemme sig nogen steder. Det er simpelthen super vigtigt, at man sørger for at eliminere pupper, larver og møl, så de ikke kan formere sig yderligere. Man kan eventuelt også forebygge at skaden sker igen ved at opbevare sine førnævnte produkter som nødder, korn og tørret frugt i en tæt glas- eller plastbeholder. Hvis det gøres sikre du at møllene ikke spreder fra ét produkt til et andet. 

Forebyg nye plager

De gode råd mod møl-angreb strækker sig også til at forebygge angreb. Det er vigtigt, ofte at støvsuge dine køkkenskabe og tørre alle overflader samt sprækker af, så man udelukker alle muligheder for at møl i køkkenet kan komme tilbage.


 

Søger du bolig? Søg blandt 5.392 ledige lejeboliger i hele Danmark
Søg lejebolig her