Beskatning af lejeindtægt

Senest opdateret d. 19. maj 2020

Læs omkring beskatning af lejeindtægt i blogindlægget.

Det er vigtigt, at du betaler din skat, når du tager imod en husleje. En husleje er nemlig en indtægt, ligesom din lønindtægt. Dette gælder selvfølgelig kun for ejer af ejendommen. Ejer du en lejlighed eller anden bolig, som du udlejer, så skal der betales skat. Dette er ligegyldigt, om det er et værelse eller en hel bolig som lejes ud, og det gælder også, hvis du udlejer du for eksempel din lejlighed over sommeren gennem AirBnB. For at blive beskattet, skal du selv angive lejeindtægten i din årsopgørelse hos skat.dk. Med denne artikel prøver vi at forklare dig, hvad du skal gøre og hvordan det skal gøres, så du udlejer din bolig korrekt. 

Hvis du selv bor i boligen

Det er kun en del af lejeindtægten, som du skal betale skat af. Der er nemlig et bundfradrag. Bundfradraget er på 1,33 procent af ejendomsværdien, og altid mindst 28.600 kroner. Udlejer du for eksempel en lejlighed med en ejendomsværdi på 1.800.000 til en husleje på 4.000  kroner inklusiv forbrug, så betyder det, at du har et bundfradrag på 28.600. Du har også en årlig lejeindtægt på 12 x 4.000, hvilket er 48.000. Dette betyder, at du skal betale skat af en indtægt på 19.400 kroner (48.000 - 28.600). Af dette beløb betaler du 60 procent i skat. Disse 60 procent trækker du selv fra. Når du har regnet dette ud skal det ind i din årsopgørelse. I rubrik 37, felt 218 skriver du 7.760 kroner (19.400 minus 60 procent). 
Fra 2021 kræves der, at du udlejer gennem et bureau for at kunne bruge bundfradraget på 28.600 kroner. Ellers skal du bruge bundfradraget på 24.000 kroner. 

Der er også en anden måde at udregne beskatning af lejeindtægten, nemlig gennem et regnskabsmæssigt fradrag. Her betaler du skat efter, at du har trukket udgifter fra. Disse udgifter kan være el, vand, varme og vedligeholdelse af inventar. Disse udgifter trækker du fra din samlede indtægt, som du efterfølgende skriver ind i din årsopgørelse og forskudsopgørelse. Samtidig skal du lave en opgørelse over lejeindtægt og alle udgifter med kvitteringer. Beløbet på disse kvitteringer må ikke overstige den samlede lejeindtægt. 

Når du bruger denne metode, får du samtidig et nedslag i ejendomsværdiskat, så du kan fratrække de kvadratmeter, du udlejer, fra det beløb du betaler i ejendomsværdi. Samtidig er der fradrag for grundskyld, som er ejendomsskatten, du betaler til kommunen. Her trækker du den procentdel af boligen, som du udlejer, fra din grundskyld. 

Fortsætter vi med eksemplet fra tidligere, var lejeindtægten 4.000. Heraf kan 1.000 være udgifter på vand, varme og el. Dette betyder, at du har en lejeindtægt på 36.000 (3.000 x 12), og en indtægt på udgifter på 1.500 x 12, som er 12.000. Dette betyder, at du har en skattepligtig indtægt på 36.000, hvorfra du du trækker fradrag på grundskyld. Dette skrives også i rubrik 37, felt 218 i din årsopgørelse. 

Hvis du ikke bor i boligen (og forældrekøb)

Hvis du udlejer din ejerbolig, som du ikke bor i over en periode på mindst 12 måneder, er det en erhvervsmæssig udlejning. For dig betyder det, at det er en personlig indkomst, som du skal betale skat af. Du skal i denne situation føre regnskab over alle indtægter og udgifter som er en del af lejemålet. Dette overskud (eller underskud) skal angives i den udvidede selvangivelse. Indtægten skal selvfølgelig indsættes i din forskudsopgørelse, som med alle andre indtægter. Alt omkring selvangivelsen skal gemmes i mindst fem år, hvis SKAT skulle henvende sig. 

Udlejer du dig bolig gennem AirBnB, skal AirBnB indberette alle dine skatteindtægter til SKAT. Du må i denne situation maks udleje din bolig 70 dage om året, og lejer du ud i mindre end 30 dage per udlejning, skal du betale moms af indtægten, hvis den overstiger 50.000 kroner indenfor en periode på 12 måneder. Dette betyder altså, at du skal momsregisteres.


 

Søger du bolig? Søg blandt 4.058 ledige lejeboliger i hele Danmark
Søg lejebolig her