Opsigelse af lejemål? Sådan skal du forholde dig

Lejeloven er kompleks og der er mange regler man skal forholde sig til. Hvis man ønsker at opsige sit lejemål, så er der mange faktorer, som spiller ind afhængig af din boligsituation. Her gennemgår vi, hvordan opsigelse af lejemål fungerer rent praktisk. En opsigelse af lejemål afhænger nemlig af, hvilken rolle man spiller i lejeforholdet. Der er forskellige regler for opsigelse af lejemål, hvad enten du er lejer eller udlejer - og du skal forholde dig forskelligt fra lejemål til lejemål. Her sammenlignes, hvilke rettigheder man har som lejer og hvilke man har som udlejer. Derudover gennemgås, hvad man skal huske og hvilke krav der stilles, når man ønsker opsigelse af lejemål.

Det forholder sig nemlig således, at lejemålet som udgangspunkt (dog med enkelte undtagelser - se paragraf 83) er uopsigeligt for udlejer, med mindre der er tale om en tidsbegrænset lejekontrakt. Ved en tidsbegrænset lejekontrakt er der angivet et naturligt tidspunkt for opsigelse af lejemålet. Hvis ikke lejekontrakten er tidsbegrænset, så er det minimum én af de gældende parter, som skal opsige aftalen. Som nævnt tidligere er lejer klart bedre stillet i forhold til opsigelse af lejemål - loven favoriserer klart lejeren. Nedenfor gennemgås, hvad forskellen er på opsigelse af lejemål som lejer og som udlejer.

Opsigelse af lejemål som lejer

Som lejer af et værelse eller en hel bolig, er du relativt fri til at opsige et lejemål - der er dog et opsigelsesvarsel forbundet med opsigelse af lejemålet. Afhængig af din lejeaftale kan der være forskellige opsigelsesvarsler, men som udgangspunkt er det en måned for et værelse og tre måneder for et helt hjem. Det kan dog være, at der i lejekontrakten står nedskrevet en kortere eller længere frist. Det kommer helt an på den enkelte lejekontrakt og den enkelte udlejer. Derfor kan man som lejer opsige sin lejeaftale som det passer vedkommende, men hav blot i mente, at det ikke umiddelbart kan lade sig gøre at flytte fra en dag til en anden. Alle opsigelser skal afleveres skriftligt, og man har pligt til at give udlejeren sin nye adresse senest otte dage før flytningen.

Opsigelse af lejemål som udlejer

Som nævnt tidligere, så er der i princippet ikke mange muligheder for opsigelse af lejemålet som udlejer. Det betyder ganske enkelt, at der skal være specielle omstændigheder til, før at det er muligt for udlejer at opsige lejekontrakten. Her skal man kigge på lejelovens paragraf 83, som understreger, hvilke muligheder udlejer har for opsigelse af lejemål. Der er i alt syv forskellige omstændigheder for udlejer, som gør opsigelse af lejemål muligt. Det kunne f.eks. være, at udlejer selv ønsker at benytte lejligheden i nærmeste fremtid, så lejer bliver nødt til at flytte. Eller at lejer gentagende gang bryder med reglerne i lejekontrakten, er generende overfor andre beboere i lejligheden eller andre situationer, som giver udlejer ret til opsigelse af lejemålet. Man skal dog være meget påpasselig, når man som udlejer ønsker at opsige lejekontrakten. Man skal som udlejer altid have sine argumenter i orden, når man ønsker opsigelse af lejemål. Udlejer skal altid have en valid grund for opsigelse af lejemålet og alle opsigelser skal være skriftlige og informere lejer om retten til at gøre indsigelser til boligretten.

Søger du bolig? Søg blandt 5000+ ledige lejeboliger i hele Danmark
Søg lejebolig her
42 90 32 51 (Alle hverdage 9.30 - 12.00)
info@findboliger.dk (Alle hverdage 10.00 - 16.00)
Cookies hjælper os til at give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores ydelse, accepterer du vores cookies. Lær mere