5 ting du skal have styr på som lejer

Senest opdateret d. 26. februar 2020

Her er fem ting, som er vigtige at have styr på som lejer. Vi har beskrevet det meget overordnet i artiklen. Ønsker du yderligere uddybning til diverse aspekter har vi nedenstående link til relevant og mere dybdegående læsning. 

Depositum

Du skal som lejer altid være opmærksom på dit depositum. Dette giver måske sig selv, men mange betaler for meget i depositum. Ligeledes er der mange situationer, hvor folk ikke får nok retur, når de fraflytter. Din udlejer må maksimalt kræve det, der svarer til 3 måneders husleje i depositum. Udover dette må din lejer også kræve 3 måneders forudbetalt husleje. Dette vil altså sige, at man kan risikere at betale det, der svarer til 7 måneders husleje ved indflytning. Her er det altså vigtigt at notere sig, at 3 af de betalte måneder SKAL gå til husleje. Betaler du eksempelvis 10.000 i månedlig husleje, så kan udlejer maksimalt opkræve 30.000 kroner i depositum. Hvis du betaler de 30.000 kroner i depositum, kan udlejer som udgangspunkt ikke bruge mere end 30.000 til udbedring af de skader, som er blevet vurderet ved fraflytningssynet

Oplever du som lejer problemer med depositum? Har du betalt for meget ved indflytning? Føler du ikke, at du har fået nok retur ved fraflytning? Tag fat i DIGURA, så står de klar til at hjælpe.

Husleje

Dette punkt er selvfølgelig selvsagt men ikke desto mindre rigtig vigtigt. Det kan være svært at vurdere, om ens husleje er for høj eller ej. Der er rigtig mange faktorer, der spiller ind i en sådan vurdering. Her er område for eksempel en af de vigtige parametre. København, Aarhus, Aalborg og de andre storbyer er ofte dyre områder. Andre elementer som lejlighedens størrelse og stand spiller selvfølgelig også en vigtig rolle. 

Det kan være svært at finde hoved og hale i, om man betaler for meget i husleje. Her anbefaler vi, at man gør brug af en husleje beregner

Lejekontrakt 

Dette skal ses som et generelt punkt, der er vigtigt igennem hele forløbet som lejer. Hvad der er nævnt ovenstående udspringer fra din lejekontrakt. Det er rigtig vigtigt, at du læser din lejekontrakt grundigt, inden du underskriver. For at nævne noget uddybende er det vigtigt, at du kigger på din opsigelse. Som udgangspunkt er reglerne, at man har løbende måned plus en måneds opsigelse, hvis man lejer et værelse. Lejer man en hel lejlighed har man som udgangspunkt løbende måned plus 3 måneder. Dog er det yderst relevant at holde øje med, hvad der står om opsigelse i lejekontrakten. Det er også en god ide at være særlig opmærksom på § 11 i din lejekontrakt under ’særlige vilkår’. Her finder du de øvrige vilkår for din lejekontrakt. Du skal være opmærksom på, at udlejere nogle gange er lidt for kreative og kræver noget, de reelt set ikke må. Der kan fremgå mange juridiske begreber, som kan være svære at forstå for det utrænede øje. Derfor er det vigtigt, at man læser den grundigt igennem, inder man skriver under. Har du allerede underskrevet, kan det være en god ide at få et gratis tjek af lejekontrakten.

Dokumentation

Mens du bor til leje, er det en god ide at sørge for, at alle aftaler mellem dig og din udlejer laves på skrift. På den måde har du altid bevis på, at aftalen er indgået. Du kan derved holde udlejer op på aftalen samtidig med, at udlejer ikke kan hævde noget andet end det, der er aftalt. Det gælder også alle former for betaling, der finder sted mellem lejer og udlejer. Her er det især vigtigt, at der ikke foregår betalinger kontant eller ’under bordet’, da du derved ikke kan bevise at pengene er indbetalt. Hvis du sørger du at have dokumentation, når det er muligt, er risikoen for at blive snydt meget mindre.

Indflytning og fraflytning

Indflytning og fraflytning er to tidspunkter, hvor der ofte sker en hel masse omkring én. Alligevel er der nogle praktiske ting, du skal være opmærksom på. Når du flytter ind, bør du hurtigst muligt lave en fejl- og mangelliste og notere alle fejl og mangler, som du kan finde i dit lejemål – du kan også supplere med billeder. Listen skal du huske at sende til din udlejer senest 14 dage efter indflytning. Fejl- og mangellisten er med til at sikre, at du ikke kommer til at hæfte for disse ting ved fraflytning. Når du fraflytter dit lejemål, skal du være opmærksom på, om du skal nyistandsætte lejemålet eller kun normalistandsætte. Dette vil afhænge af, hvornår du er flyttet ind i dit lejemål. Hvis du flyttede ind i dit lejemål efter d. 01.07.2015, hvor den nye lejelov trådte i kraft, kan udlejer kun kræve, at du normalistandsætter lejemålet – selv hvis lejemålet var nyistandsat, da du flyttede ind.

Der kan være mange andre spørgsmål og tvivl, der opstår mens man bor til leje. Hvis du nogensinde er i tvivl om dine rettigheder, bør du altid søge juridisk hjælp. 

Søger du bolig? Søg blandt 5.392 ledige lejeboliger i hele Danmark
Søg lejebolig her